Fondurile UE de redresare ar trebui să ajungă doar în țări care respectă statul de drept - sondaj comandat de Parlamentul European

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 10 septembrie 2021, 10:25 Actualitate | MEET Your MEP


Fonduri europene
Foto: Pixabay
Patru din cinci respondenți (81%) din Uniunea Europeană afirmă că UE ar trebui să acorde fonduri numai statelor membre care respectă statul de drept și valorile democratice, potrivit unui sondaj Ipsos realizat pentru Parlamentul European.

„Poziția Parlamentului European a fost una clară, și anume că fondurile UE de redresare nu trebuie să ajungă la guverne care nu respectă valorile democratice fundamentale sau nu susțin statul de drept. Acest sondaj confirmă faptul că o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE sunt de acord cu această poziție. Cine subminează în mod constant valorile UE, nu ar trebui să se aștepte să primească fonduri UE”, a declarat președintele Parlamentului European David Sassoli, potrivit unui comunicat al PE.

Un sondaj Eurobarometru publicat vineri de Parlamentul European înainte de dezbaterea privind Starea Uniunii Europene din 15 septembrie arată un sprijin public clar pentru transparența și controlul eficace al fondurilor UE acordate în cadrul programului NextGenerationEU.

Potrivit sondajului, 53% dintre cetățenii UE (58% în România) sunt pe deplin de acord că trebuie să existe un control eficace, iar alți 32% (29% în România) tind să fie de acord. Numai 8% dintre respondenți, în medie la nivelul UE, nu împărtășesc această opinie.

Aceasta este o poziție împărtășită de Parlamentul European, care evaluează în prezent îndeaproape planurile naționale împreună cu Comisia pentru a se asigura că aceste fonduri sunt utilizate în conformitate cu obiectivele unei societăți europene mai ecologice, mai digitalizate și mai reziliente.

Circa 60% dintre cetățeni cred că fondul de redresare le va ajuta țara


Cetățenii evaluează pozitiv premisa programului de redresare al Uniunii Europene în valoare de 800 miliarde EUR: Trei din cinci cetățeni (60%) cred că proiectele NextGenerationEU vor ajuta țara lor să depășească efectele negative economice și sociale cauzate de pandemia de coronavirus. 59% dintre cetățeni afirmă, de asemenea, că programul va ajuta țara lor să fie mai bine pregătită pentru provocările viitoare.

În acest context, sondajul arată, de asemenea, că 53% dintre cetățenii europeni (65% dintre cei români) au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană, doar 19% (13% în România) având o imagine destul de negativă sau foarte negativă.

Cu toate acestea, rezultatele sondajului sugerează îngrijorări într-o serie de țări ale UE cu privire la modul în care guvernele naționale vor utiliza efectiv aceste fonduri suplimentare ale UE. În timp ce, în medie, 45% dintre cetățenii UE (34% în România) au încredere în guvernele lor naționale în această privință, 41% dintre respondenți (56% în România) își exprimă îndoiala, indicând diferențe semnificative în UE în ceea ce privește nivelurile de încredere în propriile guverne.

De asemenea, opinia publică sprijină în mod clar poziția adoptată recent de Parlamentul European în dezbaterea privind necesitatea condiționalității, controlului și transparenței.

Acest lucru se reflectă în sprijinul continuu al cetățenilor pentru respectarea statului de drept ca o condiție pentru acordarea de fonduri UE. Patru din cinci cetățeni (81% în UE, 85% în România) sunt de acord că UE ar trebui să acorde fonduri statelor membre numai cu condiția ca guvernul lor să respecte statul de drept și principiile democratice.

Rezultatele sondajului arată un nivel uniform și înalt de sprijin pentru această poziție în toate statele membre ale UE, cu puține variații. Respectarea statului de drept reprezintă o preocupare majoră pentru Parlamentul European.

Priorități politice în schimbare


Întrebați care sunt chestiunile pe care Parlamentul European ar trebui să le urmărească ca priorități politice, respondenții au readus în prim-plan acțiunile de combatere a schimbărilor climatice, menționate de 43% dintre cetățeni.

Alte priorități avute în vedere de respondenți (care corespund priorităților Parlamentului pentru redresarea post-pandemică) sunt măsurile de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale (32%), sprijinirea economiei și crearea de noi locuri de muncă, precum și combaterea terorismului (ambele cu 31%). Sănătatea publică, precum și migrația și azilul se află împreună pe a patra poziție, cu 27% fiecare.

Este demn de remarcat faptul că cetățenii din Ungaria și Polonia plasează „democrația și statul de drept” ca priorități pentru Parlament (locul al doilea în Polonia, al treilea în Ungaria), în timp ce, în medie la nivel UE, acest aspect se situează pe locul al optulea.

Acest sondaj a fost realizat pentru Parlamentul European de către Ipsos European Public Affairs în perioada 17-25 august 2021, online, cu 26.459 de respondenți cu vârsta de 15 ani și peste, în toate cele 27 de state membre. Dimensiunea aproximativă a eșantionului pentru fiecare țară a fost de 500 de interviuri în Luxemburg, Cipru și Malta, și 1.000 de interviuri în toate celelalte țări ale UE.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

820 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  ok, dar ce este acela stat de drept... (Vineri, 10 septembrie 2021, 10:41)

  demaGOGU [utilizator]

  ...nimeni nu i-a definit precis contururile, un concept ambiguu, cu geometrie variabila extrem de util pentru disciplinarea statelor care deviaza de la linia politica oficiala a EU?
 • +1 (1 vot)    
  Romanii, exigenti si foarte pro-UE (Vineri, 10 septembrie 2021, 11:13)

  animatron [utilizator]

  Confruntati cu o clasa politica mediocra si relativ incompetenta, romanii arata o incredere mare in proiectul pan-european numit UE, mult peste media europeana (65% fata de 53% media).

  Tot peste medie (85% vs 81%) se situeaza si exigenta romanilor in privinta conditionarii politice a fondurilor UE, chiar daca la fel ca cetatenii UE nici romanii nu pot da o definitie general acceptata a "statului de drept" sau "valorilor europene".

  De precizat ca nici Parlamentul si nici Comisia nu au reusit sa defineasca de comun acord ce inseamna "stat de drept", Tratatele UE facand vorbire doar de "valori europene" (cu cateva exemple, dar fara o lista exhaustiva).

  Lipsa unei definitii juridice la momentul semnarii aderarilor la UE a creat puternice tensiuni intre PE/Comisia UE si unele state membre (mai ales Polonia, Ungaria, Slovenia).

  Romanii sunt de acord peste media UE (58% vs. 53%) ca fondurile UE trebuie sa fie controlate eficient (succes dnei Kovesi ca procuror-sef al UE!).

  Sunt cifre imbucuratoare pt Romania si viitorul ei in cadrul UE, in ciuda propagandei venite din Rusia si uneori din vecini, cetatenii romani raman atasati constructiei unei Europe unite.

  Exceptand "frontul de propaganda" actual (schimbarile climatice"), se observa ca practic la acelasi nivel, cu diferente de doar cateva procente, europenii sunt preocupati prioritar de "saracie", "terorism", "migratie", "locuri de munca", "sanatate".

  "Saracia" e o tema favorita a partidelor de stanga si populiste, iar "schimbarile climatice" au devenit o tema predilecta pt centru-stanga (socialisti, ecologisti, liberali de stanga).

  Chestiunile de "economie/locuri de munca", "terorism" si "migratie/azil" sunt cele traditional stimulante pt partidele de dreapta (liberali de dreapta, conservatori, nationalisti).

  "Sanatatea" (legata evident de pandemie) e o tema transpartinica, in ambele "tabere" (pro si contra vaccinarii) gasiti curente din toate partidele.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by