Membri ai partidului Slovacia Progresistă, o formațiune ce face parte din familia politică Renew Europe din Parlamentul European, acuză că au fost catalogați drept „extremiști de stânga” de către Serviciul de Informații slovac în raportul său anual publicat săptămâna trecută, relatează Euractiv.

Afis electoral al partidului Slovacia ProgresistaFoto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia

SIS nu menționează cu numele Slovacia Progresistă în raportul său însă în capitolul dedicat extremismului de stânga serviciul face referire la un grup care bloca întruniri ale unor partide de extrema dreaptă înaintea alegerilor parlamentare din 2020.

Raportul precizează că grupul este preocupat de protecția mediului, schimbările climatice și egalitatea de gen.

Liderii Slovaciei Progresiste afirmă că pasajul despre blocarea unor întruniri ale extremei drepte se referă clar la formațiunea lor.

Înainte de alegeri, politicieni ai acestei formațiuni au participat la întruniri ale Partidului Popular Slovacia Noastră pentru a încerca să le blocheze.

„Nu există niciun dubiu că autorii acestui raport vorbesc despre Slovacia Progresistă fiindcă - și asta este una din numeroasele absurdități din acest raport - ei folosesc exact aceleași descrieri de care se folosește în mod tradițional scena extremistă pentru a vorbi despre Slovacia Progresistă”, a declarat Irena Bihariova, președintele formațiunii.

„Faptul că ei descriu în acest raport o formațiune pe care nu o numesc cu același limbaj folosit de fasciști este revoltător”, a adăugat aceasta, catalogând drept „absurdă” reprezentarea unor probleme ca egalitatea de gen și schimbările climatice ca aparținând extremismului de stânga.

Slovacia Progresistă este reprezentată de 3 membri în Parlamentul European.

Partidul nu a trecut de pragul electoral la ultimele alegeri naționale dar este reprezentat în parlamentul de la Bratislava de un legiuitor venit de la un alt partid.