O delegaţie a Parlamentului European efectuează începând de miercuri după-amiază o vizită în Slovenia pentru a face o evaluare a situaţiei statului de drept, libertăţii presei şi luptei contra corupţiei în această ţară, care în prezent deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, informează un comunicat postat marţi pe site-ul legislativului european.

Ljubljana, SloveniaFoto: Matej Kastelic / Panthermedia / Profimedia Images

Delegaţia, formată din şapte membri ai comisiei de libertăţi civile şi unul din comisia de control bugetar ale PE, va avea întrevederi cu premierul sloven Janez Jansa, cu procurorul general Mirjam Kline, cu comisarul naţional pentru protecţia datelor Mojca Prelesnik, cu şeful comisiei pentru prevenirea corupţiei Robert Sumi, cu Avocatul Poporului Peter Svetina, cu parlamentari de la putere şi din opoziţie, precum şi cu reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai asociaţiilor jurnaliştilor.

În timpul vizitei, care se va încheia vineri după-amiaza cu o conferinţă de presă găzduită de Casa Europei din Ljubljana, eurodeputaţii urmează să abordeze probleme legate de valorile UE, printre care libertatea presei şi eforturile anticorupţie, dar şi aspecte ca nominalizarea procurorilor delegaţi din Slovenia la Biroul Procurorului Public European, instituţie condusă de Laura Codruţa Kovesi.

Delegaţia PE, condusă de eurodeputata olandeză Sophie In't Veld (Renew), îi include pe Romana Tomc (Partidul Popular European), Cyrus Engerer (S&D), Tineke Strik (Verzi), Nicolaus Fest (Identitate şi Democraţie), Assita Kanko (Conservatorii şi Reformiştii Europeni), Konstantinos Arvanitis (grupul Stângii) şi Mikulas Peksa (Verzi). (Agerpres)