VIDEO: Marian-Jean Marinescu, europarlamentar. Măsurile de mediu Fit for 55. Planul UE de a interzice vânzarea de mașini noi pe benzină sau motorină, din anul 2035

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 27 iulie 2021, 18:52 Actualitate | MEET Your MEP


MJ Marinescu
Foto: Hotnews
Comisia Europeană a lansat recent o propunere legislativă, denumită Fit For 55, prin care vrea să introducă o serie de măsuri de protecție a mediului în Uniunea Europeană, printre care și interzicerea vânzării de mașini noi pe benzină sau motorină începând cu anul 2035. Europarlamentarul român Marian Jean Marinescu a explicat vineri, 30 iulie, la întâlnirile HotNews.ro pachetul legislativ propus de Comisie și traseul său decizional.

Până atunci, dar și în timpul transmisiei, adresează-i întrebări, despre pachetul de mediu Fit to 55, lui Marian-Jean Marinescu (PNL/PPE), membru al Comisiei pentru Transport și Turism a Parlamentului European.

Întrebările pot fi adresate în comentarii la finalul acestui articol, precum și pe pagina de Facebook a HotNews, în comentariile la întâlnirea online video și la anunțul evenimentului.

Vă rugăm să adresați întrebări legate de subiectul în dezbatere și folosind un limbaj decent.

Reamintim că, pe 14 iulie, Comisia Europeană a lansat propunerea sa de pachet legislativ Fit for 55, în cadrul mai celebrului Green Deal, cu efecte mai ales asupra pieței auto, industriei auto, transporturilor.

Pe scurt, pachetul propus de CE cuprinde:

 • Stabilirea unor standarde mai stricte privind emisiile de CO2 provenite de la automobile și camionete pentru ca nivelul mediu al emisiilor automobilelor noi să scadă cu 55% în 2030 și cu 100% în 2035, comparativ cu nivelurile din 2021. Prin urmare, toate autoturismele noi care vor fi înmatriculate începând cu 2035 vor avea emisii zero.
 • Se va impune statelor membre obligația să extindă capacitatea de încărcare a mașinilor electrice și să instaleze stații de încărcare și alimentare la intervale regulate pe autostrăzile principale: la fiecare 60 km pentru încărcarea cu energie electrică și la fiecare 150 km pentru realimentarea cu hidrogen.
 • Aplicarea sistemului de comercializare a certificatelor de emisii în noi sectoare și înăsprirea sistemului existent al UE de comercializare a certificatelor de emisii.
 • Eliminarea treptată a alocărilor cu titlu gratuit de certificate de emisii pentru sectorul aviației.
 • Includerea emisiilor generate de transportul maritim în sistemul certificatelor verzi.
 • Pentru a remedia lipsa reducerilor de emisii în sectorul transportului rutier și al clădirilor, se instituie un nou sistem separat de comercializare a certificatelor de emisii pentru distribuția combustibililor destinați transportului rutier și pentru clădiri.
 • Alinierea impozitării produselor energetice la politicile UE în domeniul energiei și al climei, promovând tehnologiile curate și eliminând practicile perimate, precum aplicarea de scutiri de taxe și de cote reduse de impozitare, practici care încurajează în prezent utilizarea combustibililor fosili.
 • Până în 2035, UE ar trebui să își propună să atingă neutralitatea climatică în sectoarele exploatării terenurilor, silviculturii și agriculturii, inclusiv în ceea ce privește emisiile agricole, altele decât cele de CO2, cum ar fi cele generate de utilizarea îngrășămintelor și de creșterea animalelor.
 • Directiva privind energia din surse regenerabile va stabili un obiectiv mai ambițios, respectiv ca 40% din energia din UE să fie produsă din surse regenerabile până în 2030. Toate statele membre vor contribui la acest obiectiv.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4171 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  Apropo de masini..prietenul dvs de partid Berceanu (Marţi, 27 iulie 2021, 19:40)

  rov [utilizator]

  A ajuns (FELICITARI) din simplu profesor de liceu cu Oltcit si cu apartament 2 camere, proprietar de Hotel RAMADA, masini xxx de super LUX dupa 15- 20 de ani de politica.

  Considerati asadar ca asa,15- 20 de ani, e un timp suficient ca o revolutie auto sa se produca?

  Cand politica se implica, lucrurile se fac mai repede, mai bine??? Care-i motorul acestei evolutii fulminante?
 • +8 (10 voturi)    
  traiasca aparatul politic (Marţi, 27 iulie 2021, 20:38)

  tg3290 [anonim]

  in cv-ul acestui om se vede creatia politica postdecembrista tipica, sare din functie in functie de 30 de ani in toate directiile - numai sa nu ramana fara scaun, omul perfect adaptat sistemului si aparatului politic, comod, sa zicem sa fie bine, nu stie nici dracul de el, de aici intrebarea se naste natural - ce ai facut cu adevarat util si mai ales ce lasi oamenilor in urma ta, dupa atatea functii si functii? si nu ma refer la pile, cunostinte, relatii...
  • -1 (1 vot)    
   Lasa-l in pace, nu te mai lua de el (Vineri, 30 iulie 2021, 9:49)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui tg3290

   Marian Jean e pedist de-al nostru din popor, e din ala rupt din FSN, ca Blaga, Berceanu, Boc, Hava si toti ceilalti dinozauri pedisti ulterior transformati in basisti iar azi liberali sinceri. hahaha
 • +2 (8 voturi)    
  Fit for 55 (Marţi, 27 iulie 2021, 21:14)

  Livius Buzdugan [anonim]

  Va rog sa prezentati pe scurt argumentele impotriva tezei ca trecerea rapida la masini electrice va provoca dezastre ecologice pe plan mondial din cauza capacitatii reduse de reciclare a bateriilor. De asemenea, daca sunteti informat care sunt perspectivele unei revolutii in domeniul capacitatii bateriilor electrice auto.
 • 0 (8 voturi)    
  De acord cu proiectul! (Miercuri, 28 iulie 2021, 0:03)

  Cucusus [utilizator]

  Si impotriva cu transportul de marfuri la nivel global care este principalul motor de poluare pt miliardarii planetei!
  Apropo cand se interzice vizitarea spatiului de catre (acum miliardarii planetei si mai tarziu) milionarii planetei! care nu o sa se sfarseasca? Doar ca un miliardar sau altul sa detina suprematie?
 • +1 (5 voturi)    
  Care sunt masurile UE referitoare la camioane (Miercuri, 28 iulie 2021, 9:44)

  Razvan Radu [anonim]

  Domnule Marinescu, din ce vedem UE pune accentul pe automobile. Ce masuri se vor lua pentru marii transportatori si camioane TIR care au toate motoare Diesel si sunt cei mai mari poluatori?
 • +2 (12 voturi)    
  mda (Miercuri, 28 iulie 2021, 11:25)

  gelu antigelu [utilizator]

  Comisia Europeana înca mai are timp să renunțe la aceste prostii. Pentru că dacă va continua următoarea componență a Parlamentului European îi va modifica radical agenda și îi va trrimite la plimbare.
  Eu nu imi amintesc ca vreun alegător să îi fi dat Ursulei și celorlalți vreun mandat pentru astfel de schimbări radicale, care produc doar sărăcie și nici un efect asupra climei. Nu poți să schimbi radical viețile oamenilor pe baza unor ipoteze alarmiste, rupte complet de realitate. Oamenii nu vor accepta așa ceva.
  Astfel de aberații pot fi implementate într-o dictatură și acolo cu tulburări și victome. Niciodată într-o democrație.
  Mai erau unii care vroiau să facă bine cu forța și n-au reușit.
  Dacă violența ajunge suficient de departe s-ar putea ca prin forță să fie reformat acest întreg eșafodaj de profitori nesimțiți care au pretenția să ne modifice radical viețile ca să-și mențină sinecurile. Nu merge.
  • -5 (11 voturi)    
   Matale nu prea pricepi multe (Miercuri, 28 iulie 2021, 15:58)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

   Parlamentul European, impreuna cu Consiliul UE reprezinta puterea legislativa la nivel UE. Dar, spre deosebire de majoritatea parlamentelor nationale, Parlamentului European si Consiliului le lipseste o prerorgativa importanta: initiativa legislativa. Adica parlamentul sau consiliul nu pot propune ei legi cu de la sine putere. Initiativa legislativa, in cadrul UE, apartine exclusiv comisiei. De-aia initiativa asta vine de la comisie, pentru ca orice initiativa de legislatie europeana doar de-acolo poate veni.

   Apropos de rupt de realitate, zi-le alora din peninsula araba ca nu-i nevoie sa facem nimic impotriva schimbarilor climatice. Au avut de curand peste 70 de grade Celsius la sol. Umbla matale pe jos la temperatura aia, si zi dupa aia din nou ca e abuz sa incerci sa faci ceva impotriva schimbarilor climatice.

   Si tot apropos de rupt de realitate, vezi si matale ce se intampla prin California sau China, anul asta - cap de afis anul trecut a fost Australia. Dupa care zi-le si alora ca de fapt schimbarile climatice nu exista, si n-are rost sa facem nimic ca sa le contracaram.

   Astia ca matale si dac-am fierbe de vii in casa cred ca daca vrei sa interzici motoarele cu ardere interna e abuz.
 • +10 (12 voturi)    
  si restul problemelor cine le rezolva? (Miercuri, 28 iulie 2021, 13:31)

  Sebi [anonim]

  Sa presupunem ca industria va produce suficiente auto electrice pentru toata lumea. Cine si cum va produce energia electrica necesara deplasarii acestor vehicule?
  Si aceasta energie este 100% regenerabila? Mai ales ca majoritatea vor incarca in timpul noptii, deci energia solara iese din calcul. Pe urma cum distribui aceasta energie, dat fiind ca actualelel retele sunt deja la limita de incarcare. Cine va investi masiv pentru redimensionarea retelei electrice si cat timp va lua? Si nu in ultimul rand, cina va instala statii de incarcare ptr fiecare auto? Ca in momentul de fata nu au nici macar locuri de parcare, darmite statii de incarcare.
  Cred ca este un heirupism ecologic fara sa fi luat in considerarea toate aspectele, care va duce la marirea dramatica a costului vietii. Cei care nu-si vor permite electrice vor circula cu vehicule conventionale din ce in ce mai vechi, care vor popula chiar mai mult decit acum..
 • +13 (19 voturi)    
  Taxarea centralelor de apartament = ABUZ (Miercuri, 28 iulie 2021, 14:33)

  CetateanLogat [anonim]

  "Taxe verzi ... înseamna SCUMPIRI MASIVE, INCLUSIV LA ÎNCALZIRE."

  https://bit.ly/3hEQNMJ

  Taxarea centralelor de apartament din Romania in primii 10 ani de dupa adoptarea Planurilor Comisiei Europene reprezinta un abuz.

  1. Incalzirea locuintei pe timp de iarna NU REPREZINTA UN LUX - REPREZINTA O NECESITATE!

  2. In Romania, foarte multi cetateni s-au deconectat de la sistemul centralizat de incalzire deoarece statul roman nu a investit nimic (dupa Revolutie) pentru modernizarea acestuia, si astfel cetatenii au ajuns sa plateasca si pierderile din sistem (iar in unele cazuri, nici nu aveau un confort termic multumitor).

  3. Avand in vedere nivelul veniturilor din Romania, investitiile in centrale de apartament au presupus eforturi financiare semnificative pentru multi romani. In plus, multi cetateni au centrale de apartament (relativ) noi. Unii le-au inlocuit pe cele vechi, altii au trecut recent la incalzirea cu centrale de apartament.

  4. Nicio intreprindere comerciala nu isi caseaza un utilaj recent achizitionat. Casarea sa se va face in momentul in care costurile utilajului au fost deja recuperate din vanzarile produselor realizate cu el (utilaj amortizat). De ce ar proceda altfel niste cetateni romani care dispun de niste venituri mici, cu care isi acopera cu greu cheltuielile curente?!

  5. Cetateni romani vor avea costuri suplimentare cu incalzirea pe care nu au putut sa le anticipeze. Multi cetateni romani (cei cu venituri deplorabile) nu isi vor permite sa arunce la gunoi niste centrale de apartament perfect functionale si sa faca noi sacrificii financiare pentru schimbarea sistemului de incalzire cu unul "verde". Poate ca pentru cetatenii accidentali aceste cheltuieli neprevazute nu reprezinta "o piatra de moara", insa situatia din Romania nu este comparabila cu cea din vestul Europei.

  Intrebare: aveti de gand sa aparati interesele legitime ale cetatenilor romani prezentand Comisiei Europene problemele specifice Romaniei, argumentate mai sus?
  • -9 (11 voturi)    
   Stai matale linistit, ... (Miercuri, 28 iulie 2021, 16:01)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

   ... la un moment dat, inevitabil, alea pe gaz o sa fie interzise. Nu pentru c-ar avea cineva ceva cu cetateanul care nu vrea sa inghete iarna pentru ca-i veche si functioneaza prost instalatia de incalzire de la oras, ci pentru ca e inevitabil, daca nu vrem s-ajungem sa fierbem de vii in case.

   In plus, cu o locuinta izolata corect, cu curent cumparat de pe piata concurentiala, deja in momentul de fata incalzirea cu curent electric din surse 100% regenerabile e cel putin comparabila daca nu mai ieftina decat cea cu gaz. Cu pompe de caldura, incalzirea electrica e de departe mai ieftina, si la clima din cea mai mare parte a tarii e cat se poate de fezabila.
   • +6 (8 voturi)    
    pompe de caldura la tara (Miercuri, 28 iulie 2021, 19:22)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    unde nu e mereu curent? Oricum sunt mult mai fezabile decat la oras unde curtile sunt modeste si adesea betonate.
    Doar ca la oras grosul stau claie peste gramada in blocuri. Au ramas cateva zeci de orase cu incalzire centralizata. Posibil sa fi pice si Deva in curand.
   • 0 (0 voturi)    
    puiule (Sâmbătă, 31 iulie 2021, 12:01)

    IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Ai idee cit costa o pompa de caldura? Ai idee ca costul EE este similar cu cel al gazului pentru aceeasi cantitate de energie?
 • -2 (6 voturi)    
  Irigații = Utilizarea judicioasă a apei (Miercuri, 28 iulie 2021, 16:48)

  Koczka [utilizator]

  Foarte dezamăgit suntem de faptul că în PNRR Comisia nu a acceptat nici un EUR pentru refacerea sistemului de irigații din Romania. Și asta din cauza guvernanților, colegi de partid ai dumneavoastră, care nu cunosc terminologia europeană.
  S-a și văzut că succesiunea de perioade cu ploi abundente urmată de perioade de secetă și temperaturi foarte ridicate vor fi o constantă a climei inclusiv în Europa și în Romania.
  Pină în 2055 pericolul va fi sa fie criza alimentară și criza apei.
  Cum ar putea parlamentarii români să impună Comisiei aprobarea in PNRR a unor fonduri pentru utilizarea judicioasă a apei ?
 • 0 (0 voturi)    
  masuri concrete Fit for 55? (Joi, 29 iulie 2021, 6:44)

  Clio Roman [anonim]

  Vor exista fonduri pentru :

  -izolarea termica a locuintelor individualle
  -achizitionarea de pompe de caldura
  -despagubirea proprietarilor din ariile protejate care nu pot exploata masa lemnoasa?
  Multumesc
  Clio Roman
 • +2 (2 voturi)    
  Stoparea distrugerii a tot ce produce oxigen! (Joi, 29 iulie 2021, 11:05)

  just [anonim]

  Nu face in mod direct subiectul discutiei, dar as dori sa-l intreb pe domnul parlamentar daca s-a gandit sa propuna niste masuri de stopare a distrugerilor padurilor, copacilor si spatiilor verzi din orasele si toate zonele lumii si obligativitatea plantarii de copaci si recuperarea tuturor zonelor verzi defrisate si betonificate, intr-o maniera inconstienta si nepasatoare , fata de sanatatea cetatenilor lumii! E metoda cea mai rapida si simpla care poate aduce rezultate pozitive in ceea ce priveste calitatea aerului.
  Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Alternative sustenabile pentru transportul rutier (Vineri, 30 iulie 2021, 10:05)

  Emilian Ghelase [anonim]

  Raportul Eurostat din 2021 de monitorizare a progreselor înregistrate de UE în direcția îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă subliniază o tendință negativă, anume scăderea utilizării trenurilor și autobuzelor în favoarea autoturismelor, cu un impact negativ asupra țintelor de poluare. Care este poziția dumneavoastră atât la nivelul Parlamentului European, cât și în plan național pentru a încuraja complementaritatea dintre tren și autobuz ca alternativă sustenabilă folosirii autoturismelor? Cum putem ajuta piața de transport din România pentru a accelera tranziția către aceste alternative sustenabile?
 • 0 (0 voturi)    
  orice minune tine 3 zile (Sâmbătă, 31 iulie 2021, 14:20)

  ALFY [utilizator]

  in scurt timp isi vor da seama ca acest "proiect"electric este sustenabil doar cu repornirea centralelor nucleare!
  Cu cat transformi mai mult energia pierzi mai mult si devii mai 'non-green'. Pana la urma cea mai ecologica este o forma care exista (petrol) si poate fi exploatat. Singura problema e masura in care se utilizeaza.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by