Banca Națională a României va lansa, în această toamnă, prima bancnotă pe care apare chipul unei femei - o bancnotă în valoare de 20 de lei, care o va ilustra pe Ecaterina Teodoroiu, a anunțat europarlamentarul Corina Crețu. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a precizat pentru HotNews.ro că lansarea acestei bancnote de 20 de lei a fost amânată de Banca Națională din cauza pandemiei și că, probabil, aceasta va fi pusă în circulație spre finalul anului.

Banca Nationala a Romaniei - BNRFoto: Hotnews
  • "Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă - să sperăm, după multe amânări - Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării.
  • Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania Femei pe bancnote" - grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.
  • Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei", a anunțat pe Facebook Corina Crețu.

Europarlamentarul Corina Crețu a postat însă o fotografie cu o bancnotă care pare de 200 de lei, cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, ceea ce a generat confuzie.

Decizia de punere în circulație a unei bancnote de 20 de lei care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial, a fost luată de Consiliul de Administrație al BNR din iulie 2019.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a precizat duminică pentru HotNews.ro că este vorba într-adevăr despre o bancnotă de 20 de lei, iar lansarea acesteia a fost amânată de Banca Națională din cauza pandemiei. El a spus că, probabil, aceasta va fi pusă în circulație spre finalul anului, iar un anunț privind data exactă va fi făcut de BNR în perioada următoare.

Această valoare nominală - 20 de lei - a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro.

BNR motiva atunci că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim - de promovare a personalităților feminine - ce a găsit o largă susținere în societatea românească.