Europa trebuie să furnizeze ajutor umanitar pentru a ajuta populaţia afgană şi să aibă o poziţie unitară cu privire la gestionarea migraţiei, au subliniat joi membrii comisiilor de afaceri externe şi dezvoltare ale Parlamentului European şi ai Delegaţiei PE pentru relaţiile cu Afganistan, într-o şedinţă extraordinară, potrivit unui comunicat de presă al legislativului european, preluat de Agerpres.

Copii pe o strada din KabulFoto: HOSHANG HASHIMI / AFP / Profimedia

În intervenţiile lor, majoritatea eurodeputaţilor prezenţi au cerut salvarea cetăţenilor afgani care au lucrat pentru Uniunea Europeană sau au promovat valorile comune.

De asemenea, ei s-au pronunţat pentru ajutorarea ţărilor vecine cu Afganistan care pot primi un număr mare de refugiaţi şi pentru sprijinirea ţărilor UE care ar putea fi nevoite să găzduiască noi refugiaţi.

Numeroşi vorbitori au pus accentul pe necesitatea unei politici coordonate a UE faţă de Afganistan, Asia Centrală şi puterile regionale active acolo.

"Avem nevoie de o nouă abordare privind Afganistan, întrucât noi actori vor încerca să umple vidul politic din ţară'', a declarat preşedintele comisiei de afaceri externe din PE, David McAllister (grupul PPE), referindu-se în special la Rusia şi China.

El a adăugat că, în actuala situaţie extrem de îngrijorătoare, prioritatea UE trebuie să fie acţiunea umanitară.

La rândul său, preşedintele comisiei de dezvoltare din PE, Tomas Tobe (grupul PPE), a susţinut că noii lideri afgani trebuie să respecte dreptul umanitar internaţional şi să acorde acces umanitar în ţară.

''Violenţa, seceta şi COVID-19 au avut deja ca rezultat 18 milioane de persoane - aproape jumătate din populaţia Afganistanului - care au nevoie de asistenţă umanitară'', a explicat el.

''Fac apel la instituţiile UE să-şi sporească eforturile de coordonare pentru a evacua cetăţenii UE şi colaboratorii noştri afgani din Kabul. Avem nevoie de acţiune coordonată la nivelul UE pentru o evacuare adecvată şi în siguranţă'', a afirmat şeful Delegaţiei PE pentru relaţii cu Afganistanul, Petras Austrevicius (grupul Renew Europe).

Aproximativ 400 de afgani care au lucrat pentru Uniunea Europeană și familiile lor au fost evacuați în Europa, dar mai sunt alți 300 care încearcă să ajungă pe aeroportul din Kabul, a declarat joi șeful diplomației UE, Josep Borrell, potrivit Reuters.

Borrell a spus că este ”datoria noastră morală” să salvăm cât mai mulți dintre foștii angajați din birourile UE, dar nu este posibil să fie scoși toți din Afganistan.