Parlamentul European a acordat miercuri Premiul Saharov 2021 pentru apărarea drepturilor omului și libertatea de gândire opozantului rus Alexei Navalnîi, aflat acum în închisoare. Premiul Saharov acordat miercuri lui Navalnîi recompensează toți rușii care luptă pentru „adevăr”, potrivit organizației sale, care este interzisă în Rusia, scrie AFP.

Alexei NavalniiFoto: Babushkinsky District Court / TASS / Profimedia Images

Președintele Parlamentului, David Sassoli, a spus că prin acordarea Premiului Saharov lui Alexei Navalnîi, ”recunoaștem curajul său personal imens și reiterăm sprijinul ferm al Parlamentului European pentru eliberarea sa imediată”.

„Parlamentul European l-a ales pe Alexei Navalnîi drept câștigător al Premiului Saharov de anul acesta. A militat în mod consecvent împotriva corupției regimului lui Vladimir Putin și, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale și al campaniilor sale politice, Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor și la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie. Pentru aceasta, el a fost otrăvit și aruncat în închisoare.”, a declarat președintele Parlamentului, David Sassoli.

„Acest Premiu Saharov este, desigur, un premiu pentru voi, oamenii care nu sunt indiferenți, care chiar și în cele mai întunecate vremuri, nu se tem să spună adevărul”, a reacționat pe Twitter Fondul de luptă împotriva corupției, organizația fondată de adeversalul numărul 1 al lui Vladimir Putin.

Vicepreședinta Parlamentului, Heidi Hautala, l-a numit pe Navalnîi ”un militant al schimbării”.

”Alexei Navalnîi a dat dovadă de un mare curaj în încercările sale de a restabili libertatea de alegere a poporului rus. A luptat mulți ani pentru drepturile omului și libertățile fundamentale în țara sa. Acest lucru l-a costat libertatea și aproape viața. În numele Parlamentului European, solicit eliberarea imediată și necondiționată a acestuia.”, a spus Hautala.

Combaterea corupției în Rusia

Alexei Navalnîi este un om politic al opoziției ruse, activist anticorupție și principalul opozant politic al președintelui rus Vladimir Putin. S-a remarcat pe scena internațională prin organizarea de manifestații împotriva președintelui Putin și a guvernului său, prin participarea la alegeri și prin apelurile la reforme împotriva corupției din Rusia. În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit și a petrecut mai multe luni în convalescență la Berlin. A fost arestat la întoarcerea sa la Moscova în ianuarie 2021, iar în prezent, execută o pedeapsă cu închisoarea de trei ani și jumătate, din care rămân încă peste doi ani. Închis într-o colonie penitenciară de maximă siguranță, Navalnîi a intrat în greva foamei o perioadă îndelungată la sfârșitul lunii martie 2021, pentru a protesta împotriva lipsei de acces la asistență medicală. În iunie 2021, o instanță rusă a scos în afara legii birourile rețelei regionale a lui Navalnîi și Fundația Anticorupție a acestuia, ambele considerate în prezent ca extremiste și nedorite de către autoritățile ruse.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 15 decembrie, la Strasbourg. Aflați mai multe despre ceilalți finaliști ai Premiului Saharov în 2021 aici.

Parlamentul a onorat miercuri, de asemenea, un grup de femei afgane care au luptat vehement pentru egalitate și drepturile omului în țara lor și care au fost nominalizate pentru Premiul Saharov.

”Am ales să onorăm curajul acestor femei, acestea fiind printre primele victime ale încălcărilor celor mai elementare drepturi și libertăți după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului”, a adăugat vicepreședinta Parlamentului, Heidi Hautala

Ce este premierul Saharov

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este decernat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înființat în 1988 pentru a le aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Este numit astfel în onoarea fizicianului sovietic și a dizidentului politic Andrei Saharov, iar premiul este în valoare de 50.000 EUR.

Anul trecut, Parlamentul a acordat premiul opoziției democratice din Belarus, reprezentată de Consiliul de coordonare, o inițiativă a „femeilor curajoase”, precum și a unor personalități politice și reprezentanți ai societății civile.