Eurodeputatul Stéphane Séjourné, influent consilier politic al şefului statului francez, Emmanuel Macron, a rămas singur în cursa pentru preşedinţia grupului liberal Renew Europe, a treia forţă din Parlamentul European, după ce olandeza Sophie In 't Veld şi-a retras marţi candidatura, notează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia europarlamentarului român Dacian Cioloş de a reveni pe terenul politicii naţionale a deschis succesiunea la preşedinţia grupului. Doi deputaţi s-au declarat, dar retragerea Sophiei In't Veld în ziua depunerii candidaturilor a lăsat terenul liber francezului Stéphane Séjourné.

El va prelua conducerea grupului Renew cu două luni înainte de a începe, în ianuarie, semestrul preşedinţiei franceze a UE.

Sophie In't Veld şi-a explicat decizia de a se retrage prin faptul că nu a reuşit să adune o majoritate printre cei 98 de membri ai grupului şi că doreşte să evite un duel fratricid, a declarat pentru AFP unul dintre membrii Renew Europe.

Alegerile sunt programate pentru 19 octombrie la sfârşitul zilei, în cursul celei de-a doua sesiuni plenare a Parlamentului European la Strasbourg, iar candidatul va trebui să obţină majoritatea absolută, potrivit Agerpres.