​Dezbatere VIDEO: Ar trebui România să primească refugiați Afgani? Ce spun 2 europarlamentari români: „Trebuie să facem și noi un amar de bine. (...) Este creștinește” / „România este obligată din motive umanitare”

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Joi, 23 septembrie 2021, 20:28 Actualitate | MEET Your MEP


Refugiati din diferite tari, la granita sarbo-croata
Foto: dreamstime.com
Europarlamentarii români Vlad Nistor (PNL/PPE) și Nicolae Ștefănuță (USR-PLUS/Renew Europe) consideră că România ar trebui să primească refugiați afgani, în limita capacităților sale de primire, dar aceștia ar trebui să fie verificați foarte bine de serviciile speciale românești.

Aflați în opoziție în România, Nistor și Ștefănuță, alături de Elena Yoncheva, europarlamentar socialist din Bulgaria, s-au întâlnit virtual la o dezbatere online organizată de HotNews.ro, în proiectul Meet Your MEP.

„Ca parteneri internaționali, trebuie să facem și noi un amar de bine, uneori, oamenilor, refugiaților, pentru că și nouă ne-au făcut alții bine atunci când eram într-o situație foarte proastă. Gândiți-vă, în anii ‘90, cu Operation Village Roumain, când se trimiteau ajutoare din vest, când toate țările occidentale încercau să fie solidare cu noi. Așa trebuie să facem și noi, din când în când, este creștinește, este normal, este firesc, și mai este și diplomație internațională sănătoasă” – a spus Nicolae Șfefănuță.

„Şi România este obligată din motive umanitare, politice şi multe alte motive care fac posibilă integrarea unui număr mare de refugiaţi politici din Afganistan, mai ales pentru că România a fost acolo 20 de ani şi, repet, în mod intenţionat, a fost unul dintre contribuabilii principali”, a spus și Vlad Nistor.

La rândul ei, Elena Yoncheva, europarlamentar de la Partidul Socialist Bulgar (grupul S&D), crede că cea mai mare problemă a Europei acum o reprezintă riscul terorist crescut din cauza armelor și echipamentelor abandonate de armata SUA în mâinile talibanilor, precum și traficul de opiu și heroină din Afganistan în Europa.

Yoncheva a fost jurnalistă de război, cu experiență mare în Afganistan, Kosovo, Irak, Cecenia și alte zone de conflict, iar acum a negociat din partea grupului europarlamentar S&D o rezoluție a Parlamentului European privind situația din Afganistan.

(Foto: Refugees in Sid (Serbian - Croatina border), de © | Dreamstime.com)

Principalele declarații:

Elena Yoncheva – europarlamentar, partidul Socialist Bulgar (grupul S&D):

 • Rezoluţia Parlamentului European privind Afganistanul include puncte importante precum nevoia de a relua evacuările în siguranță, de a acorda ajutor umanitar, o atenţie specială pentru femei, fete și diferite grupuri vulnerabile.
 • În rezoluţie, reţinem nevoia de a intra în dialog cu talibanii, dar fără a le acorda recunoaştere. Însă trebuie să ridicăm nivelul de influenţă, trebuie să vorbim cu ei pentru ca situaţia să nu se deterioreze acolo.
 • În rezoluţie, vorbim şi despre o politică de azil, de extindere a transferului de refugiaţi, despre reanalizarea cazurilor recente de azil, despre returnările neforţate, care sunt foarte importante, şi despre utilizarea directivei de protecţie temporară şi a vizei umanitare.
 • De asemenea, ne referim la lecţiile învăţate şi la viitorul autonomiei strategice a Uniunii Europene şi vorbim şi despre rolul opiului. Se ştie că opiul şi producţia de heroină alimentează diferite grupuri teroriste. Şi credem că Uniunea Europeană poate să lucreze în direcţia scăderii producţiei de opiu din Afganistan, pentru că este importantă destabilizarea rutelor de comerţ şi producţie de opiu. Ştiţi că impactul negativ al opiului merge mult dincolo de frontierele afgane şi ajunge până la frontierele europene.
 • Afganistanul produce 80% din opiul şi heroina de pe piaţa internaţională, iar noi europenii folosim 95% din acest opiu, deci este un mare pericol pentru securitatea europeană. Deci, aş vrea să atrag atenţia asupra unui fapt foarte important: numărul oamenilor care au murit de supradoză de heroină în ţările NATO în fiecare an este de 10 ori mai mare decât numărul total de militari NATO ucişi în Afganistan. Deci vă puteţi imagina ce înseamnă asta.
 • Daţi-mi voie să mă refer la mişcările teroriste din Afganistan care ar putea să ameninţe ţările europene, acesta este cel mai mare risc.
 • Tocmai am discutat despre retragerea trupelor americane şi NATO, dar eu nu cred că aceasta este cea mai mare problemă, pentru că America şi NATO nu pot rămâne pentru totdeauna în Afganistan. În al doilea rând, istoria ne arată că nicio ţară nu a putut să controleze Afganistanul. Am văzut ce s-a întâmplat cu Imperirul britanic, cu Rusia şi, acum, cu trupele NATO şi americane. Deci în Afganistan trebuie să avem un alt mijloc de comunicare, nu unul militar.
 • Cea mai mare problemă nu este retragerea, ci armamentul lăsat de americani şi de NATO în Afganistan. Şi acest lucru este de înţeles, armament şi muniţie de 83 de miliarde de dolari sunt acum în mâinile talibanilor şi, probabil, în mâinile diferitelor grupuri teroriste. Acesta este cel mai mare pericol, dar cum au spus mulţi politicieni, războiul din Afganistan nu a fost niciodată un război pentru Afganistan, ci o luptă pentru a influenţa ţările vecine sau poate aceasta este explicaţia.
 • Dar, cum am spus, una dintre cele mai mari ameninţări este terorismul şi nu în ultimul rând, trebuie să ne asigurăm că întoarcerea talibanilor nu conduce la mişcări migratorii pe scară largă către frontierele noastre pentru că Bulgaria şi România reprezintă una dintre porţile de intrare în Europa.
 • Deci nu ar trebui să lăsăm o singură ţară să îţi asume întreaga responsabilitate, de aceea Bulgaria şi România trebuie să facă tot ce le stă în putere să-şi crească influenţa în Afganistan şi în Uniunea Europeană. În acest context, cred că reluarea prezenţei diplomatice în Afganistan este foarte importantă, avem nevoie de sursele noastre de informaţii, e nevoie să avem ochii noştri acolo şi să nu fim luaţi prin surprindere cum spunea domnul Borrell (Josep Borrell – înaltul reprezentant UE pentru politică externă – n.r.), acum o lună că a fost surprins de evenimentele din Afganistan, noi nu putem fi surprinşi.
 • Este de datoria noastră să nu fim surprinşi. Pe de altă parte, fiind prezenţi în teren vom avea oportunitatea de a ne întări relaţiile cu alte ţări care au prezenţă în teren, în regiune şi cu parteneri care sunt prezenţi acolo şi, bineînţeles, cu ţările vecine, cu Turkmenistan, Tadjikistan, cu Rusia, cu China pentru că ele au o mare influenţă acum şi pentru că au într-un fel căi de comunicare bune cu regimul şi trebuie să fim foarte pragmatici pentru a apăra drepturile omului în Afganistan şi interesul nostru european şi pentru a apăra România şi Bulgaria de orice fel de viitoare mişcări migratorii ilegale şi mişcări teroriste.

Nicolae Ștefănuță, europarlamentar USR-PLUS (Renew Europe):
 • Nu este niciun cec în alb (acordat civililor afgani care vin în Europa - n.r.) şi serviciile noastre fac verificări dure asupra celor care vin şi cărora li se permite să rămână, deci nu cred că trebuie să acceptăm orice fel de solicitanţi fără niciun fel de verificări. Şi cred că prioritatea noastră principală trebuie să fie refugiaţii care merg în ţările vecine, chiar dacă aceste ţări, dacă te uiţi pe hartă, nu sunt chiar aliaţi credibili. Pakistanul este unul dintre principalii vecini şi gazdă pentru refugiaţi. Dacă poţi avea încredere în ceea ce se întâmplă acolo, aceasta este o altă discuţie. Dar, din nou, asupra refugiaţii care vin în Europa trebuie să fim siguri sută la sută şi noi trebuie să fim parte a discuţiilor din organizaţiile de securitate.
 • Trebuie să fim parte a grupului Five Eyes şi să obţinem informaţii de oriunde putem şi să nu permitem niciunui terorist să vină în Europa.
 • Câștigul (câștigul României prin participarea la războiul din Afganistan – n.r.) este credibilitatea; și este și solidaritatea. NATO este un mecanism de apărare colectivă și, în orice moment, trebuie să fim gata să pierdem vieți și să sărim în apărarea aliaților noștri.
 • Acum, poate fi chestionabil dacă acesta a fost un război justificat sau oportun. Dar, România și-a asumat angajamentul politic de a participa și, în acest fel, a demonstrat că este un aliat de încredere. În acest sens, am sacrificat 27 de vieți și mulți alții care au fost răniți și probabil că am cheltuit miliarde de euro pentru a menține o forță timp de 19 ani dar rezultatul este că avem credibilitate în NATO.
 • Întotdeauna mă întreb dacă, la vremuri de restriște, articolul 5 (din Tratatul NATO) este într-adevăr respectat. Dar, singurul mod în care am putea să aflăm, într-adevăr, este să o facem noi atunci când aceste este activat. Deci, oamenii ar putea să se întrebe dacă a meritat. Așa se întâmplă când faci parte dintr-o echipă: discuți opțiunile, încerci să eviți războiul dar dacă organizația ta decide că asta trebuie să facem trebuie să fii gata și trebuie să oferi ajutor. Pentru ca și ceilalți să îți ofere ajutor când vei avea nevoie.
 • Nu e vorba numai de armată sau de guvern, care ar trebui să comunice mai bine, dar și nouă, populației ar trebui să ne pese mai mult.
 • Noi suntem un partener, internațional devotat NATO și acest lucru este important pentru că ne ajută și pe noi, pentru că aliații, după ce i-am ajutat în numeroase rânduri, se vor gândi și la ajutorul de care avem noi nevoie. Deci, credeți-mă că avem nevoie de ajutor de securitate, aici, la Marea Neagră. Credeți-mă că nu suntem într-o zonă foarte pacifistă și, cu anumite presiuni, va crește nesiguranța noastră, și atunci este foarte important să rămânem membri devotați ai NATO.
 • Este foarte important și ca Uniunea Europeană să stea pe propriile picioare, în materie de apărare, pentru că nu este normal să mișcăm material militar dintr-o țară în alta și să dureze săptămâni și luni. Mobilitatea militară, care este esențială, toate aceste lucruri trebuie să se întâmple în interiorul Uniunii Europene și noi trebuie să dărâmăm barierele care există.
 • Ca parteneri internaționali, trebuie să facem și noi un amar de bine, uneori, oamenilor, refugiaților, pentru că și nouă ne-au făcut alții bine atunci când eram într-o situație foarte proastă. Gândiți-vă, în anii 90, cu Operation Village Roumain, când se trimiteau ajutoare din vest, când toate țările occidentale încercau să fie solidare cu noi.
 • Așa trebuie să facem și noi, din când în când, este creștinește, este normal, este firesc, și mai este și diplomație internațională sănătoasă.

Vlad Nistor, europarlamentar PNL (PPE):
 • Mai întâi de toate, războiul în sine a fost un dezastru. Timp de 20 de ani, a costat în jur de 300 de milioane de dolari pe zi pentru ţările aliate, fără niciun rezultat şi cred că acesta este cel mai important lucru aici.
 • Ceea ce vedem acum, realităţile din punct de vedere social, politic, economic, cultural şi al drepturilor omului din Afganistan sunt aproape la fel cum erau acum 20 de ani. Aceasta înseamnă că toate vieţile omeneşti inclusiv ale românilor care au murit acolo, tot efortul financiar au fost pentru nimic sau pentru aproape nimic.
 • În al doilea rând, retragerea şi modul în care a fost organizată au fost chiar mai dezastruoase decât retragerea din Vietnam din 1975, pentru că astăzi, faţă de acum 46 de ani, realităţile strategice, politice, tehnologice sunt diferite. Dar organizatorii acestei retrageri au făcut greşeli enorme.
 • În al treilea rând, atitudinea aliaţilor în privinţa persoanelor care i-au ajutat a fost anormală. De exemplu, au fost ţări care au încercat să facă mai mult, ca italienii, de exemplu, sau ca polonezii. România nu este inclusă în această categorie.
 • Am auzit un general român, un veteran care a luptat în Afganistan, care a spus că multe vieţi româneşti au fost salvate prin cooperarea directă cu colegii lor afgani. Şi în momentul retragerii noastre de acolo, prima dată au fost doar cinci persoane extrase de acolo, iar argumentul guvernului român a fost că a fost dificil pentru că nu aveau făcute verificările de securitate. Dar noi am fost acolo timp de 20 ani. În 20 de ani puteam să facem toate verificările de securitate din lume pentru persoanele care au cooperat direct cu forţele româneşti şi cu guvernul României.
 • Acum am ascultat declaraţia lui Josep Borrell şi are dreptate. Am ascultat şi declaraţiei Ursulei von der Leyen (președinta Comisiei Euroene n.r.) şi ea a avut dreptate. Trebuie să menţinem o legătură cu talibanii, cu noul regim taliban din Afganistan, dar noi nu ştim exact ce vor face ei în perioada următoare. Astăzi, par să fie mai civilizaţi, dar sunt multe semne de atitudini necivilizate împotriva oponenţilor, jurnaliştilor, mai ales femeilor, împotriva foştilor judecători în principal femei şi aşa mai departe.
 • Realitatea este una foarte dificilă, acum la nivel global avem o nouă provocare şi România este direct implicată în aceasta, pentru că România a fost unul dintre principalii participanţi acolo, am avut în jur de 32.000 de militari, în 20 de ani în Afganistan.
 • Aceasta înseamnă că România poate fi în pericol dacă atitudinile teroriste se vor întoarce şi dacă Afganistanul va deveni din nou un refugiu pentru terorişti, aşa cum era acum 20 de ani.
 • Am criticat România, nu guvernul meu, am criticat atitudinile politice, am mai spus-o, este o realitate. Era mai bine să fi făcut mai mult decât am făcut, chiar dacă Joe Biden a declarat că retragerea a fost o victorie, eu nu cred asta deloc. Eu sunt un susţinător foarte pro-atlantic, dar cu ocazia aceea toată partea democratică a lumii nu a făcut lucrurile atât de bine cum trebuia şi cât ar fi putut. Iar rezultatele le-am văzut. Depinde acum cum va acţiona guvernul afgan în perioada următoare. Înţeleg că după 20 de ani de dezastru toată lumea a vrut să-i pună punct, dar eu cred că, atât diplomatic, cât şi militar, lucrurile putea fi făcute diferit.
 • În al doilea rând, chiar şi Ursula von der Layen a făcut o declaraţie pe acest subiect, desigur acum Europa trebuie să aibă o forţă militară de reacţie rapidă. Acesta este un subiect discutat cu mult timp în urmă, cu nicun rezultat. Şi faptul că Europa nu are un corp militar ca acesta se vede cu ocazii ca acestea.
 • Şi eu sunt tot un filo-atlantist şi înaltul reprezentant a avut anumite atitudini discutabile despre viitoarele relaţii cu Statele Unite. Eu am fost foarte ferm şi foarte clar în acest sens, eu nu vreau ca America să se întoarcă la regimul preşedintelui precedent, nu. Dar toată această retragare, din păcate, nu a fost una glorioasă pentru Statele Unite care este sediul democraţiei în această lume, nu a fost o retragere glorioasă nici pentru restul trupelor NATO, parţial şi pentru că a fost pregătită pe vremea administraţiei precedente.
 • Responsabilitatea este în principal una militară, una diplomatică, nu neapărat una politică, dar trebuie să învăţăm din greşelile noastre. România a fost unul dintre contribuabilii principali cu vieţile soldaţilor români în acest război şi, de aceea, România trebuie să fie mândră de acest efort şi trebuie să ceară mai mult de la aliaţii săi în aceste condiţii. Dacă vine vorba despre posibilitatea migraţiei afgane către Europa, din fericire sau din păcate, nu ştiu care e formula corectă, nu ştim exact cât de mare va fi această migraţie.
 • Ştiţi cei patru milioane de refugiaţi din Turcia - în jur de un sfert sau o treime dintre ei sunt tot din Afganistan. Sunt mulţi sirieni majoritatea, dar vin şi foarte mulţi afgani în ultimii 2-3 ani, dar acum sigur că numărul lor va creşte. Nu vom şti, însă, cât de mulţi vor fi. Şi România este obligată din motive umanitare, politice şi multe alte motive care fac posibilă integrarea unui număr mare de refugiaţi politici din Afganistan, mai ales pentru că România a fost acolo 20 de ani şi, repet, în mod intenţionat, a fost unul dintre contribuabilii principali.
 • Eu cred că aceasta trebuie să fie o decizie politică (decizia de a primi refugiați afgani – n.r.) , atât în Bulgaria, cât şi în România şi depinde de ceea ce vom decide noi, organismele politice ori partidele politice, decidenţii politici să facă în această privinţă şi de modul în care va fi influenţată pozitiv opinia publică, pentru că şi aceasta este o problemă. Şi eu cred că decidenţii politici din aceste ţări trebuie să fie pe aceeaşi lungime de undă cu restul celor din lumea democratică.
 • În mod normal, serviciile noastre speciale și statele noastre, trebuie să aibă o grămadă de informații clare despre persoanele cu care angajații noștri, militarii români și civili prezenți acolo, au cooperat. Și probabil, că același lucru este valabil în toate țările noastre, inclusiv în Bulgaria.
 • În al doilea rând, evident că, în aceste vremuri speciale, toate persoanele care intră legal în Europa trebuie să fie controlate, dar cuvântul cheie aici este cooperare.
 • Acesta însemnând cooperarea între toate statele UE, pentru că, chiar dacă România și Bulgaria nu sunt încă membre ale spațiului Schengen, suntem un spațiu comun, suntem o familie nu doar de principii, nu doar de convingeri democratice, dar suntem într-adevăr o familie. Și, din această perspectivă, tot spațiul european trebuie controlat laolaltă. Acest lucru se întâmplă în unele ocazii. În aceste cazuri speciale acesta este răspunsul: cooperarea tuturor statelor europene.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9872 vizualizari

 • +37 (87 voturi)    
  haha (Joi, 23 septembrie 2021, 20:44)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  sa-i ia ei acasa mai intai sau macar sa doneze salariul de europarlamentar pentru ei si ne mai gandim. pana atunci, nu, multumesc! fara imigranti ilegali afgani!
  • -14 (76 voturi)    
   Nu este ilegal să fii refugiat. (Joi, 23 septembrie 2021, 23:25)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Nu e ilegal să fii refugiat.
   • +37 (65 voturi)    
    imigranti (Vineri, 24 septembrie 2021, 0:42)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    nu refugiati! refugiatii merg in tari vecine, nu la mii de km
    • +1 (35 voturi)    
     corect (Vineri, 24 septembrie 2021, 13:46)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     Si cine are cap, atrage imigrantii tineri, educati, cu chef de munca. Cine-i prost, o da in texte nationaliste si lasa granitele in paza unor spagari care nu vad nici cand trece avionul cu tigari de contrabanda.
     • +8 (22 voturi)    
      ... (Vineri, 24 septembrie 2021, 19:52)

      cartograful [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      @pehash...si crezi ca intr-o tara precum Afganistanul, bantuita de razboi de 40 de ani, gasesti prea multi "tineri educati"? Sau mai degraba oameni disperati sa duca o viata mai buna si cam atat?
      • -7 (13 voturi)    
       sigur se gasesc (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 21:58)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

       Kabul a fost de facto sub ocupatie americana in ultimii 20 de ani. Sunt tineri care au terminat facultatea si nu au efectiv amintirea regimului taliban anterior pentru ca erau prea mici.

       Realist vorbind, pacea nu garanteaza o educatie de calitate. Situatia actuala a Romaniei este exemplul cel mai bun. Evident ca afganii nu au un procent ridicat de populatie cu studii superioare, dar cei care emigreaza acum sunt exact aia care sunt suficient de educati sa inteleaga si suficient de curajosi sa plece. Nu e usor sa pleci de acasa cand nu stii daca vei avea ce manca maine.
       • -1 (7 voturi)    
        @pehash: (Luni, 27 septembrie 2021, 15:07)

        bancher [utilizator] i-a raspuns lui pehash

        nu prea gasesti oameni educati in Bucuresti, si tu vrei sa gasesti la Kabul?
        Zau asa..
        • +3 (3 voturi)    
         Exact (Marţi, 28 septembrie 2021, 8:32)

         Anges [utilizator] i-a raspuns lui bancher

         Toti cei educati sint deja angajati de sutele de multinationale venite in Bucuresti pe salarii babane. ;)
       • +4 (6 voturi)    
        Interesant... (Marţi, 28 septembrie 2021, 0:09)

        filosoful.roman [utilizator] i-a raspuns lui pehash

        ... cum asa zisii "emigranti educati" de care spui tu, veniti din tarile islamice, care au venit in Europa, fac atentate la greu.
  • +5 (17 voturi)    
   Nu se refera la imigranti ilegali (Vineri, 24 septembrie 2021, 21:20)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   ci la aia legali.
   Si nu la imigranti ci la refugiati pe bune.
   Aia care au colaborat cu Vestul si acum vin ailalti sa ii casapeasca la propriu!
  • +7 (9 voturi)    
   mie mi se pare tare asta: (Luni, 27 septembrie 2021, 8:54)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   ,, e crestineste sa ii primim!". Adica pe cine sa primim? Sa primim niste musulmani care au nenorocit si extirpat orice forma de crestinism din tara lor? Dar musulmanii cand au primit crestini de buna voie? Raspuns: niciodata.
   Sa ii primeasca alti musulmani..ex Erdogan, care se autointituleaza lider al lumii musulmane.
 • +1 (39 voturi)    
  ....aduceti persoane educate (Joi, 23 septembrie 2021, 21:16)

  Entiu [utilizator]

  Daca te mininca in...si ai pe dracu in tine, aduceti persoane educate sa contribuie la dezvoltarea RO.
  • +23 (43 voturi)    
   bai frate (Vineri, 24 septembrie 2021, 9:31)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Entiu

   tu ai idee ce dracului e in afganistan?ce forma de conducere au?cate triburi sunt?stii ca daca dai peste unul cu masina restul familiei te cauta sa-ti puna juvatul?stii din ce traiesc aia?ce produc?ce exporta?
   iar desteptii care vor sahotareasca ceva,ar trebui sa ceara parearea poporului,nu la ordinul ue!!
   poate vad si ei comentariile astea...sper
   • +13 (35 voturi)    
    Corect (Vineri, 24 septembrie 2021, 11:15)

    Anges [utilizator] i-a raspuns lui Point

    Comentariile si voturile arata clar ce-si doresc romanii. Ar trebui tinut insa minte si la vot si penalizate partidele care vin cu astfel de idei, neprezentate in nicio platforma program si nevalidate prin referendum sau alta modalitate de consultate publica.
    • -1 (21 voturi)    
     intrebari (Vineri, 24 septembrie 2021, 15:41)

     Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Anges

     S-ar putea sa fie o surpriza pentru dumneavoastra dar nu mai traim intr-o dictatura si oamenii sunt diferiti. Eu stiu ca aveti dreptate si ca majoritatea romanilor considera ca nu este bine sa primim refugiati afghani. Pe de alta parte, mai suntem unii, cativa, cati om fi, care consideram ca ar trebui sa ajutam in aceasta situatie. Desi mi s-a parut o greseala invazia respectiva, acum mi se pare o alta greseala abandonarea oamenilor care ne-au ajutat cat am fost acolo. In fine, asta e o alta discutie. Ce voiam sa spun este ca avem si noi dreptul la opinie si, foarte important, la vot. Nu suntem majoritari dar cati suntem, este corect si democratic sa fim si noi reprezentati de cineva. Vi se pare gresit ca si oameni care nu sunt de acord cu dumneavoastra au drept de vot si sunt partide care ii reprezinta? Aceasta politica a pumnului in gura este foarte nociva si nu poate duce decat la detestare reciproca. In privinta platformei program: cine credeti ca avea un glob de cristal care sa ii spuna ca Biden isi va abandona aliatii si va compromite definitiv imaginea SUA in Orientul Mijlociu?
     • -2 (14 voturi)    
      In democratie (Vineri, 24 septembrie 2021, 21:23)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

      minoritatea se supune majoritatii. Dar continua sa isi argumenteze si sa isi promoveze ideile pentru a incerca sa devina majoritate. Pana atunci accepta ceea ce majoritatea doreste.
      • -5 (9 voturi)    
       asa, si? (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 16:45)

       Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

       Unde nu se supune? Care e problema? Minoritatea are dreptul sa spuna ce i se pare corect si sa voteze cum crede de cuviinta. S a intamplat altceva? Dar majoritatea e formata, se pare, din snowflakes care devin nervosi in momentul in care cineva nu e de acord cu ei.
       • +11 (11 voturi)    
        Si (Duminică, 26 septembrie 2021, 18:02)

        adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

        leghebedistii sunt in minoritate in Romania. Si asa vor ramane. Sa nu mai incerce sa ne impuna noua, majoritatii, doleantele si pretentiile lor. In curand majoritatea va interzice prin lege Paradele leghebediste , si bine va face !
     • +3 (3 voturi)    
      Beneficii personale, decontări sociale (Marţi, 28 septembrie 2021, 6:35)

      Za [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

      ”abandonarea oamenilor care ne-au ajutat cat am fost acolo”. Ce-ați căutat acolo? Iar dacă dvs ați fost acolo - din motive personale, evident - n-aveți decât să vă luați ajutoarele în bătătură, iar toată treaba asta mi se pare normal să fie pe cheltuiala dvs.
  • +5 (31 voturi)    
   Oricum nu ne intreaba nimeni daca acceptam (Vineri, 24 septembrie 2021, 10:50)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Entiu

   ce inseamna: 'Ar trebui România să primească refugiați Afgani?'


   daca NOI ii alegem si daca ROMANIA decide cati poate sa ia atunci DA dar daca ni se baga pe gat obligatoriu mii si mii de asa zisi refugiati atunci NU
   • -5 (7 voturi)    
    poti sa definesti matemati "mii si mii" (Vineri, 24 septembrie 2021, 21:31)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Adica sunt doua mii? sunt mii x mii? Sunt mai multe mii?
  • 0 (14 voturi)    
   Gogule, am o ff mica afacere (Vineri, 24 septembrie 2021, 21:29)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Entiu

   Nici cel mai educat afganistan nu ar reusi sa comunice eficient in limba romana si sa opereze sistemele informatice pe care le am.Atata cer de la el.
   Pe de alta parte trag cu tunul la 30 de km de Bucuresti dupa un electrician sau instalator. Mi-as lasa casa pe mana unui nepalez/afganistn? Din nou nu, fiindca am fost in zona si stiu ce minuni fac baietii.
   Si atunci ce visezi?
   Daca e sa primim ii luam pe aia care au lucrat cu noi. Fara conditii!
  • +2 (4 voturi)    
   La cazma si la lopata cu ei! (Marţi, 28 septembrie 2021, 8:23)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Entiu

   Nu la ajutoare sociale si dormit prin birouri calde.
   Fugi de razboi (desi ar trebui sa lupti pt tara ta!), accepti ce ti se ofera. Nu astepta ca localnicii sa traga la lopata si sa-ti dea pe tava tie castigul lor!
   La cazma si lopata nici nu are nevoie sa stie limba romana sau sa fie super-ITist.
   Apropo unii cred ca daca stiu sa butoneze un smartphone deja sunt IT-isti!
 • +34 (72 voturi)    
  NU (Joi, 23 septembrie 2021, 22:39)

  NituCt [utilizator]

  Nu si iarasi NU ; pe cine nu lasi sa moara, nu te va lasa sa traiesti. Aveti o responsabilitate pentru cei ce vor urma DUPA voi (10-20-30 de ani de acum incolo).
  Sunt suficiente tari musulmane unde acestia pot locui.
  • -7 (7 voturi)    
   Tata, tu ești? (Luni, 27 septembrie 2021, 0:47)

   Miaumiau [utilizator] i-a raspuns lui NituCt

   Te rog întoarce-te acasă. Ne e foame. Vrem pâine, vrem să trăim.
 • +32 (66 voturi)    
  Gest crestinesc ? (Joi, 23 septembrie 2021, 22:48)

  adrian88000 [utilizator]

  Sa umble putin prin sate , sa vada bordeie fara apa , fara caldura, sa vada copii desculti, batrani bolnavi si flamanzi, etc. Sa incepa Stefanuta gesturi crestine facute pentru a-i ajuta pe acesti romani. Dar sa inceapa el. cu banii lui. Si atunci voi aprecia gestul crestinesc. Nu cu banii Romaniei , pentru niste straini goniti din tara lor de catre prostia lui Biden !
 • +26 (54 voturi)    
  Exces de zel si.... (Joi, 23 septembrie 2021, 23:22)

  Radu I [utilizator]

  ....si slugarnicie cat cuprinde, din partea unor politruci iresponsabili fata de soarta romanilor, a facut ca Romania sa se afle printre primele tari ca efort militar in Afganistan. Romania, una din tarile cele mai sarace din U.E isi asuma responsabilitati pe care tari mult mai bine situate, din toate punctele de vedere, nu si le-au permis
  Totul s-a facut fara transparenta, romanul de rand nici astazi nu stie cat a costat contribuabilul aceasta aventura. Cei doi europarlamentari romani, spre rusinea lor, exprima pareri lingusitoare fata de stapani. si nu in interesul romanilor.Cine incurajeaza migrantii, sa o faca pe baniilor.
 • +11 (45 voturi)    
  Suntem prea mulți (Vineri, 24 septembrie 2021, 0:25)

  Timonierul [utilizator]

  Ortodoxi , sa avem și noi niște talibani,
  Chiar și in guvern .
  Luați exemplu Americii :
  Își bat joc de de cultura și Tradițiile americane.
  Au ajuns și prin Congress unde încerca sa impune religia criminala….
  Cineva scria mai SUA @ sa se ducă in țările musulmane”
  Nu înțelegi ca ăștia vin cu misiunea de a răspândi islamul in lume ?

  PS
  Poate in sfârșit înțelegeți decizia britanicilor sa numai facă parte din EU, acolo unde la butoane sunt noi socialiști .
  Bravo Ungaria și Polonia !
 • +17 (47 voturi)    
  toti cei care (Vineri, 24 septembrie 2021, 1:44)

  hanu [utilizator]

  cred ca ar trebui sa primim migranti sunt calduros invitati sa-i ia acasa si sa-i tina pe banii lor. Impozitele pe care le platesc sunt pentru cetatenii acestei tari nu pentru diversi terti din asia.
 • +15 (39 voturi)    
  Ce sa fie (Vineri, 24 septembrie 2021, 4:47)

  Setalcott [utilizator]

  Înainte de a mai primi vreun refugiat, ar trebui trecute în Constituție limite de respectat în perpetuitate la numărul de refugiați pe care romanii sunt dispuși să-i primească. Altfel ne trezim ca Biden, cu milioane trecând granița ca vodă prin loboda, ca Londra, cu un primar afgan al Bucureștiului, sau ca Minnesota, cu un parlamentar după calapodul lui Ilhan Omar care ne cearta ca suntem rasiști.
  Mai citim în știri: "SUA: Congresul aprobă un ajutor de 1 miliard de dolari pentru „Iron Dome-ul” israelian". Care-i legătură? Legătură e ca așa se pregătește următorul val de refugiați, cu războaie pentru a proteja, cică, Israelul.
 • +18 (40 voturi)    
  "renew" europe (Vineri, 24 septembrie 2021, 7:04)

  .vasile [utilizator]

  reinnoiti-va voi, ba!
 • +9 (31 voturi)    
  Sa-i ieie in casa lor . (Vineri, 24 septembrie 2021, 7:37)

  Observatore [utilizator]

  PUNCT
 • +16 (40 voturi)    
  imi vine sa injur! (Vineri, 24 septembrie 2021, 8:23)

  Daniel007 [utilizator]

  ce drept au astia sa-si dea cu parerea?! Sa facem un referendum, sa vedem cum stam!
 • +11 (35 voturi)    
  Sa ii ia acasa domnii Palamentari! (Vineri, 24 septembrie 2021, 9:20)

  all23 [utilizator]

  Daca Parlamentul ( de idioti) european , ar impune o lege prin care , detinerea , consumul de opiu sa fie pedepsite cu 20 de ani de inchisoare , fara eliberre conditionata , iar pentru trafic inchisoare pe viata, atunci Afganistanul va veni sa ceara mila la ONU.
  Atata timp cat PE sprijina toti infractorii uninunii care sunt in cardasie cu Talibanii, sunt niste ipocriti sa ne ceara sa avem grija de refugiati.
 • +12 (24 voturi)    
  Imigranti (Vineri, 24 septembrie 2021, 9:27)

  mihai53 [utilizator]

  Cei mai multi sunt din interes economic .Pe adevaratii refugiati, putem sa-i ajutam finantand tarile vecine care ii cazeaza pana la terminarea pericolului.
 • +30 (48 voturi)    
  Mda (Vineri, 24 septembrie 2021, 9:59)

  Iomen [utilizator]

  Copii din Apuseni n-au autobuze sa mearga la scoala, avem cel mai mare numar de elevi la un invatator din UE, sistemul medical e un dezastru, tot timpul e criza de oncologice, dar de refugiati avem bani!?
  Daca va e mila de cineva creati conditii sa se intoarca romanii acasa. Stau cate 3-4 cu chirie, mananca ce apuca si stau familiile dezbinate.
  • +11 (21 voturi)    
   Iartă-ma! (Vineri, 24 septembrie 2021, 13:01)

   tedycv [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

   Din greșeală, am tastat minus in loc de plus. Dar DA, ai dreptate si te susțin. Nu suntem in stare sa avem grija de țara noastră si de propriul popor, dar ne îngrijorează soarta altora.
   Sănătate si numai de bine sa auzim
  • -4 (16 voturi)    
   Incetati intai sa mai votati PSD si AUR (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 0:39)

   Ioan.Toma [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

   Pentru ca VOI, votantii acestor partide si ai aliatilor lor, VOI ii tineti pe romanii emigrati departe de tara. Voi si mentalitatea voastra. Cand va deveni Romania precum Germania, atunci imi voi lua familia (nedezbinata, apropo), imi voi parasi locuinta de aici (in care stau numai cu familia) si serviciul suficient de bine platit incat sa am pe masa tot ce-mi doresc si voi veni inapoi in Romania. Dar intr-o Romanie fara CpF, fara coruptie generalizata, fara prejudecati rasiste ori religioase. In concluzie, intr-o Romanie asa cum - aproape sigur - nu va fi niciodata in timpul vietii mele. Si nu va fi tocmai din cauza voastra, a votantilor PSD, AUR et Co.
   • +5 (9 voturi)    
    aur (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 1:49)

    hanu [utilizator] i-a raspuns lui Ioan.Toma

    a fost votat 90% de diaspora te asigur. S-or fi saturat si ei de psduri, peneleuri si userei.
 • +19 (33 voturi)    
  nu! sub nicio forma nu! (Vineri, 24 septembrie 2021, 11:38)

  qwerasdf [utilizator]

  avem copiii, batranii si amaratii nostri de care trebuie sa ne ingrijim mai intai si in niciun caz nu ar trebui sa primim orice afgan care poate mai e si vreun fost violator (sa nu zic terorist!)

  sa-i ia astia de au votat pentru, sa-i ia la ei acasa!

  treburile astea ar votate la referendum. 95% dintre romani ar fi contra!
 • +9 (23 voturi)    
  conditii ... (Vineri, 24 septembrie 2021, 12:25)

  Paul_ [utilizator]

  1. Maturii sa stie engleza.
  2. De preferat sunt femeile, copii (mai mici de 14 ani) si familiile .
  3. Toleranta 0 pentru cei care creeaza probleme; acetia trebuie expulzati.
  3. Trebuie exclusi din start barbatii si baietii adolescentii singuri (toate problemele din vest au aparut de la acestia).
  • +1 (15 voturi)    
   In sfarsit (Vineri, 24 septembrie 2021, 17:12)

   ipsilon [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

   un comentariu cat de cat cu cap ... restul ... nici n-am ce sa spun.
   Sunt de acord cu punctele 2, 3 si, cu rezerve, 4 ...
   O sa invete romana, daca vor sa se integreze aici, lasa engleza. Problema e ca nu cred ca reprezentam o destinatie de care vor sa se "lipeasca" prea tare, asa ca ma indoiesc ca vor ramane multi pe aici, xenofobii si cei plini de grija ca n-or sa aiba ce manca din cauza a cateva mii de afgani, sa stea linistiti.
   Voi n-aveti ce manca ca avem hotii pe care-i avem in toata clasa politica, de aia, nu din cauza amaratilor astora ... se gandeste cineva cum ar fi fost sa fie in locul lor? Btw, sunt foarte multi musulmani cu muult mai inteligenti decat foarte multi dintre "traditionalii" nostri. Si mai harnici.
  • +18 (24 voturi)    
   In Timisoara (Vineri, 24 septembrie 2021, 18:04)

   FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

   ...numai din astia sunt, barbati tineri, cam toti in jur de 20 de ani, nici o femeie, nici un copil, nici un bunic. De parca numai tineretul bun de armata e in pericol acolo. Ceva miroase rau in toata ciorba asta. Am vazut cum aratau adevaratii refugiati cand cu Kosovo, acolo plecau in bejenie cu toata familia, cu catel, cu purcel, caruta cu ce apucau sa-si ia din casa, cu batrani, copii, femei. Afganii care vin acum parca sunt facuti la strung, aceeasi inaltime, varsta, culoare, tot.
   • -18 (28 voturi)    
    Asa aratau si romanii (Vineri, 24 septembrie 2021, 19:36)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

    care traversau Dunarea la sarbi in vremea impuscatului(nicio femeie, copil sau bunic).. Norocul lor( a celor care reuseau) era ca sarbii nu gandeau precum romanii de acum pe forum..
    • +10 (18 voturi)    
     Asa aratau si romanii (Vineri, 24 septembrie 2021, 20:58)

     gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

     Mai "desteptule" , cati romani treceau Dunarea si cati afgani ar vrea sa intre in Romania! De obicei, cum iti asterni, asa vei dormi
     • -4 (4 voturi)    
      Si cati afgani ar vrea sa intre in Romania? (Luni, 27 septembrie 2021, 19:06)

      Miaumiau [utilizator] i-a raspuns lui gillda_47

      In principiu ei vor sa fuga din Afganistan. Presupun ca foarte putini dintre ei viseaza cu ochii deschisi la campiile manoase, izvoarele frumos curgatoare, livezile inmiresmate si femeile frumoase si aprige ale romanilor.
    • +16 (22 voturi)    
     Nu e adevarat (Vineri, 24 septembrie 2021, 21:37)

     FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

     Romanii treceau Dunarea la sarbi la bucata, ca sa zic asa, nu in haita. Ai vazut undeva, pe Dumare, vreo barca pneumatica uriasa in care nu mai incapea un ac de ingramadeala de sute de refugiati romani ? Nu cred. Iar cei care treceau si ajungeau in (de obicei) Germania se apucau de munca si se integrau in societate, invatau limba si comportamentul localnicilor. Nu se adunau in ghetouri, nu puneau mana pe cartiere in care politia nu mai avea curaj sa intre, nu instituiau retele de trafic cu droguri, nu se detonau in spatiile publice. Gresesc ?
     • -14 (18 voturi)    
      Gresesti (Vineri, 24 septembrie 2021, 23:00)

      Vasilake [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

      Afganii care fug acum sunt exact aia care fug de religia dusa la extrem si ghetoizata. Situatia din Franta, despre care vorbesti tu e cauzata de cu totul alte conditii: cand francezii au plecat din Tunisia, tunisienii care in timpul ocupatiei fusesera facuti, vezi Doamne, cetateni francezi au zis "ba p-a mumii voastre, ne-ati ocupat, ne-ati saracit si la schimb ne-ati facut "cetateni" in bataie de joc? Atunci na, venim si noi in Franta daca tot suntem cetateni si ne-ati furat totul". Dupa cum vezi, e cu totul altceva.
     • +3 (3 voturi)    
      Iar (Luni, 27 septembrie 2021, 20:21)

      gigilu [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

      Cand ajungeau in Germania, romanii erau tinuti in lagar 1 an de zile daca nu chiar 2, pentru verificari. Nu lasati liberi pe strazi. Pe vremea aia nu erau interesanti pentru ca guvernele nu se gandeau cum sa foloseasca votul migrantilor in interes politic.
   • +3 (7 voturi)    
    Multumesc Florin (Vineri, 24 septembrie 2021, 21:33)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

    Am ras si si m-am amuzat. Un comentariu corect si plin de umor. Felicitari !
 • +10 (10 voturi)    
  Bitte! Schnell! (Vineri, 24 septembrie 2021, 13:21)

  idealogul [utilizator]

  Va rog frumos.
  De unde pot sa fac rost rapid de 1 milion de refugiati musulmani care sa faca minim 8 copii de familie si care sa traiasca din ajutor social si din banii moca de la UE?
  Ii gasduiesc eu pe toti in garsoniera mea si ii tin pe cheltuiala mea.
  Vreau sa demonstrez ca ateii pot fi superior moral crestinilor.
 • 0 (4 voturi)    
  un pustiu de bine!? (Vineri, 24 septembrie 2021, 15:15)

  boschetaru' [utilizator]

  asa cum si-a facut si Europa cu noi! nu sunt fost comunist nu am avut carnet rosu dar...Europa ne-a distrus o industria pe motiv de energofagie, pe motiv ca suntem prosti si nu stim sa conducem o afacere,ne-au insultat inteligenta.. etc. ce a pus in loc? o tara consumatoare de produse europene in proportie de 95%. Rusii ne-au masluit istoria, austriecii la fel, fiecare din motivele lui. europa face le fel! daca cititi istoria adevarata poporul roman de la traci-geti-daci a avut continuiitate...dacii au ocupat spatii largi, bulgaria, derbia, ungaria,austria atunci cand aceste popoare calareau prin preerie!
 • +3 (5 voturi)    
  Ar trebui România să...??? (Vineri, 24 septembrie 2021, 15:20)

  Fu Thien Zbang [utilizator]

  eu am terminat liceul în 1978,poate greșesc,dar pe atunci conjuncția „ca” era f bună și explicită(mai nou toți folosesc „precum”)! Ar trebui „CA” România să...!ce face academia română contra acestor ziarici care pervertesc ce este gramatical corect și fonetic și semantic,școliți la alde abramburica school!
  accept explicații pertinente și logice!
 • +5 (11 voturi)    
  NU (Vineri, 24 septembrie 2021, 15:25)

  john70 [utilizator]

  NU
  NON
  NO
  NEIN
  NYET
 • -14 (28 voturi)    
  Majoritatii care au comentat aici (Vineri, 24 septembrie 2021, 15:26)

  Vasilake [utilizator]

  Am cam lamurit-o si p-asta cu "romanii sunt un popor ospitalier", nu-i asa? Suntem ospitalieri cu cei care aduc ciunga, bani si ajutoare. Dar daca ne cere cineva ceva, fereasca Sfantul, mars d-aici, ptiu, uciga-l toaca!
  • +4 (10 voturi)    
   Ciunga ? (Vineri, 24 septembrie 2021, 18:17)

   FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui Vasilake

   Really ?
  • +13 (25 voturi)    
   ospitalierule... esti liber sa-i iei la tine acasa (Vineri, 24 septembrie 2021, 18:29)

   qwerasdf [utilizator] i-a raspuns lui Vasilake

   de ce nu iesi public, la ziar, la tv... sa iei 2-3 barbati in casa la tine?

   ce va mai place unora sa va erijati in salvatorii si bunii planetei pe barba altora!
   • -9 (15 voturi)    
    de ce (Vineri, 24 septembrie 2021, 20:26)

    Mihalav [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

    ar trebui cineva sa-i ia acasa? Problema e a statului roman care are niste obligatii internationale. Imi place ca toti uita ca 4 milioane de romani au plecat din tara asta si nu am avut vreun razboi.
    • +10 (16 voturi)    
     Canta la alta masa (Vineri, 24 septembrie 2021, 21:22)

     NituCt [utilizator] i-a raspuns lui Mihalav

     Mai taci cu propaganda ta de 2 bani.
     Acei romani au plecat la munca, foarte multi cu CONTRACTE de munca.
     Acei romani au muncit ani de zile sa isi contruiasca o casa in ROMANIA.
     Acei romani au lasat copii si familia in Romania si nu au plecat cu catel si purcel.
     Acei romani NU au plecat sa schimbe mentalitatile strainilor si sa ii forteze sa creada in omul pesterii, ultimul profet.
    • +10 (18 voturi)    
     Au plecat (Vineri, 24 septembrie 2021, 21:38)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Mihalav

     sa munceasca, nu sa fie refugiati .
    • +11 (15 voturi)    
     Faci o confuzie (Vineri, 24 septembrie 2021, 23:28)

     ids [utilizator] i-a raspuns lui Mihalav

     Sint vreo 3 (si din cauza Covidului chiar mai putini acum) care nu s-au refugiat, ci muncesc in straintate conform unuia din principiile de baza din UE: libera circulatie a cetatenilor europeni, inclusiv a fortei de munca.
     Si da, exact asta e motivul pentru care nu avem nevoie de imigranti. Intai sa sprijinim intoarcerea diasporei acasa si d-abia pe urma sa ne gandim sa sprijinim imigratia. Ceva masuri de la d-nii politicieni in sensul asta pentru 3 mil de VOTANTI care muncesc in afara!?
   • +10 (16 voturi)    
    Pai da ! (Vineri, 24 septembrie 2021, 21:37)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

    Sa arate forta exemplului ;
    "- Eu am luat cinci afgani la mine acasa". Si sa ne puna si un video-clip cu activitatile lor la el acasa. ( scenele porno le poate taia ).Poate se vor gasi cativa aiuriti care i-ar urma exemplu.
 • +7 (21 voturi)    
  Iată de ce eu unul 100% voi vota AUR... (Vineri, 24 septembrie 2021, 19:27)

  Nyk1 [utilizator]

  ...la europarlamentarele viitoare și voi încerca să conving pe cât mai mulți să se țină de nas (dacă e cazul) și să facă la fel. Trebuie întărit curentul anti-globalist din instituțiile europene, altfel globaliștii nu vor ezita să ne sacrifice printre puținele lucruri bune pe care încă le avem: viața în liniște și siguranță, pe altarul corectitudinii politice.
  • +11 (21 voturi)    
   pai daca niste oameni echilibrati nu gasim (Vineri, 24 septembrie 2021, 19:43)

   qwerasdf [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   trebuie contrabalansat cumva raportul de extremisti globalisti-politically correctnesi.. daca usr prin dobitocul ala voteaza pro, atunci s-au lins pe bot de votul meu. asta e .. probabil ca si eu voi vota tot AUR.. udmr, pnl si psd e exclus sa votez. Aia au pus Romania pe butuci!
  • -6 (16 voturi)    
   hehe (Vineri, 24 septembrie 2021, 22:08)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Yefreytor Nykola1, da nu se indoia nimeni ca haurul e smecherie ruseasca. Aveti si cetatenie romana sau cum intentiinati sa-i votati?
  • +7 (11 voturi)    
   si eu (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 1:52)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   si multi altii vom vota de acum antisistem pana crapa sau pana se regleaza.
  • -5 (5 voturi)    
   altarul responsabilității asumate (Luni, 27 septembrie 2021, 1:01)

   Miaumiau [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   România s-a aflat în coaliția celor doritori. Participarea României în acest război s-a făcut cu acordul reprezentaților aleși. Dar bineînțeles, hai să demonstrăm că suntem români adevărați: "Cine? Noi, boss? Vai doamne ferește dar nu noi am trimis trupe! Au fost românii corupți de acuma 20 de ani care au luat decizia asta ca să intre în NATO. Și nici măcar n-am vrut să ne retragem, noi am vrut să mai stăm acolo și să trimitem soldați să moară."
   • +6 (6 voturi)    
    Tocmai, Romania si-a facut datoria (Luni, 27 septembrie 2021, 8:42)

    Iomen [utilizator] i-a raspuns lui Miaumiau

    Urmare a atacurilor din 9/11 sep SUA a considerat necesar sa atace Afganistanul.
    Putem avea o dezbatere daca tarile membre trebuie sa raspunda solidar si in cazul unui atac indirect al unei tari sau daca tara respectiva era Afganistan (cautat in toate pesterile, Bin Laden era bine-mersi in Pakistan), dar hai sa spunem ca nu puteam sa ne facem ca ploua cand ne-au cerut americanii ajutirul.
    Proiectul de schimbare a regimului politic nu este insa un proiect NATO (alianta nu are acest scop), la fel cum nu este nici rezolvarea crizelor de emigranti.
    Prin urmate nu doar Romania, ci niciun stat NATO nu are o obligatie rezultand din statutul de membru al aliantei si participant la operatiune.
    In particular fie spus vorbim despre o strategie geopolitica americana care a fost schimbata si care a esuat si a dus la o criza a emigrantilor; nu interventia militara e cauza de baza.
    Deci de ce e responsabila Romania de strategia geopolitica a administratiei Biden? Si daca se impartea litiumul crezi ca primeam ceva!? Cat petrol am primit din Irak, unde iar au fost militari romani, si aveam datorii de recuperat de 1 mld de pe vremea lui Ceasca!?
 • -8 (18 voturi)    
  cica sa facem un amar de bine ca e crestineste (Vineri, 24 septembrie 2021, 23:51)

  Coresponedntu [utilizator]

  e moral, e umanitar , dar nu e crestineste... Crestinismul asta a adus numai razboaie, inegaitati , exploatare... fac pe el de crestinism, mai ales ortodox... pentru Romania religia impusa de sarlatanii cu barbi continua sa fie o piedica in calea dezvoltarii si iluminarii societatii... ca rau o duc ateii din tarle scandinave, sau francezii, olandezii sau cehii??? numai in Romania la doua vorbe se baga un doamne ajuta , care nu prea ajuta deloc ... dimpotriva...
  • +4 (12 voturi)    
   bey, (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 1:04)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   nu-ti e rusine sa jignesti o intreaga populatie?
   tu esti botezat?
   • -5 (9 voturi)    
    sunt ateu declarat de pe la 25 de ani (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 23:12)

    Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    am fost botezat abuziv de parinti, ca asa e la noi, datina strabuna cu inecatul bebelusului. Nu am nimic cu crestinii, e problema lor, vreau doar ca sarlatanii cu barbi sa nu mai fie platiti si din banii pe care ii platesc eu ca taxe si impozite.
    • +6 (8 voturi)    
     Stai linistit (Duminică, 26 septembrie 2021, 9:58)

     Iomen [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

     Nu sint platiti din banii tai. Sint platiti din banii celor care doresc sa fie platiti din banii lor.
     Din banii tai e platita tanti de la Sexul si Barza. Desi nu cred ca se strang atatia…
     Si nu stiu daca stii, dar botezul e in primul rand o introducere in comunitate. Faptul ca parintii tai au vrut sa fii crestin si sa te cheme intr-un anumit fel, nu-i un lucru rau; au facut probabil alegerile cu dragoste. Dar e o tara libera si poti sa-ti schimbi si credinta si numele daca vrei. Fara tam-tam ca pe noi nu ne interesraza viata ta personala. ;)
  • +6 (10 voturi)    
   Mai las-o ca pute (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 2:16)

   NituCt [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Eu nu sunt crestin si NU sunt de acord cu primirea acestor invadatori.
   JUSTIFICARE : istoria ne arata ca popoarele Europene, majoritare CRESTINE au capacitatea de a se dezvolta si evolua social. Dovada o consta separatia intre biserica si stat, libertatile LGBTQ si ale celor ce nu cred in omul cu barba din cer, etc.
   Intr-adevar nu e perfect, DAR acest lucru e aproape imposibil in tarile musulmane. Si pe acolo sunt mici comunitati si dar acestea sunt si vor fi mereu in pericol. Prin faptul ca islamul a demonstrat ca nu poate evolua si adapta la cerintele noii societati, consider ca e un pericol imens pentru viitorul acesteia.

   Inteleg ca ca unii au nevoie de o justificare divina ca sa traiasca si are nevoie de idea de Iad ca sa il retina de la a comite crime, dar aceasta e problema personala a celui ce crede in aceste povesti si nu a celorlalti.
  • +6 (12 voturi)    
   relax (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 12:12)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   fara "sarlatanii cu barbi", azi vorbeai turca si erai la nivelul kosovarilor
 • +8 (10 voturi)    
  Intrebarea corecta trebuie pusa individual. (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 7:08)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  Fiecare roman in parte trebuie intrebat.
  Referitor la primit, primit la el in casa adica nu la vecinul... acest aspect trebuie lamurit din start.
 • +6 (10 voturi)    
  Acesti doi samariteni (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 13:31)

  Ibit [utilizator]

  Sa-i ia la ei acasa si sa-i adopte .
 • +9 (9 voturi)    
  Sau era la nivelul (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 13:41)

  ids [utilizator]

  Albanezilor sau bosniacilor. Cu crucea in mana au luptat romanii ca sa ramana natie, nu cu steagul curcubeu. Si tocmai ca religia ne-a adus impreuna: uita-te la sarbi, croati, bosniaci; aceeasi limba, 3 religii, 3 natiuni.
  Dar e greu cand nu stii istorie si preiei mecanic din gandirea tovarasilor Barna si Ciolos.
  Iar pt celalalat destept care zice ca AUR opreste diaspora sa revina, poate citeste rezultatul votului: 24% din diaspora a votat AUR, la nivel cu PNL si mult peste % din tara.
 • +1 (11 voturi)    
  Acum 2000+ de ani... (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 21:18)

  Popeye_the_Sailor [utilizator]

  ... când Isus își propovăduia ideile de toleranță puțini le înțelegeau. Discipolii lui, care își dădeau silința să înțeleagă, se mirau de curajul și noutatea învățăturilor lui, dar omul de rând a ales să-l salveze pe Baraba. N-a dat doi bani pe profet și înțelepciunea lui. Și totuși creștinismul s-a răspândit în primul rând pentru că era religia mai evoluată. Astăzi evoluție înseamnă multiculturalism, iar toți comentatorii de pe-aici care aruncă cu pietre se vor pierde în negura istoriei precum gloata care la trimis pe Isus pe cruce.
  • +4 (6 voturi)    
   Martinarule, (Duminică, 26 septembrie 2021, 12:13)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Popeye_the_Sailor

   tu nui intelegi din crestinism nimic. Nu mai vorbi de Isus , nu-l cunosti si nu te cunoaste !
  • +3 (3 voturi)    
   Esti intr-o eroare grava... (Marţi, 28 septembrie 2021, 0:46)

   filosoful.roman [utilizator] i-a raspuns lui Popeye_the_Sailor

   Daca Il compari pe Isus si crestinismul cu multiculturalismul si progresismul de azi. Sunt notiuni antagonice.
 • -3 (5 voturi)    
  pe intelesul tuturor religiilor (Duminică, 26 septembrie 2021, 16:21)

  v.dela [utilizator]

  atee cand e cazul, crescuta cu valori crestine(?!)..eu propun sa primim doar femei din tarile acestea. Simplu. Nu ma intereseaza ca barbatii sunt asupriti la randul lor, de catre alti asupritori, cand si ei fac acelasi lucru. Asa ca, deschideti usa larg pentru femeile musulmane, se descurca ele, ne descurcam noi cumva. In rest, se discuta prea mult cu astia.
 • +4 (4 voturi)    
  nu... (Luni, 27 septembrie 2021, 15:17)

  Giolgel [utilizator]

  ar trebuie sa fie redirectionati catre UK: lor le lipseste forta de munca, soferi, in agricultura... au mare nevoie si nu ii putem lipsi de asta.
 • -2 (4 voturi)    
  știi cum e asta? (Luni, 27 septembrie 2021, 16:41)

  hdd [utilizator]

  ca și cum cineva care se mută în București ar fi întrebat dacă vrea să stea pe Zețari.


  Cam așa și afganii cu Europa & România.
  Să fim serioși.
  Nimeni nu vrea în ro.
 • -3 (3 voturi)    
  Ce fel de creștin (Luni, 27 septembrie 2021, 19:08)

  Miaumiau [utilizator]

  s-ar lăsa răstignit?
 • +1 (1 vot)    
  Nu mai bine (Luni, 27 septembrie 2021, 20:29)

  gigilu [utilizator]

  sa se faca referendum ca sa se stie sigur ce vrea poporul?
 • +2 (4 voturi)    
  Norocul Romaniei e ca imigrantii economici... (Marţi, 28 septembrie 2021, 0:06)

  filosoful.roman [utilizator]

  ... musulmani nu au intentia de a se stabili sau de a veni aici.

  Ca la ce politicieni idioti avem, cu siguranta ca deja am fi avut cateva milioane, in alte conditii.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by