​VIDEO. Europarlamentar român, despre propunerea CE împotriva mașinilor pe benzină: Eu nu văd nicio diferență între a muri din cauza climei sau a muri de foame

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Duminică, 1 august 2021, 19:45 Actualitate | MEET Your MEP


mediu sau joburi
Foto: Dreamstime.com
​Europarlamentarul român Marian Jean-Marinescu (PNL/PPE) a criticat pachetul legislativ de protecție a mediului, „Fit for 55”, propus recent de Comisia Europeană, care prevede, printre altele, ca din anul 2035 să nu mai poată fi vândute în UE mașini noi pe benzină sau motorină.

Într-o întâlnire online cu cititorii HotNews.ro și StartupCafe.ro, zilele trecute, el a arătat că pachetul de regulamente și directive europene propus de Comisia Europeană pentru a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră ale UE cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, nu ține cont suficient și de necesitatea de a apăra locurile de muncă ale angajaților din industria auto.

„Gândiți-vă că un motor electric are 400-500 de piese, pe când un motor cu combustie internă are 3-4 mii de piese. Deci deja aici discutăm de locuri de muncă foarte, foarte multe. Opiniile celor care sunt foarte, foarte verzi sunt că locurile de muncă se vor crea în alte zone. Nu am văzut până acum un studiu în acest sens. În studiul pentru ținta de 55%, cuvântul job este menționat de 15-20 de ori în acest studiu de 400 de pagini” -a spus Marinescu.

Europarlamentarul, membru al Comisiei de transport din Parlamentul European, consideră că propunerile Comisiei Europene nu au un echilibru între obiectivele ecologice și cele economice.

Și eu cred că trebuie să facem neapărat ceva pentru a diminua efectele schimbărilor climatice, însă trebuie, în același timp, să păstrăm un echilibru în ceea ce privește economia. Eu nu văd nicio diferență între a muri din cauză de temperatură sau a muri de foame, că nu ai un loc de muncă. Deci până la urmă trebuie să avem grijă de oameni, de noi. Aici nu e vorba de ținte (de reducere a poluării - n.r.), e vorba de oameni. Și trebuie să facem în așa fel încât să asigurăm viața oamenilor. E ușor să spui reducem tot, inclusiv energia atomică. Sunt multe voci care vor acest lucru, să nu mai utilizăm combustibilii fosili, dar nu știu cu ce ne încălzim. Este foarte ușor de spus, dar greu de pus în practică” - a explicat Marian-Jean Marinescu.


Taxa pe încălzirea de la bloc

El a atras atenția și asupra eventualei introduceri a centralelor de încălzire a locuințelor în sistemul european de tranzacționare a certificatelor verzi (ETS).

„Acest ETS însemană, de fapt, o taxă pusă pe combustibilul utilizat. Deci fiecare furnizor de combustibil va primi niște ceritifcate la fel ca în industrie, parte din ele gratuit, parte din ele plătind. Și acel furnizor, bineînțeles, le va urca pe consumator. Începe din 2026, treptat, cu procente. Și prețul carbonului probabil va crește treptat” - a explicat deputatul european PNL.

„Cred că nu este numai România în cauză. Am un coleg care este coordonator la Comisia de Mediu a PE, care este german. I-am spus că un ETS pentru sistemele de încălzire va crea mari probleme cetățenilor europeni, dar nu numai în estul Europei. Să se uite și la el în Germania, sunt foarte multe locuințe care se încălzesc cu păcurină, un combustibil care va dispărea.

Nimeni nu vorbește despre efectele colaterale ale schimbării sistemelor de încălzire de pe combustibili fosili pe electric. Cred că vă imaginați ce se va întâmpla dacă astăzi un cartier de blocuri își schimbă centralele de pe gaz pe electric. Este evident că rețeaua nu va rezista. Deci acolo sunt costuri, e nevoie de eforturi pentru a schimba toată rețeaua de energie electrică, pentru a furniza puterea necesară unor astfel de centrale. Deci aceste lucruri se vor lua în calcul în discuțiile din toamna aceasta” - a mai spus Marian Jean Marinescu.

Statele membre UE nu au primit foarte bine propunerile CE

Transportul este, însă, cel foarte afectat, după părerea lui Marinescu. „Sunt foarte multe prevederi pentru transport, transportul este sub mare presiune, pentru că are o cotă mare de emisii. Și, din cauza creșterii traficului în toate modurile de transport, au cresut și emisiile, chiar dacă, individual, și la avioane, la mașini și la transportul feroviar, emisiile au scăzut”.

În Comisia Europeană, comisar european pentru Transport este Adina Vălean, fost eurodeputat PNL, propusă de guvernul liberal din România și susținută de PPE. Europarlamentarul PNL/PPE Marian Jean Marinescu i-a luat, însă, apărarea lui Vălean, precizând că ea nu a avut un cuvânt greu de spus în Comisia Europeană față de acest pachet legislativ, care privește și transportul.

„Din păcate, DG Move (condusă de comisarul european român Adina Vălean, de la PNL -n.r.), adică partea de Transport din Comisia Europeană, nu are nicio implicare în acest regulament (privind emisiile auto n.r.). Aceste prevederi sunt propuse de partea de Industrie și Piață Internă. Acest regulament (privind mașinile - n.r.) va merge în Comisia de Mediu a PE, din păcate” - a mai afirmat Marinescu.

În schimb, el i-a reproșat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care este tot de la PPE, că nu a imprimat în cadrul CE mai mult politica popularilor-europeni.

În ceea ce o privește pe președinta Comisiei Europene, i-am spus direct, într-o întâlnire cu Grupul Popular, nu văd venind dinspre Comisie decât propuneri de la dl. Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, foarte verde, este socialist dar foarte, foarte verde, cu un șef de cabinet fost șef la Greenpeace. Și nu văd poziția PPE foarte mult, ceea ce cred că în perioada următoare va avea destul de multe efecte”, a mai declarat Marian-Jean Marinescu, la întâlnirea online cu cititorii HotNews și StartupCafe.

Pachetul legislativ Fit for 55 al Comisiei Europene are nevoie de acceptul Parlamentului European și al Consiliului UE (miniștrii statelor membre).

„Va fi o luptă foarte mare în Parlament între comisiile de mediu, transport și industrie, pentru că, din păcate, există această ambiție a Comisiei de mediu de a face tot ce înseamnă emisii, iar acolo există o direcție care nu cred că este cea mai bună pentru această perioadă. Apoi, după ce Parlamentul va adopta un text, vor începe negocierile cu Consiliul UE, unde, după opinia mea, va dura foarte mult până va ieși o poziție a statelor membre.

Acest pachet nu a fost primit foarte bine la prezentare în Consiliul COREPER (reprezentanțele statelor membre la UE- n.r.), de către statele membre, din câte am înțeles, sunt foarte multe voci care își exprimă nemulțumirea cu privire la unele prevederi, în special la cele referitoare la ETS - comerțul cu emisii pentru clădiri și drumuri” - a mai explicat eurodeputatul Marinescu.

Not: Marian-Jean Marinescu (68 ani) este europarlamentar din partea PNL, în cadrul grupului Partidului Popular European, membru al Comisiei de transport din Parlamentul European. Este, de profesie, inginer de aeronave.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25479 vizualizari

 • +28 (108 voturi)    
  parca razi la titlu (Duminică, 1 august 2021, 20:03)

  Mistrelutz [utilizator]

  dar de fapt omu nu e asa nebun..sunt multe de luat in considerat cand vorbim de renuntarea la motorina/benzina. Impactul e enorm si chestia e ca o strategie complexa care sa cuprinda ingrijorari ca cele prezentate de europarlamentar nu a fost prezentata. Daca vii cu asa reglementari,trebuie sa prezinti si niste solutii,niste strategii pentru un impact cat mai mic .
  • +7 (79 voturi)    
   Strategiile exista. (Duminică, 1 august 2021, 20:41)

   StefanPetre [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   Pachetul legislativ de protecție a mediului, „Fit for 55” este in sine o strategie bazata pe o multime de studii (economice si stiintifice). Nimeni nu scoate legi din gol fara studii, mai ales la nivelul European (unde iti sa in cap 27 de tari si zeci de mii de companii).

   Europarlamentarul Marinescu nu e nebun, spune doar ce ii aduce voturi. Nu il intereseaza nimic altceva, pana in 2035 e iesit la pensie sau mort si problemele nu vor mai fi ale lui.
   • -1 (31 voturi)    
    Masina electrica este in momentul de fata (Luni, 2 august 2021, 8:55)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui StefanPetre

    o tampenie mare cat China. Mai intai, rareori reusesti sa mergi cu ea 300 Km. Se incarca greu. Si nu se gandeste nimeni unde vor fi depozitate miliardele de baterii care vor apare peste vreo 10-15 ani de la milioanele de masini electrice. Ele reprezinta o poluare enorma. Sa nu mai vorbim ca, pentru a produce energie electrica, iti trebuie alte surse de energie. Care o fi alea ???? Nu va fi mai scump sa produci energie electrica din alte surse decat sa o folosesti direct??? Si toata energia pe care o sa o consumi pentru a produce baterii? Si exista suficienta materie prima(substante chimice) ca sa poti produce miliarde de baterii ??? Si ce energie consumi ca sa produci acele substante chimice? Parerea mea este ca, in acest moment, trebuie sa fii tare tamp ca sa obligi oamenii sa renunte la masinile care functioneza excelent de 150 de ani. Daca este ceva util oamenilor, masina electrica se va impune de la sine.
    • +10 (20 voturi)    
     sigur nu se gandeste nimeni (Luni, 2 august 2021, 10:53)

     georgebb [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

     Tesla are o valoare de piata cam cat toate companiile auto la un loc (Tesla valoreaza vreo 600 de miliarde, Mercedes vreo 60, Ford vreo 50, etc).
     Sigur nu s-a gandit nimeni la lifecycle-ul masinilor electrice. Nici producatorii auto "traditionali" care au anuntat ca isi vor trece toata productia catre electric nu s-a gandit.
     Sunt toti niste idioti; noroc cu cartofil galaxy brain care isi pune problemele astea.
    • +7 (15 voturi)    
     fals (Luni, 2 august 2021, 10:56)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

     1. 300 km este suficient. Teoretic, un sofer trebuie sa ia o pauza de 15 min la fiecare 2 ore de condus. Multi romani nu o fac. Rezultatul il stim cu totii.
     2. 300 km este suficient. In Europa civilizata (spre deosebire de Romania bananiera), pentru calatorii de cateva sute de km se foloseste trenul. Este mai rapid, mai eficient, mai confortabil. Si nu trebuie sa conduci... poti sa faci altceva in timpul ala. Sa citesti o carte despre motoare electrice.. ;)
     3. Daca 300km ti se pare insuficient, poti folosi o masina electrica hibrida, cu o baterie mai mica, pentru oras si un motor cu ardere interna pentru drumuri lungi. Sau poti inchiria o masina cu baterie mai mare pentru concedii. Sau poti cumpara o masina electrica, dar cu baterie modulara, care poate fi schimbata temporar, la nevoie, cu una mai mare - NIO ET7.

     4. Bateriile electrice se recicleaza. https://www.youtube.com/watch?v=LABwwX960mk

     5. In prima faza, bateriile care isi pierd ~20% din capacitate pot fi re-folosite pentru stocare stationara (panouri fotovoltaice, eoliene etc.). Energia solara este deja mai ieftina decat orice alta forma de energie. Singura problema este stocarea. Trebuie sa ai baterii disponbile in retea in momentul in care soarele e sus pe cer. O alternativa mai putin eficienta sunt hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, cum este proiectul Tarnița–Lapuștești.
     • 0 (4 voturi)    
      PS (Luni, 2 august 2021, 12:57)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Pentru cine crede ca nu poate folosi o masina electrica la drum lung, sunt pasionati care fac teste cu masini electrice, in speta in cat timp poti parcurge 1000km cu fiecare model:
      https://youtu.be/pXvB9-7ciMU?t=1281

      V-am dat link direct la rezumat, dar puteti vizoina tot clip-ul si multe altele.
      • +2 (4 voturi)    
       Draga (Marţi, 3 august 2021, 8:55)

       Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       "european dezvoltat" te invit sa te duci cu trenul de la Pitesti la Focsani. Cu masina sunt cam 280 km. La limita maxima a bateriei unei electrice, cam fara AC si faruri pornite ca sa ajungi probabil in 4 ore. Cu trenul e cam asa: Pitesti - Bucuresti 2h (schimbi 2h) - Ploiesti 1h - Buzau 40min - Focsani 1h20min, cam 50 km in plus si 7 ore de mers. 3 ore in plus, asta ca sa nu faci buba la creier incercand sa socotesti. Tu, care n-ai iesit in viata ta din cocina de Bucuresti si care militezi pentru "verde" ca "asa-i la moda", crezi ca tot ce zboara se mananca. Mergi tu cu trenul, eu nu vreau. Eu vreau cu masina. Pe benzina/diesel. Pentru ca pentru mine 300km NU SUNT DE AJUNS! (nu ajung sa ma duc pana la plantatia de banane)
       • 0 (4 voturi)    
        Draga Brutus (Marţi, 3 august 2021, 10:33)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui Brutus2

        Am inteles. Te-ai nascut in caruta, ai evoluat la conserva pe 4 roti, adusa la mana a nsphea din Italia (deh.. Focsani).

        Intamplarea face ca acel Ioniq 5 merge ~280km cu 120km/h (cu aer conditionat si faruri pornite). Arhisuficient pentru un drum de 140km (sau casuta ta de la Focsani, cu buda in fundul curtii, nu are nici macar curent electric.. sa incarci o baterie?)
        Dar la Focsani o fi mai greu cu limba engleza. Sau 120km/h e prea incet pentru autostrada Pitesti - Focsani?..

        E adevarat, trenurile din Romania nu sunt la nivelul celor cu care merg eu de obicei. Cand maimutele vor evolua, vor evolua si trenurile. Pana atunci, macar ramai cu "plantatia de banane". Cu incalzirea globala, poate intr-o zi avansezi la plantatia de bananieri.. ;)
    • +9 (21 voturi)    
     Asa ziceau si apologetii carutelor (Luni, 2 august 2021, 11:29)

     4real [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

     Masinile vor distruge industria trasurilor. Milioane vor ramane fara joburi. Benzina polueaza. Nu existau autostrazi. Nu existau benzinarii. Nu exista sistem de distributie a combustibililor. Nu existau service-uri. Nu existau dealeri auto.

     Nu exista legislatie auto. Nu existau centuri, airbag-uri, masuri minime de siguranta. Nu existau scoli de soferi. Nu existau contraventii si infractiuni legate de consumul sub influenta alcoolica. Si care si mai cate...Si uite cum a luat avant industria auto...

     Peste 100 de ani opinii ca ale tale vor avea aceeasi soarta, plangeri ridicole, lipsa de viziune, conservatorism tamp si multe exagerari si minciuni. Istoria trece peste voi si voi visati la vremuri demult apuse.
   • +1 (1 vot)    
    combustibil (Miercuri, 4 august 2021, 9:49)

    Marga [anonim] i-a raspuns lui StefanPetre

    Europarlamentarul Marinescu nu mai candideaza peste trei ani, așa că nu aleargă după voturi. Eu cred ca are dreptate 100%. Nu spune că poluarea nu este o problemă, Marinescu spune că pentru noi, românii, acest pachet ar avea un impact economic. Spune că trebuie să găsim echilibrul, iar totul să se facă treptat.
  • -8 (74 voturi)    
   categoric (Duminică, 1 august 2021, 21:06)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   Categoric are dreptate.
   • +18 (62 voturi)    
    Sigur, chiar mai mult: (Duminică, 1 august 2021, 22:34)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Eu propun sa renuntam complet la automatizari, la productia mecanizata si sa ne intoarcem la un sistem ca cel premergator revolutiei industriale, poate chiar la Evul Mediu. Sa vezi atunci ce multe locuri de munca se vor crea!
   • +9 (23 voturi)    
    Categoric NU (Luni, 2 august 2021, 10:10)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Diferenta exista si este foarte clara - din cauza schimbarilor climatice poate sa moara o intreaga planeta. Din cauza pierderii catorva zeci de mii de locuri de munca in industria auto, in cel mai rau caz, vor trai din ajutoare sociale cateva mii de oameni, restul fiind absorbiti in alte domenii ale economiei.
  • -3 (49 voturi)    
   Mari-Jean (Duminică, 1 august 2021, 21:41)

   PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   este inginer de aviatie cu multa experienta.
  • -4 (20 voturi)    
   nu cred că (Luni, 2 august 2021, 8:18)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   vreunul din ”verzii” care vin cu propuneri de trecere absolut orice pe energie electrică, s-ar fi gândit la țările care depind economic covârșitor de combustibili fosili și în special de țiței. Iran, Iraq, Arabia Saudită, Venezuela.
   De asemenea, cum bine a observat Marian-Jean Marinescu, niciunul din ”verzi” nu s-a gândit la industria auto, cea bazată pe motorul cu ardere internă, cea care a fost până în prezent motorul dezvoltării economice în foaret multe țări.
   Nu poți să rupi brusc mâța-n două. Trebuie să o faci treptat.
   • +9 (19 voturi)    
    BRUSC? (Luni, 2 august 2021, 10:27)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Prima conventie stiintifica a ONU despre schimbarile climatice a avut loc Stockholm in 1972 - First Earth Summit.
    Primul acord international pentru reducerea emisiilor s-a semnat pe 9 May 1992, la Rio de Janeiro.

    Adevarata diferenta este intre "verzi" si restul (diverse nuante maronii) este de fapt educatia. Educatia continua... adica mai puneti si voi mana pe o carte, mai vizionati un documentar. Daca stati toata ziua si ascultati manele, cu gura cascata la tembelizor, traind de pe o zi pe alta, fara nici un plan de viitor, normal ca totul pare "brusc".
   • +11 (13 voturi)    
    E bizar ce spui (Luni, 2 august 2021, 11:32)

    4real [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Nu verzii fac legile, ci majoritatea politicienilor care nu sunt verzi. Sunt studii la baza si mii de experti au lucrat la aceste pachete legislative.

    E foarte bizar cum niste oameni simpli care nu sunt experti in niciunul dintre domeniile vizate "se prind" de niste lucruri banale care cumva le-au scapat miilor de experti de pe planeta asta.

    E dovada ignorante celor care comenteaza crezand ca au descoperit apa calda. Stai linistiti ca la aspectele aste s-au gandit deja mii de oameni si au gasit solutii.
  • +12 (18 voturi)    
   speriat de bombe - mai bine ramaneam la carute (Luni, 2 august 2021, 11:48)

   vali2 [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   Asa sunt conservatorii, care se tem de initiativa, de schimbare si de ce ar putea ajunge ea. Hai sa facem in continuare masini pe benzina ca aici avem predictibil rezultatul.. Da da
   Tot el ar fi cel care acum vreo o suta de ani ar fi zis, "NU FACETI MASINI PE COMBUSTIE" nu o sa mai avem cai si carute si toti potcovarii nu o sa mai aiba de lucru! O sa moara oamenii de foame!!
   Adevarul este ca trecerea la masinile electrice trebuie vazuta ca o oportunitate, atat pentru economie cat si pentru oamenii afectati.
 • -6 (56 voturi)    
  Iar ptr cei care se opun (Duminică, 1 august 2021, 20:03)

  Zummm [utilizator]

  Ghilotina. *salvam mama natura* yupiiii
 • +19 (49 voturi)    
  Problema e... (Duminică, 1 august 2021, 20:15)

  VOX. [utilizator]

  ...ca voi va gandtiti la moartea altora, nu la a voastra.
 • -2 (94 voturi)    
  Pnl shocheaza din nou (Duminică, 1 august 2021, 20:17)

  gradrian [utilizator]

  Acest PNL compus probabil majoritar din PSD, uimeste permanent...de unde v-ati procurat toti acesti "specialisti"? Pacat, eu cu cine votez?
  • +9 (25 voturi)    
   Ai dreptate: viata e socanta (Duminică, 1 august 2021, 20:38)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui gradrian

   Moartea nu.
 • +7 (71 voturi)    
  Ba e o diferenta ... (Duminică, 1 august 2021, 20:28)

  Gigi Kent [utilizator]

  De exemplu Bill Gates nu o sa moara de foame niciodata dar il afecteaza clima. Cu alte cuvinte de foame mor doar prostii dar clima ii afecteaza si pe smecheri.
 • +10 (90 voturi)    
  parerea mea (Duminică, 1 august 2021, 20:29)

  Walking_dead [utilizator]

  Omul are dreptate. Muncesc pentru cel mai mare producator de automobile si vad pe pielea mea schimbarile. Dezvoltarea motoarelor cu combustie interna s-a oprit. A atras dupa ea si celelalte componente: ambreiaj, cutii de viteza, etc. Practic toti furnizorii se inghesuie pe un motor electric.
  Colac peste pupaza: o gramada de solutii tehnice sunt brevetate de Tesla, cum a facut acum ceva timp si Apple, astfel incit ca proiectant in foarte multe cazuri ai miinile legate.
  • +3 (25 voturi)    
   Fals, sunt publice de 7 ani (Duminică, 1 august 2021, 23:22)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   "All Our Patent Are Belong To You | Tesla" https://www.tesla.com/blog/all-our-patent-are-belong-you

   Chiar dacă sunt printre cei mai cunoscuți și au vânzări mari cu unele modele, totuși producătorii chinezi rup la ei acasă, grupul vw/Audi au făcut de toate dimensiunile, Nissan produce Leaf din 2010, Peugeot-Citroen-Opel vând și ei, Hyundai/kia vine tare din spate, Renault are și el Zoe și Spring. Majoritatea producatorile au și ei macar un model hibrid.
   • +13 (13 voturi)    
    fals (Luni, 2 august 2021, 10:33)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Citeste cu atentie conditiile legale. The devil's in the details.
    Tesla ofera o lista de cateva sute de patente (desi ei detin zeci de mii) si cer la schimb ca oricine le foloseste sa faca publice TOATE patentele proprii. Ca urmare, nici o alta companie din industrie nu a acceptat oferta asta ipocrita.
  • +11 (19 voturi)    
   Concluzia e că pentru (Luni, 2 august 2021, 1:24)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   a salva economia trebuie să producem mai multe ambreiaje și bujii (sarcasm).

   Așa a fost mereu, la introducerea automobilului se spunea că vor muri de foame producătorii de biciuri, hamuri și alte accesorii pt cai și căruțe. Nu s-a întâmplat.

   La fel și la automobilele electrice, se vor crea locuri de muncă în crearea/modernizarea și întreținerea instalațiilor electrice necesare alimentării.

   Motoarele electrice sunt mai fiabile și mai simple dar asta nu înseamnă că va dispare industria de componente și accesorii.
  • +11 (15 voturi)    
   am si eu o parere (Luni, 2 august 2021, 11:13)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   Arunca masina de spalat rufe si angajeaza o spalatoreasa, sa vina o data pe saptamana, sa-ti spele hainele la rau. Si hainele, obligatoriu, sa fie din tesaturi obtinute manual, din lana, in sau bumbac prelucrate manual.
   Apoi da-ti demisia de la producatorul de automobile si apuca-te de crescut cai si construit calesti. O intreaga industrie, disparuta.
   Atatea locuri de munca pierdute de-a lungul secolelor..
  • +7 (11 voturi)    
   "Cel mai mare producator de automobile" (Luni, 2 august 2021, 11:19)

   JohnnyBGoode [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   Dacă cumva e vorba de VW, e și cel mai mincinos producător de automobile. Mințind consumatorii și autoritățile cu soluția lor minune care doar pe bancul de test nu polua, a reușit să vândă o grămadă de autoturisme și probabil să sufoce alți fabricanți.

   Și cum adică "colac peste pupăză: o grămadă de soluții tehnice sunt brevetate de Tesla"? Adică brevetele sunt bune doar când am pus noi laba pe ele, altfel sunt rele?
   • 0 (0 voturi)    
    foarte corect (Miercuri, 4 august 2021, 10:37)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBGoode

    Dar a ajuns un pic OT!

    Ai dreptate 100% cu:

    "e și cel mai mincinos producător de automobile. Mințind consumatorii și autoritățile cu soluția lor minune care doar pe bancul de test nu polua, a reușit să vândă o grămadă de autoturisme și probabil să sufoce alți fabricanți."

    Normele erau foarte greu de indeplinit, dar VW a castigat doar trisand, si da, luat-o inaintea altor producatori ce au fost mai "fraieri" si au dat cifrele corect ...
 • -12 (92 voturi)    
  Mai mare rusinea! (Duminică, 1 august 2021, 20:36)

  StefanPetre [utilizator]

  Mai mare rusinea de ce europarlamanetari trimitem.

  Interzisul vanzarii de masini noi pe benzina sau diesel dupa 2035 nu inseamna ca si cele existente for fi interzise. O masina are o durata de viata de 10-15 ani ceea ce inseamna ca de abia dupa 2050-2070 vor disparea serios masinile care utilizeaza combustibili fosili.

  In orice caz pana atunci combustibilul in sine va fi o problema, nu masinile.

  Fereasca Dumnezeu sa luam o directie noua ca sa protejam planeta. Economia se va adapta intodeauna.
  • +7 (55 voturi)    
   De la cal la carbune si la benzina/motorina (Duminică, 1 august 2021, 22:24)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui StefanPetre

   A fost usor sa te adaptezi. La motor electric pe baterii e mai greu, pt ca e vorba de metale rare.....nu ai efectiv de unde scoate atata litiu si cobalt ca sa populezi toata lumea cu baterii. Si ma refer doar la masini personale, nu pun in calcul transportul terestru/maritim/aerian. Stiu, or sa se inventeze alt fel de baterii etc....dar pana nu ai ceva solid in mana, interzicand masinile cu motoare combustie interna inseamna sa faci tranzitia catre ce? Ca actualele predictii pt bateriile pe baza de Li si Co spun ca pe la 2025 se va atinge un platou in productie!!!
   • -2 (14 voturi)    
    Si inapoi la cal. (Luni, 2 august 2021, 9:12)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    E circulara treaba.
  • -2 (16 voturi)    
   Cum e cu matematica? (Duminică, 1 august 2021, 23:26)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui StefanPetre

   2035 + 15 îți dă 2070?
   Înțeleg ca nu dispar toate după durata normata, dar ideea era de dispariția locurilor de munca din fabrici și apoi din service-uri.
   • +7 (9 voturi)    
    Mai calculeaza o data... (Luni, 2 august 2021, 5:48)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Dar cu datele prezentate: 2035+15=2050. Si nu sunt si acum in circulatie masini de prin 1960-1970? Sa mai calculam si asta? Cred ca remarca era ca idee, nu trebuie luata ad-literam...
  • -4 (14 voturi)    
   mai bine sa taci! (Luni, 2 august 2021, 0:18)

   mbembe [utilizator] i-a raspuns lui StefanPetre

   .
   • +1 (1 vot)    
    De ce? (Marţi, 3 august 2021, 9:11)

    Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui mbembe

    nu e destul de "verde" ce spune? Mai bine sa taci tu!
 • +6 (84 voturi)    
  Si care e propunerea acestui ilustru membru PNL? (Duminică, 1 august 2021, 20:36)

  Mircea Marinescu [utilizator]

  Deci ce e mai important?
  Sa nu distrugem planeta sau sa salvam cateva mii de job-uri din industrie?
  Dupa logica asta "sublima" nu am inchide nicio mina de carbune si am continua inainte cu centralele pe carbuni... ca sa nu pierdem job-uri!
  • -6 (36 voturi)    
   Crezi ca e asa usor.... (Duminică, 1 august 2021, 23:39)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui Mircea Marinescu

   Ia du-te in Valea Jiului si exprima-te liber acolo....sa vezi parerea locuitorilor din zona....mergi la Mioveni la poarta si exprima-te sublim :)))
   • +1 (3 voturi)    
    Totdeauna vor fi si grupuri impotriva! (Luni, 2 august 2021, 16:28)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

    Indiferent de schimbarea dorita. Dupa tine probabil si sclavia trebuia pastrata, au fost atatia impotriva si au luptat chiar pentru ea...
  • -7 (15 voturi)    
   se pare ca e mai bine o planeta pentru sobolani (Luni, 2 august 2021, 0:20)

   mbembe [utilizator] i-a raspuns lui Mircea Marinescu

   decat o planeta care piere cu omenirea…
 • +2 (74 voturi)    
  Fosila securistoida (Duminică, 1 august 2021, 20:42)

  moima [utilizator]

  Se face ca nu intelege ca PSDNL au vandut pe nimic la fier vechi toata industria romaneasca si au populat cercetarea cu doctori analfabeti si impostori.

  Poate daca nu faceau asta, aveam si noi niste patente de motoare electrice pe care sa le punem in productie.

  15 ani nu e tocmai timp putin la cum evolueaza tehnologia. Asa ca ar fi timp sa prindem si noi ceva profitabil in tranzitia asta.


  Se mai face ca nu intelege ca reducerea dependentei de combustibili fosili e numai in avantajul nostru.

  plus ca in 10 ani soferii o sa fie mai putin cautati ;)

  si da, o sa fie de munca de exemplu in minele de grafit, in fabricile de baterii, in productia de fotovoltaice si de eoliene etc...
  • +2 (22 voturi)    
   In multe zone vor dispărea șoferii (Duminică, 1 august 2021, 23:30)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui moima

   Pt ca românii nu or să-și permită mașini noi electrice, unii nu au nici curent acasă, și vor deveni pietoni
   • +2 (4 voturi)    
    Cati din cei fara curent in casa au masina?? (Luni, 2 august 2021, 16:33)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Si de ce sa nu-si permita masini electrice? Deja costurile sunt comparative, daca va creste mult productia, concurenta, sigur preturile vor fi si mai mici.
    • 0 (0 voturi)    
     CATEGORIC! (Miercuri, 4 august 2021, 10:39)

     Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     "daca va creste mult productia, concurenta, sigur preturile vor fi si mai mici."

     Atunci cand masinile electrice vor fi produse pe scara foarte mare, preturile vor fi nu doar "mai mici", ci chiar mai scazute decat la masinile cu motro cu ardere interna ...
 • +5 (53 voturi)    
  cand nu te duce mintea (Duminică, 1 august 2021, 20:59)

  NOTORIOUS [utilizator]

  si servesti si anumite interese.... cam asta e rezultatul.
 • -6 (64 voturi)    
  Producator de fraze (Duminică, 1 august 2021, 21:04)

  val111 [utilizator]

  Omul face propozitii : in general au subiect si predicat , nu-i rau.
  Nu au sens !
  Nu au logica !
  Acelas text poate fi si raspunsul la "de ce nu s-a calificat FCSB" sau chiar la "ce trebuie facut ca sa dea o vaca mai mult lapte?

  Ce este minunat aici este ca o diaree de cuvinte naste comentarii ... ba positive, ba negative...
 • +7 (73 voturi)    
  O prostie (Duminică, 1 august 2021, 21:13)

  Anonimul [utilizator]

  Pe sistemul asta trebuia sa facem industrie si agricultura manual, ca acum 100 ani pentru ca tehnologizarea scade numarul de locuri de munca.

  Locuri de munca se vor face.. nu faci piese de motor insa faci piese pentru baterie, pentru sistemul de racire al bateriei, senzori si tot ce gasesti pe masinile noi, electrice.
  • -4 (56 voturi)    
   Pai ce spune omul (Duminică, 1 august 2021, 21:46)

   PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui Anonimul

   ca sunt mult mai putine piese la un motor electric, noile locuri de munca trebuie create in alta parte, dar pe ecologisti nu-i intereseaza.
   • +1 (3 voturi)    
    industria auto este automatizata (Luni, 2 august 2021, 12:55)

    cicoare [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

    argumentele sunt neconvingatoare. Noile industrii vor genera mai multe locuri de munca decat cele actuale.
   • 0 (4 voturi)    
    Ha! Ha! Asta e ca si cu energia... (Luni, 2 august 2021, 16:38)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

    Mai multi lucreaza intr-o mina de carbune decat intr-o hidrocentrala... Sa mai zic cate locuri de munca ar fi create daca s-ar renunta la automatizari, la lucrul pe banda, etc.?
  • +8 (42 voturi)    
   da (Duminică, 1 august 2021, 22:01)

   autan [utilizator] i-a raspuns lui Anonimul

   nu vezi cate facem, toate in china. Si da UE cu cele x% emisii reduse din cele 10% din totalul mondial va salva planeta. Mai bine pregatiti-va de niste zeci de milioane de refugiati "climatici" de la tropice aici in Europa inainte de revolutia verde. Toata revolutia asta verde se va face pe umerii cetatenilor de rand, cu preturi tot mai mari, iar miliardarii vor zbura cu rachete "nepoluante" in continuare.
   • +8 (10 voturi)    
    Ia de aici (Luni, 2 august 2021, 9:02)

    Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui autan

    Prices for iron ore cargoes with a 63.5% iron content for delivery into Tianjin fell to below $200 a tonne, the lowest since end-May on higher supply and as some Chinese steel producers were told to cut production. Imports of iron ore to China rebounded, with portside inventories up for the third week to 127.34 million tonnes as of July 18th. Meanwhile, steel producers in Anhui, Gansu, Fujian, Jiangsu, Jiangxi, Shandong, and Yunnan provinces were told to limit their production to 2020 volumes amid China’s efforts to curb carbon emissions. Also, China is considering imposing export tariffs on steel rates ranging from 10% to 25% to tame prices. .
    • -1 (3 voturi)    
     Si cat inseamna (Luni, 2 august 2021, 15:06)

     autan [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

     Asta vizavi de cat polueaza china si mai ales cat a poluat. Am distrus planeta, schimbarile sunt ireversibile dar a redus china productia de iron. Gata china nu mai polueaza.
    • -1 (1 vot)    
     si apoi te intrebi (Marţi, 3 august 2021, 9:19)

     Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

     dar de ce au crescut preturile la materiale de constructii? dar de ce ma coste de 2 ori mai mult sa-mi fac o casa acum decat acum 5 ani? E bine ca o sa fim toti "verzi", or sa fie paduri peste tot, o sa traim in ele.... pffffff
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Marţi, 3 august 2021, 10:34)

      Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui Brutus2

      Pentru ca asa este in economie:pretul este stabilit in functie de cerere/oferta.
      De ce trebuie tu neaparat sa-ti faci o casa sau sa ai un automobil? Este un drept pe care il ai garantat din nastere sau cum? Sa-ti faci o casa si sa-ti cumperi o masina atunci cand ti le permiti.
   • +9 (9 voturi)    
    Ideea este ca… (Luni, 2 august 2021, 12:07)

    Boa [utilizator] i-a raspuns lui autan

    Zonele dezvoltate si nu numai si-au externalizat mare parte din productie in China asa ca o cota importanta din emisiile de carbon ale Chinei sunt datorate consumului din aceste zone. Cu alte cuvinte UE este responsabila de cele 10% emisii directe plus alte procente semnificative din emisiile Chinei generate de procesele de productie petru exporturile in UE. Asa ca schimbarea profilului de consum din zonele dezvoltate si impunerea unor taxe pe CO2 la importuri vor reduce implicit si emisiile din China.
  • +5 (53 voturi)    
   progres (Duminică, 1 august 2021, 22:26)

   ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui Anonimul

   Oricer progres (automatizare)...a adus dupa sine locuri de munca nou. Adevarat, idiotii care nu se pot adapta mor de foame. Tehnologizarea de acum 100 ani a adus un numar urias de locuri de munca...si munca mai usoara (fizic).
   Acum...daca idiotii se plag ca o sa fie foamete...nu sunt decat dovada ca scoala se face prost si trebuie profund reformata.
   • -4 (44 voturi)    
    Doar că atunci tehnologiile noi erau mai eficiente (Duminică, 1 august 2021, 22:56)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    Locomotiva trăgea mai mult și mai ieftin decît calul iar pînă la Ford mașina a fost produs de lux, la care plăteai viteza.

    Tehnologille care se introduc acum sînt mai puțin eficiente economic decît ceea ce înlocuiesc și riscă să creeze deșeuri mai periculoase, mai ales că nu sînt carbon. Cam ca tuburile fluorescente care ne-au fost băgate pe gît deși erau poluante și eliminarea lor costa mai mult decît economiseau.

    Are sens, cum spuneam în cazul automobilelor, să le așteptăm să ajungă la punctul în care au eficența economică necesară spre a fi alternative viabile pe scară mare. Atunci se vorimpuine fără ordin de zi pe unitate.
    • +5 (29 voturi)    
     Acelasi lucru (Duminică, 1 august 2021, 23:11)

     ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

     Acelasi lucru se spunea si inainte...
     Nu spui cumva ca o sa se si brabuseasca industria ca nu o sa mai isi permita oamenii sa cumpere pentru ca nu mai au joburi?
     Dar de industria energetica ce spui? Ca aia trebuie sa se dezovlte...o sa ceara forta de munca. Faptul ca se muta de pe combustibili fosili pe energie regenerabila...creaza locuri de munca (trebuie produse/intretinute echipamentele).
     Dar de productia de baterii? Apropos...si investiitile in dezvoltarea lor (deh...in ultimii 10 ani s-au dublat capacitate...dar nu pentru ca au crescut in copaci mai roditori). Iar asta industria auto o sa ceara o accelerare (deh...ca trebuie sa vanda...)
     Ah...stai...chestiile astea s-au omis...deh...prea complicate.
     Dar nah...sa ramanem la propaganda ieftina...ca o sa moara universul ca unele persoane nu or sa fie pate sa se reprofileze...
     • -6 (8 voturi)    
      Nu este vorba de forță de muncă (Luni, 2 august 2021, 2:24)

      bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

      Este ultimul deșeu care i-a rămas în atitudinea lui Mari-Jean de pe vrenmea cînd era „social-democrat”. Stalin mao și Pol pot au creat zeci de milioane locuri de muncă.

      Este vorba de valoarea adăugată și, tangențial, de costul și efectele poluării. Tehnologiile propuse sînt mai puțin eficiente decît cele pe care își propun să le înlocuiască. Un rezervor de carburant din hidrocarburi lichide conține mult mai multă energie utilizabilă per kg decît o baterie. Electricitatea nu poate fi stocată industrial la aceleași costuri la care se stochează hidrocarburile. trecerea pe electric va accentua vîrfurile, ceea ce se va cumula cu vărfurile și căderile din producția de electricitate din surse eoliene și solară.

      Remarcă că nu am vorbit de uriașele costuri de dezvolrtare a infrastructurii pentru că, la fel ca la căile ferate sau la cablurile de internet, ele se pot amortiza dacă activitatea generează valoare.

      Ceea ce se spunea înainte, în socialismul științific, era că industrializarea de dragul industrializării generează dezvoltare și plus produs. Ceea ce nu s-a confirmat nici atunci.
      • +2 (2 voturi)    
       cateva remarci (Luni, 2 august 2021, 12:53)

       cicoare [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

       compari autoturismul de acum, rodul a peste 100 de ani de progres tehnologic, cu autoturimul electric aflat inca in faza de dezvoltare si perfectionare. Acum 100 de ani masinile pe benzina erau ineficiente si foarte poluante.

       Faptul ca o masina clasica are mai multa autonomie inseamna si ca polueaza mai mult. Autonomia electricelor va creste in timp si pana in 2035 o va depasi pe cea a masinilor clasice.

       Costurile de dezvoltare a infrastrucurii sunt inevitabile, la fel s-a intamplat si cu masinile pe benzina, dar au avantajul ca genereaza locuri de munca si crestere economica.

       Nu inteleg ce treaba are socialismul stiintific cu chestiunea actuala in care se cauta o solutie pentru probleme concrete: incalzirea climei, poluare, efecte daunatoare pentru sanatate etc.
    • +7 (9 voturi)    
     :) (Luni, 2 august 2021, 9:05)

     Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

     M-am oprit la titlul "doar ca atunci tehnologiile noi erau mai eficiente": Deci tu zici ca e mai eficient sa transformi caldura in lucru mecanic fata de transformarea energiei electrice in lucru mecanic?
   • +1 (27 voturi)    
    Daca (Duminică, 1 august 2021, 22:58)

    autan [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    A.I.-ul inlocuieste milioane de muncitori cam cum aduce locuri de munca dupa mintea ta plina invective? Poate tot ce stii tu va face un A.I. si vei fi doar unul din "idiotii" aia fara job.
    • 0 (6 voturi)    
     probabil AI-ul le va da o bicicleta statica (Luni, 2 august 2021, 0:37)

     mbembe [utilizator] i-a raspuns lui autan

     cu pedale, cu un generator de curent integrat in rețeaua globala… șobolanii vor pedala si AI le va da la 18 ore pauza de somn si o bucata de mamaliga (artificiala)
     si asta in best case…
   • -6 (28 voturi)    
    Orice progres a venit de la sine (Duminică, 1 august 2021, 23:27)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    Si nu sustinut de anumite interese financiare !
    Cand s-a trecut de la caruta la automobil si tren, au fost acordate subventii !? Din ce stiu eu, nu !
    La sfarsit de sec. XIX, inceput de sec. XX automobilele erau pe carbune, lemn, benzina, diesel si electric. In cei o suta si ceva de ani sau impus cele pe benzina-diesel, oare de ce ?
    De ce trebuie acum sa fie impuse printr-o promovare agresiva fara acoperire economic-ecologica, cele elctrice mari consumatoare de metale rare ? Pe deasupra se mai dau subventii tot celor bogati care-si permit electricele cu banii cash, o excrocherie.
    • +5 (11 voturi)    
     Ignoranta (Luni, 2 august 2021, 11:37)

     4real [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

     "Cand s-a trecut de la caruta la automobil si tren, au fost acordate subventii !? Din ce stiu eu, nu !"
     E rau cand iti iei propria ignoranta drept etalon pentru adevar.

     "There is a long history of government intervention in energy markets. Numerous energy subsidies exist in the U.S. tax code to promote or subsidize the production of cheap and abundant fossil energy. Some of these subsidies have been around for a century, and while the United States has enjoyed unparalleled economic growth over the past 100 years—thanks in no small part to cheap energy—in many cases, the circumstances relevant at the time subsidies were implemented no longer exist."

     https://www.eesi.org/papers/view/fact-sheet-fossil-fuel-subsidies-a-closer-look-at-tax-breaks-and-societal-costs
   • -1 (33 voturi)    
    Omule, sunt tari care au bagate Carbon Tax (Luni, 2 august 2021, 0:04)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    pe gat, si au sarit preturile, mai ales la mancare, de unii au bani doar pt casa si masa, nimic altceva. Destui baga in ei doar junk food sau fac foamea. Nu e vorba de adaptare, e de supravietuire. Ai 8 miliarde de guri de hranit....hraneste-i tu cu calul daca poti, ca tractoare din alea uriase pe baterii, John Deere, nu o sa vezi....
    • +7 (11 voturi)    
     De ce (Luni, 2 august 2021, 0:23)

     ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     De ce? Ai citit ceva studiu? Ai studiat tu? Sau doar vorbesti ca sa te fali in treaba?
     Apropos...vezi ca si suprafata agricola a scazut...din cauza climei...ah...stai....schimbarile climatice sunt doar un mit...deh...soros...forta oculta...statul paralel...masonii...toti si-au unit fortelele
     • 0 (0 voturi)    
      Si tu ce studiu ai citit? (Marţi, 3 august 2021, 9:29)

      Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

      de zicea ca apare John Deer pe baterii? Va victimizati pe baza de NIMIC! Omu' era logic, si-a spus opinia. Prostul cand nu are argumente tipa... ca sa se afle in treaba! Subscriu comentariului.... orice tehnologie se impune de la sine, prin beneficii, nu cu forta! Toti sariti cu gura ca vai, sa se faca, sa se dreaga.... tu cati copaci ai sadit?
   • 0 (0 voturi)    
    Straniu! (Miercuri, 4 august 2021, 10:44)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    Curios, ursule, cate minusuri ai primit, desi afirmi doar ceva care este strict adevarat!

    Tata imi spunea asta la sfasitul anilor '70, cand lucra la un institut de cercetari in constructii, exista un studiu ce arata ca automatizarea si calculatoarele (asa cum erau pe vreame aceea, in comunism) nu reduc locurile de munca, ci CREEAZA mai multe locuri d emunca decat cele desfiintate!
 • -3 (53 voturi)    
  NU comunismului (Duminică, 1 august 2021, 21:26)

  Elshazzar [utilizator]

  liberalul chiar are o pozitionare (clasic) liberala ...surpinzator

  idiotenia asta cu interzisul motorinei isi merita locul in acelasi cos al istoriei cu comunismul , parintele extremismului "ecologist"
  • -4 (18 voturi)    
   Vrei nu vrei...nu scapam... (Duminică, 1 august 2021, 23:34)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui Elshazzar

   Pramatiile comuniste s-au inmultit iar in ura si rele...
  • +4 (10 voturi)    
   :) (Luni, 2 august 2021, 11:39)

   4real [utilizator] i-a raspuns lui Elshazzar

   Cred ca nici macar tu nu stii ce ai vrut sa spui. 404 Logic not found :)
 • +2 (48 voturi)    
  D-aia trimitem indivizi (Duminică, 1 august 2021, 22:12)

  RoyPeters [utilizator]

  ca asta in Parlamentul European, sa reprezinte romanii din segmentul politic respectiv, sa spuna tampenii si sa-si faca tara de ras.
 • +2 (2 voturi)    
  vai de ... (Duminică, 1 august 2021, 22:38)

  sile1 [utilizator]

  ...capul lor de politicieni populisti.

  Pe Marinescu nu l-am auzit facand galagie cand politicieni de aceeasi factura ca el au distrus industria Romaniei de au trebuit sa plece 4-5 milioane prin alte tari sa-si caute de munca ...si ce sa vezi au gasit !

  Ar trebui sa ne mai gandim ca robotizarea si automatizarea vor contribui si ele la reducerea locurilor de munca.
  Ce facem plangem ca nu vom mai avea locuri de munca si stopam un proces menit sa usureze munca si vietile oamenilor ?

  Economia globala,pe ansamblu ei, se autoregleaza si inca sunt destule de facut pe pamantul asta care sa necesite forta de munca.
 • +3 (23 voturi)    
  Diferenta! (Duminică, 1 august 2021, 23:08)

  Edmond_Nicolaus [utilizator]

  De clima murim toti, pe cand de foame mor lenesii sau incompetentii care traiesc din ajutoare si din imprumuturi. Nu dau exemple pentru ca persoanele de fata se exclud.
 • +2 (16 voturi)    
  el (Duminică, 1 august 2021, 23:09)

  AMDATi [utilizator]

  o sa moara de grija altuia.
 • 0 (0 voturi)    
  Cateva cifre (Duminică, 1 august 2021, 23:16)

  Pelasgus [utilizator]

  Puterea electrica absorbita de Bucuresti variaza, uzual, intre 850 si 1030 MW. Poate sunt depasite acum valorile.
  In Bucuresti sunt inmatriculate 1.400.000 de autovehicule. Sa le trecem pe toate pe electric.
  Statiile de incarcare au puteri de 7, 11, 22 si 50 kW. Sa presupunem ca doar 20% dintre ele sunt conectate la retea pentru a fi incarcate (de ex. noaptea, nu?).
  Ca atare sunt 280.000 de masini la incarcat.
  Daca toate sunt racordate la cate o statie casnica de 7 kW, este necesara o putere de 1960 MW. Daca toate sunt racordate la statii de 22 kW este necesara o putere de 3.080 MW.
  Se gasesc solutii, nu? Surse regenerabile!
  In toata aceasta perioada caniculara, "eoliana" Romaniei a produs maximum 1% din consumul tarii. Se cam stie ca pe arsita nu bate vantul. Iar importul a fost de 1500...1700 MW. N-ar ajunge pentru toate electromobilele.
 • +5 (31 voturi)    
  aiurit (Duminică, 1 august 2021, 23:45)

  graygoose [utilizator]

  Nu zic ca nu are succes la cei care lucreaza in industria asta afirmatia acestui prostovan, e un populism gretos, idiotul uita cate emisii de esapamant halim ca imbecilii in toate orasele mari sau medii de pe fata Terrei. Prostula asta vrea sa fie un fel de lobbyst voluntar sau cine stie?! Bineinteles ca vedem toti, daca nu suntem chiar diagnosticati cu retard sever, ce aer respiram pe an ce trece.Nici nu pot sa comentez mai mult, ca e penibil idiotul asta.
 • +11 (47 voturi)    
  Problematic (Duminică, 1 august 2021, 23:50)

  Jordan23 [utilizator]

  Tema este foarte complexa. Personal cred ca trebuie sa facem ceva, intrebarea este ce si cum. Asta nu este clar pentru mine si incerc sa detaliez un pic. La nivel mondial China produce cca 30% din emisiile totale, USA circa 14%, EU 8%, India 7%, Rusia 5%, Japonia 3%, Canada 1,5%. Din cele 8% ale EU, 60% sunt produse de Germania, Franta, Italia si Polonia. Nu stiu unde se afla Romania in „topul“ asta, dar cred ca undeva jos de tot. Discutia este ampla, pentru ca: 1. Da, EU face sa zicem ceva si poate tari precum Japonia sau Canada, dar ce ne face sa credem ca USA sau China vor face ceva? Impreuna au aproape 50% din emisiile mondiale! Prin comparatie cele 1,8% ale Germaniei sau cele ale Romaniei nu inseamna nimic! Degeaba face ceva zona care produce 8% din emisii, daca restul nici nu au intentia de a incerca ceva. 2. Cum producem atata curent electric, care sa asigure trecerea catre „era electrica“, cand am vazut ce a fost asta iarna in USA: o noapte de frig in Texas, lumea s-a incalzit „electric“ si a fost colaps. Dar sa incarci 100 milioane de baterii de masini noapte de noapte? (evident, vorbim de mult mai multe milioane de masini la nivel mondial). 3. In monentul actual, ca sa produci si apoi in timp sa dezasamblezi o baterie, este mai poluant si toxic decat motoarele actuale. 4. Repet, problema cea mai mare este cum producem si stocam curentul electric? Sa ne bazam pe ideea „lasa ca gasim ceva cand ne arde buza“ nu tine. Doua exemple: Stiati ca morile de vant au generator Diesel? Cand nu e vant ca sa nu intepeneasca si sa rugineasca sunt tinute in functiune cu generatoare Diesel - foarte ecologic! Alt exemplu in Germania: In nordul tarii unde este mult vant, sunt multe mori de vant. Astea produc mai mult curent decat poate duce reteaua electrica din nord. Acum incearca sa construiasca linii de transport catre sudul tarii, dar treaba sta pe loc ca nici un taran nu vrea sa vanda pamantul si expropieri ca in RO nu merg asa usor. Ca atare, ca sa nu destabilizeze reteaua electrica, Germania plateste Suedia sa le ia curentul gratis (da, ati citit bine!) si cumpara pentru sudul tarii curent produs de cehi la centrale atomice! 5. Treaba cu joburile in industria auto, despre ce a zis tipul, pe termen scurt omul are dreptate, pe termen mediu si lung da, vor aparea alte joburi. In Germania sunt mii de oameni care au ramas deja pe drumuri si nu se aude asa mult, ca statul german social asigura un venit minim mult timp, daca tari precum RO sau BG pot face asta, ramane de vazut. 6. Lasand la o parte costurile ce ne vor lovi pe toti, trebuie sa schimbam toate centralele, aragazurile etc. Pentru mine personal lipseste raspunsul la intrebarea: Daca schimbam si trecem totul pe electric, cum producem asa de mult curent ECOLOGIC incat sa nu poluam in continuare? Altfel nu face sens trecerea pe electric. Si la intrebarea asta nu am auzit nici un politician sa vina cu un raspuns decent. In timpul asta chinezii isi rad in barba si-si vad de treaba.
  Sunt absolut de acord ca trebuie facut ceva pentru clima, dar treaba asta cu electricul este un pic „hei-rupist“ ca pe vremea comunismului si daca zici ceva impotriva, esti pe loc „diversionist“, impotriva si vandut „agenturilor straine“! Fara sa intereseze ca treaba nu este gandita pana la capat.
  • -3 (15 voturi)    
   Nu poti face nimic pt Clima (Luni, 2 august 2021, 2:58)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Jordan23

   99% responsabil este Soarele. CO2 e rezultatul incalzirii, nu declansatorul. Rezultatele testelor facute pe aerul prins in gheata de acum 11700 de ani, din Antarctica, Greenland si Baffin Islands arata ca CO2 creste cateva sute de ani dupa ce incalzirea a inceput. Dupa iesirea din ultima mare era glaciara, CO2 a inceput sa creasca 800 de ani mai tarziu, adica dupa ce pamantul inghetat s-a dezghetat si a emanat CO2 si metan in atmosfera. Actuala crestere a CO2 se coreleaza perfect cu iesirea din the Little Ice Age pe la 1750. Dar omenirea a uitat, unii savanti stiu dar nu spun nimic de frica. In Perioada Vikingilor era mult mai cald decat astazi iar perioada de racire ce a urmat a tinut lumea in frig, recolte proaste si foamete, razboaie,
   Ce fac politicienii actuali e o Joaca cu Focul si or sa moara ste de milioane de oameni, poate miliarde daca nu ne trezim la timp, pt ca astia is niste dementi!!!!
   • +3 (7 voturi)    
    Incorect (Luni, 2 august 2021, 11:52)

    4real [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Toti factorii naturali au fost luati in considerare la calcularea procentului de CO2 din atmosfera. Si ce sa vezi nu e suficient. E mai mult CO2 decat se poate explica prin contributia factorilor naturali. Dar asta e un lucru elementar care se poate afla dintr-o minima documentare.

    Dar e mai usor sa emiti propaganda sforaitoare a marilor cartelui energetice care au ascuns adevarul timp de decenii, decat sa te informezi din surse credibile si legitime.

    Referitor la "explicatiile" tale. Faci cateva erori. Consideri ca factorii care au dus in trecut la incalzire sunt aceiasi ca cei din zilele noastre. Fals. Atunci erau ciclurile Milankovich care au dus la modificarea orbitei, Pamantul a primit mai multa caldura, a crescut evaporatia de CO2 din oceanele care sechestreaza CO2, din ghetarii care s-au topit, plus alte gaze cu efect de sera ca metanul si ciclul s-a amplificat ca urmare.

    Acum responsabil e arderea combustibililor fosili, ei erau sechestrati in subteran si nu contribuiau la ciclul CO2. Ei sunt sursa cantitatii suplimentare de CO2 din atmosfera. Ce exista in subteran s-a eliberat in atmosfera intr-un ritm prea rapid pentru adaparile necesare.

    Si cei responsabili stiau inca de acum 40 de ani si au mintit populatia si factorii de decizie.

    https://www.youtube.com/watch?v=FGVW9vJ773k
    • +1 (1 vot)    
     Gresesti, nu au fost luati toti factorii (Luni, 2 august 2021, 16:47)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui 4real

     Vulcanii submarini din zonele de rift nu-s luati in considerare, iar dezghetarea permafrostului din zonele arctice si sub arctine, la fel. Ba chiar se propaga minciuni ordinare cum ar fi bucatile de gheata care se desprind de banchiza in vestul Antarcticii datorita vulcanilor submarini din zona riftului Sud Atlantic. Faptul insa se pune in carca Climei!!!
     Ciclurile alea is actuale si astazi, iar miscarea de scintilatie a axei Pamantului inca se intampla.
     Repet, CO2 e rezultatul Incalzirii nu Triggerul. In Silurian/Ordovician au fost glaciatii crunte milioane de ani la 4000 pmm CO2. Dar tu amageste-te in continuare. Combustibillii aia SECHESTRATI, hahahaha, au luat nastere de-a lungul a zeci de milioane de ani de evolutie geologica a scoartei Pamantului, sedimentare, transformare, migrare in capcane tectonice sau stratigrafice. Etc, etc.
   • 0 (2 voturi)    
    pica drobul de sare.. (Luni, 2 august 2021, 12:35)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Nu poti face nimic, daca nu te duce capul.

    Daca vrem, avem inclusiv tehnologia pentru a sateliti cu oglinzi in orbita Lagrange 1. Este un efort urias, dar se poate.
  • +5 (11 voturi)    
   Don Quijote (Luni, 2 august 2021, 8:59)

   Jester [utilizator] i-a raspuns lui Jordan23

   Don Quijote, ești perfect de PNL-ist. Mori de vânt diesel, aragaze și centrale pe gaz. Vezi că e vorba de mașini pe benzină și motorină. Aberezi într-un mare stil. Nu trecem totul pe ELECTRIC.
  • +7 (11 voturi)    
   Analiza (Luni, 2 august 2021, 9:01)

   Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui Jordan23

   Sa vedem putin:
   1. Faza ca EU e responsabila de doar 8% si China de 30% din poluare si ca ce rost are sa fim noi eco daca aialalti nu sunt, e similar cu "si vecinul a aruncat gunoiul pe strada, eu de ce sa nu-l arunc"
   2. Cauta pe Wikipedia care este consumul de electricitate la nivel mondial, apoi cauta cat curent se produce pe mp de panou fotovoltaic si fa niste calcule. Eu le-am facut deja si o intindere de pamant cat toata Ungaria cu panouri fotovoltaice, ar fi suficienta pentru toata planeta. Avem o grama de deserturi unde s-ar putea monta fie sistemul fotovoltaic fie cel cu oglinzi care e mai ieftin.
   3. Stocatul curentului elecric: Aici gresesti profund. Problema nu se pune de stocare a energiei electrice ci de "stocare a energiei" si transportul ei. Energia poate fi de multe forme de exemplu hidrogen.
   4. Tot repet exemplu cu costul pe KWh de baterie litiu la masini cost care era de ~1000 USD/KWh acum 10 ani si a ajuns in prezent la ~100 USD/KWh pentru simplul motiv ca exista cerere si deci creste concurenta producatorilor etc.

   Tu dai niste exemple aiurea si vagi, fara a fi bazate pe cifre, cum ar fi faptul ca bateriile sunt toxice , sau ca Germania plateste Suediei ca sa prea surplusul de energie electrica etc.
   Aici situatia este urmatoarea:
   1. Nimic nu e total nepoluant daca e sa despicam firul in 4
   2. Germania poate sa isi puna la punct centrale care sa fabrice hidrogen cu surplusul de energie (hidrogen = forma de stocare a energiei electrice). Probabil ca deocamdata asta e solutia pe care au gasit-o ca fiind mai rapida
   3. Dezasamblatul bateriilor se poate face in centre specializate si astfel sa se reduca poluarea la fel cum si in prezent oamenii pot sa duca plasticul la reciclat sau bateriile uzate la reciclat (bateriile mici AAA).

   Ca sa finalizez, totul tine de educatie la urma urmei si de egoism. Noi oamenii ar trebui sa punem pe primul loc supravietuirea speciei nu supravietuirea individuala.
   • +2 (2 voturi)    
    Analiza (Luni, 2 august 2021, 14:41)

    Jordan23 [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

    Ma bucur ca esti optimist, eu sunt de felul meu mai pesimist. Daca esti de parere ca gresesc sunt bucuros sa nu am dreptate. Partea cu hidrogenul sunt absolut de acord cu ea, dar atunci hai sa ne concentram pe hidrogen daca asta este viitorul. Chestia cu reciclarea eu o vad altfel, nimeni nu vrea deseurile si ca atare ajung undeva aruncate. De ce nu functioneaza reciclarea la plastic? 90% din plasticul din ocean ajunge prin rauri din afara Europei. Nu EU polueaza oceanele lumii! De-aia zic ca e ok sa incercam in EU sa facem ceva, dar nu este suficient. Nu zic sa nu facem, zic ca nu este de ajuns. Degeaba matur in fata garajului, a doua zi este iarasi plin de chistoace - asa suntem noi oamenii. In Africa sunt actual in constructie 400 de centrale pe baza de carbune. 400!!! Proiectate sa functioneze 50 ani de aici inainte. Incercarea noastra din EU e nimic pe langa asta. Oricum, inteleg ca ideea ta este sa plantam hectare imense de fotovoltaice. Perfect, du-o pana la capat si explica cum schimbam si ajungem la 0 emisii. Ce facem cand nu e soare, sau e noapte etc. Daca merge, sunt 100% de acord. Pana atunci, raman pesimist….
    • 0 (0 voturi)    
     Respunsuri (Marţi, 3 august 2021, 10:42)

     Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui Jordan23

     Sunt de acord ca trebuie sa facem si mai mult nu doar aici in UE.
     Referitor la Africa: omenirea se afla deja intr-o epoca a globalizari, in care razboaiele se poarta economic (vezi SUA-China). Pe scurt, daca EU+SUA+o mana de tari bogate (Japonia, UK etc) decid sa puna taxe pentru orice bun care s-a produs prin poluare (fie el importat din China sau Africa), vei vedea cum se vor schimba lucrurile rapid.
     Fotovoltaicele sunt doar una din sursele de energie si am dat ca exemplu ca sa justific faptul ca tehnologic vorbind s-ar putea daca ar exista vointa. Referitor la zilele fara soare revenim la problema de stocare a energiei pentru a o folosi atunci cand e noapte sau nu avem parte de soare/vant etc. Cea mai simpla metoda de stocare e cea "gravitationala". Cand ai surplus de energie, pompezi apa undeva la inaltime intr-un bazin de acumulare apoi ii dai drumul sa curga (gravitational) ca sa creezi energie.
     Apoi, se pare ca fuziunea nucleara este tot mai aproape de a deveni comerciala. Cred ca daca s-ar investi si mai multi bani si resurse in acea directie am ajunge la varianta comerciala in 10-20 ani.
     Daca ne uitam in istorie, progresul tehnologic s-a intamplat fie cu "forta" (razboaie) fie economic (cerere mare - telefoane mobile de exemplu).
   • 0 (0 voturi)    
    o sa raspund doar la 1 (Luni, 2 august 2021, 17:15)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

    da dar noi vom muri in continuaer din cauza poluarii... ca doar nu crezi ca aerul poluat se opreste la granita chinei...
    si bonus o sa avem si un nivel de trai mai de kkt si produse mai scumpe... pentru ca ghici ce?! normele de poluare inexistente fac produsele mai ieftine!

    sigur asta nu inseamna ca nu trebuie sa luam masuri, asta inseamna ca daca ia UE masuri fara sa ia china nu rezolvam nimic... decat ca o sa ne saracim!
    • 0 (0 voturi)    
     initial (Marţi, 3 august 2021, 10:48)

     Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     Ceea ce spui tu este adevarat dar e adevarat doar initial, in prima faza pana cand totul va deveni mai eficient si mai ieftin.
     Uite un exemplu mic:
     "The total electricity consumption in 2012 was 20,900 TWh, and in 2017 it was 21,372 TWh."
     Cresterea consumului de energie electrica a incetinit sau aproape ca a stagnat chiar daca tot mai multi oameni ajung sa detina electronice.
     Explicatia? Multe electrocasnice au devenit mai eficiente (majoritatea cu forta). De exemplu becurile, frigiderele, aspiratoarele etc. UE a impus niste reguli pe partea de eficienta a electrocasnicelor si tind sa cred ca asta a ajutat intreaga omenire. Cum? Pai simplu, chinezul care produce componentele electronice a trebuit sa imbunatateasca eficienta lor pentru a vinde si in UE. Dupa ce a imbunatatit eficienta pt UE, a folosit aceleasi componente si pentru restul lumii.
  • +8 (10 voturi)    
   Informatii incomplete (Luni, 2 august 2021, 11:57)

   4real [utilizator] i-a raspuns lui Jordan23

   China nu poate fi responsabila singura pentru emisiile alea atat timp cat Occidentul si-a mutat industriile acolo. Aia e contributia Occidentului si doar partial a Chinei.

   China emite mai multe emisii acum, dar istoric Occidentul a responsabil de cele mai multe emisii, Revolutia industriala a inceput aici si a produs emisii nestingherit sute de ani pana ca China sa prea conducerea (cu o contributie substantiala tot din partea industriilor occidentale care produc acolo).
 • 0 (0 voturi)    
  Mare ţi-e grădina (Duminică, 1 august 2021, 23:52)

  Codede74 [utilizator]

  Mare ţi-e grădina, Doamne şi multi proşti au sarit gardul! Europarlamentari, postaci si multi alti idioti ...
 • +1 (1 vot)    
  Activismul verde.... (Luni, 2 august 2021, 0:04)

  FortApache [utilizator]

  Se mananca paine buna din activismul asta...si din inventia tranzactionarii la bursa a "certificatelor verzi" ....fara "agenti" green inventatorii sistemului nu pot exista :)))

  Apropos, mare parte a profitului Tesla este din vanzarea certificatelor verzi catre producatorii auto care nu au componenta electrica corespunzatoare tratatelor internationale....nu fac profit din vanzarea masinilor :)))

  Nu prea se cunosc lucrurile astea pentru ca lumea in general este ignoranta...nu se informeaza iar altii mai shmecheri profita.

  Parca nu se mai invarte pamantul sau nu mai rodeste daca nu stiu ce certificat verde are o valoare de bursa mai mica sau nustiu ce cryptomoneda a scazut sau ca guvernele tiparesc bani fara acoperire in aur sau alte instrumente....cand toate astea vor dispare....la sapa cu voi :)))
 • -5 (9 voturi)    
  mda (Luni, 2 august 2021, 1:45)

  Trollhammeren [utilizator]

  Poți sa aperi clima cât vrei tu , dacă majoritatea a globului poluatoare, Africa / Asia contiuă sa polueze de zori ...
  Si atâta vreme cant o mașina electrica necesita ore întregi de încărcare si raza de utilizare uneia nici nu se apropie de una pe benzina / motorina ...

  Ne mai vb ca asa zisele mașini electrice se încarcă cu curent produs în mare parte prin măsuri poluante, bateriile se schimba în câțiva ani , ne reciclabile. Deci numa muti poluarea altundeva ....
 • -3 (9 voturi)    
  bravo, (Luni, 2 august 2021, 1:45)

  nick1587873340950 [utilizator]

  vad ca incet, incet unii incep sa mai si gindeasca cu capul. Acuma pe bune, Clima fost in trecut (milioane de ani) MULT MAI CALDA ca acuma si totusi omul (STIU NU SARITI CA NU EXISTA pe atunci) totusi a supravietuit.
  PS. TOT SISTEMUL SOLAR SE INCALZESTE NU DOAR PAMINTUL. (asta pentru cei care o tin ca omul e de vina, adica un elefant moare daca are pe el 1.000.000 de pureci ?)
  • +7 (9 voturi)    
   Hilar (Luni, 2 august 2021, 9:33)

   Jester [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Minciunile astea de acum o decadă deja nu mai țin niici la grădiniță. Sunt precum cele din secolul trecut care spuneau că fumatul este sănătos și nu provoacă cancer, promovate în mare parte de aceeași "oameni de știință".
 • -3 (11 voturi)    
  La inceput cand am citit titlul... (Luni, 2 august 2021, 5:53)

  Wizard of Oz [utilizator]

  Am zis imediat ca omul asta nu intelege ce se intampla cu Pamantul. Sunt adept al masinilor electrice de cand am aflat ce e curentul electric. Am ajuns inginer electro pentru ca sunt indragostit de miscarea electronilor prin fire si ce produce asta.Sunt mai ecologist decat militantii din organizatii si partide care folosesc tema in folos propriu. Deci...normal m-a enervat titlul si era sa trec , scarbit, peste. Dar am citit totusi tot si...waw, omul asta nu bate campii, titlul il nedreptateste. Nu se opune la nimic nou, cere doar sa ne gandim bine ce vom face. Echilibru in schimbare si trebuie sa-i dau dreptate. Tot acest efort, pentru care, in principiu, ma bucur, trebuie bine gandit. Atat!
 • +10 (12 voturi)    
  Daa (Luni, 2 august 2021, 9:13)

  Cetateanu [utilizator]

  E bine sa bati campii cu interes! Tesla e o viziune si un management, i-a obligat pe toti sa se reorienteze. Chinezii sunt cei mai mari producatori de vehicule electrice la ora actuala si cu "jucariile" lor dar si cu masini performante cuceresc piete. Asa ca daca unii vor sa doarma ... e problema tuturor. Cat priveste surse de energie, Franta are 60% pe energie nucleara. La noi doar 20% constant (http://sistemulenergetic.ro/). Cu un "mic efort", mai ales politic si cu interes pentru tara, am putea ajunge si noi la aceeasi valoare (plus 3-4 unitati). Oricum sistemul Candu nu e periculos si "poluant" plus ca sunt in dezvoltare sisteme pe Th.
 • +11 (13 voturi)    
  Lupta e pierdută (Luni, 2 august 2021, 9:19)

  Jester [utilizator]

  Pentru cea mai mare parte a oamenilor viitorul omenirii nu mai înseamnă nimic de ceva vreme. Mai mult au ochelari de cal și tot ce văd e viața lor, și aceea pe o durată de timp medie. Motoarele pe benzină și motorină vă răpesc câțiva ani din viață la jumătate dintre voi, cei care trăiți la oraș. Nu vă pasă? Apoi, consecințe economice. Dispariția de locuri de muncă vs. schimbări climatice. Acum nicio lună o mică parte din centrul Europei a fost mătureat de ape. Sute de morți, zeci de mii de oameni traumatizați pe viață, pagube de miliarde de euro. Odată cu încălzirea climei, astfel de probleme se vor agrava exponențial. E o chestiune de meteorologie de bază. Nu vă pasă? Nici prin gând nu vă trece că vi s-ar putea întâmpla vouă? Unii veniți cu cifre, China poluează cel mai mult, UE poluează puțin. Păi și vă așteptați să dea tonul China la schimbare? Nu mai suntem leagănul civilizației moderne? Nici de asta nu vă pasă? Nu suntem veșnici, nici omenirea nu e veșnică, gândiți-vă cum puteți ajuta, în loc să deveniți o parte din problemă.
  • 0 (0 voturi)    
   mesaj tip Bill (Luni, 2 august 2021, 17:43)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Jester

   Gates
 • +7 (9 voturi)    
  pff.. (Luni, 2 august 2021, 11:16)

  YamamotoIsoroku [utilizator]

  Ce sa te astepti de la unul care-l aplauda pe Ceausescu?
  Sa puna PNL-ul mana pe ciocane si sa distruga masinile de cusut ca sa angajeze in loc 50 de cusatorese in locul fiecarei masini de cusut.
  Omu' e inginer, habar n-are de istorie si ce s-a petrecut in timpul diferitelor revolutii (agrara si cele 5 revolutii industriale)
 • +11 (13 voturi)    
  Dl Marinescu sa se informeze corect (Luni, 2 august 2021, 12:04)

  4real [utilizator]

  According to new data, by 2016 green economy was generating more than US$1.3 trillion in annual revenue and employed approximately 9.5m people – making it the largest green market in the world. It’s been growing rapidly too – between 2013 and 2016, both the industry’s value and employment figures grew by 20%.

  Our study estimates that revenue in the global green economy was $7.87 trillion in 2016. At $1.3 trillion, the US made up 16.5% of the global market – the largest in the world.

  Our analysis also suggests that in the US, NEARLY TEN TIMES MORE PEOPLE WERE EMPLOYED IN THE GREEN ECONOMY AND ITS SUPPLY CHAINS (9.5M) THAN EMPLOYED DIRECTLY IN THE FOSSIL FUEL INDUSTRY (ROUGHLY 1M) – that is, miners, electricity grid workers, infrastructure manufacturers and construction workers. This wide gap comes despite the US fossil fuel industry receiving huge subsidies, estimated at $649 billion in 2015 alone.

  https://theconversation.com/us-green-economy-growth-dwarfs-donald-trumps-highest-hopes-for-the-fossil-fuel-industry-123062

  Deci cei care plang pe umarul locurilor de munca din industria poluanta, ignora ca economia verde a generat de 10 ori mai multe locuri de munca.

  E bizar sa te plangi pentru cei putini dar in acelasi timp sa ii ignori pe cei mai multi.
  • +2 (2 voturi)    
   Care economie verde fraticule? (Luni, 2 august 2021, 16:58)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui 4real

   Ca poluezi la greu ca sa produci solar panels, wind turbines si baterii. Minerit, topitorii, transport, asamblare, service etc. Si iti dau un exemplu, pt a produce sticla pt panourile solare se topeste quartit cu carbune metalurgic 50/50 proportie. Cuartitul se exploateaza in cariere gigant, rasi munti intregi doar in America. Carbunele la fel si e si poluat. Si pot continua. Baga la cap, cand pronunti cuvantul Industrie, nu exista nimic nepoluant about it!!!
 • 0 (2 voturi)    
  Chiar daca (Luni, 2 august 2021, 12:52)

  Ben-Zen [utilizator]

  am produce curent prin arderea motorinei si a benzinei in grupuri electrogene la scara industriala (cu randamente mult mai mari decat in motoarele masinilor - recuperand caldura reziduala care iese cu gazele arse) si tot iesim in castig. Asta pana ajungem la energie 100% verde.
 • -3 (3 voturi)    
  prost dar hotarat (Luni, 2 august 2021, 13:58)

  muciflenduri [utilizator]

  Asadar sunt mai putine componente la un motor electric si vor muri romanii de foame. Asa ca mai bine sa lucreze la 2500 de piese inutile, in loc sa faca altceva.
  Un bou de asta cu siguranta ar fi zis ca e mai bine sa se interzica avioanele peste ocean, nu e nevoie decat de vreo 10 'muncitori', pe cand pe un vas trans-atlantic ai sute.
  La fel si locomotivele electrice, nu au nevoie de fochisti, ceea ce le face ingrozitoare.
 • +1 (1 vot)    
  problemele sunt multe (Luni, 2 august 2021, 17:13)

  liviu_ [utilizator]

  si UE se cam arunca inainte cu niste masuri care vor afecta mult nivelul de trai si ale caror eficacitate e indoielnica ( si nu numai pt ca SUA, china, india si altii nu dau 2 parale pe mediu)...

  masinile pe benzina polueaza mai putin daca nu mergi mult cu ele (si nu sunt euro0), masinile electrice nu prea sunt rentabile pt transportu de marfuri si camioane in general... ce facem? doar o taxa in plus?!
  si ar fi multe de spus dar mi-e lene si stiu ca sunt multi de aici carora nu le pasa de logica si merg doar dupa principiu "benzina rau, electricitate (si din carbune obtinuta) bine"

  a nu se intelege gresit, masuri trebuie luate: dar trebuie luate de toate tarile si mai putin punitive pt prostu de rand! si mai trebuie, evident gandite!
 • +1 (1 vot)    
  reconversia industriei auto (Luni, 2 august 2021, 18:04)

  ..13 [utilizator]

  Este mult prea rapida - parerea mea.

  Schimba semnificativ datele referitoare la poluarea mediului? Nu am idee,dar CE cred ca s-a grabit prea tare.

  CE pana mai ieri spunea ca doreste un dialog cu cetatenii - pai ce alta tema ar trebui sa aiba mai mare impact asupra cetatenilor decat partea legata de transport dar si cea referiotare la incalzire ca sa sar peste disputa cu locurile de munca unde cred ca totul se poate transforma dar din nou cu costuri - si atunci as intreba unde a fost dialogul si informarea nu numai cu industriile implicate dar si cetatenii pe care asa de tare ii doreste in dialog???.

  deci nu vad cum CE a informat ref. aceste tranformari

  Nu vad dar o sa mai caut ca sa citesc studii care sa ma convinga ca lucrurile sunt posibile si ca nu se sare din lac in putz.

  Una peste alta cred ca este o decizie pripita - poate ca exista o ratiune pentru aceasta graba, poate NU.

  vor aparea schimbari importante pe orizontala dar si pe verticala si va fi nevoie de resurse financiare importante

  dupa ce UE a aruncat atatia bani publici in economia UE cred ca ar trebui sa mai aiba un pic de rabdare cu timpul ca sa nu sarim in aer cu totul.

  sa ne grabim incet
 • -1 (1 vot)    
  Incredibil. (Luni, 2 august 2021, 22:29)

  Miaumiau [utilizator]

  În 13 ani înveți un bebeluș cu minte de pisică să citească Stăpânul Inelelor cap-coadă dar cică lucrătorii din industria auto sunt prea proști să învețe să toarne/înșurubeze/vopsească altceva și or să moară de foame bieții de ei pentru că vor trăi într-o distopie plutocratică și libertariană în care omul fără loc de muncă va trebui să mânce noroi. Marele profet nea' Jean.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce aruncati cu pietre? (Marţi, 3 august 2021, 8:29)

  mongolul [utilizator]

  are dreptate in cel putin doua aspecte: 1. obiectivul e prea general, trebuie sa vedem pasii concreti ce vor duce la dezideratul tuturor; in loc sa sariti la beregata, mai bine ati veni cu propuneri concrete, constructive; 2. Ursula e in PPE, dar executa toate ordinele lui Timmermans... Nu e de bine. Dictatura mascata, prin agenti/e dublii.
  In rest, unde e dialogul proclamat de conducerea UE? Mi se pare ca doar se ordona.....
  Si celor ce ridica probleme li se baga pumnul in gura. Pardon, voturile cu minus. Atentie la buton, cioflingarilor!
 • 0 (0 voturi)    
  mai putini copii si totul se rezolva de la sine (Miercuri, 4 august 2021, 13:25)

  matematics89 [utilizator]

  cel mai important lucru este scaderea drastica a populatiei pt a asigura supravietuirea speciei si a planetei....altfel...daca toti idiotii vor face copii...planeta va disparea in max 300-400 de ani. nu conteaza mainile pe benzina, conteaza consumul general de orice.
 • 0 (0 voturi)    
  Fara masini pe combustibil lichid? (Vineri, 6 august 2021, 10:31)

  Cristi [anonim]

  Daca se renunta la combustibilul lichid - benzina si motorina - va trebui marita productia de energie electrica si aceasta se obtine utilizând combustribil lichid, combustibil solid(carbune), combustibil gazos(gaze naturale), combustibil nuclear. Cel mai bine ar fi sa existe mai multa vegetatie - paduri si alte zone verzi - care sa poata absorbi si transforma bioxidul de carbon în oxigen. Gazele arse nu se disperseaza in univers? Ca doar n-o avea Pământul un capac astfel incât să nu permita dispersia gazelor. Cu cât te indepartezi de Pământ cu atat forta lui de atractie scade până se ajunge la imponderabilitate si doar n-or fi mai smechere gazele arse sa stea ele "lipite" de Pământ. Sugestiv vorbind, este ca la o oala in care daca tot pui apa la un moment dat se umple si da afara, capacitatea e limitata.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by