Parlamentul European solicită integrarea deplină a Bulgariei și României în spațiul Schengen, un raport aprobat de eurodeputați subliniind că și Croația îndeplinește criteriile de aderare la Schengen. De asemenea, europarlamentarii solicită restabilirea liberei circulații în spațiul Schengen, care a fost perturbată de controale la frontieră, cel mai recent din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Vama NadlacFoto: Politia de Frontiera

Parlamentul European susține că statele membre ar trebui să restabilească rapid libera circulație în spațiul Schengen în raportul său recent adoptat cu 505 voturi pentru, 134 împotrivă și 54 abțineri, potrivit unui comunicat al instituției.

Observând că unele controale la frontierele interne au fost instituite din 2015, eurodeputații afirmă că astfel de verificări nu mai îndeplinesc criteriile proporționalității și necesității și, prin urmare, sunt ilegale. Dacă este necesar, Comisia ar trebui, de asemenea, să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Eurodeputații sunt preocupați de informațiile primite privind returnările efectuate de Frontex la frontierele externe ale spațiului Schengen. Aceștia solicită mai multă transparență în ceea ce privește activitățile agenției, în special cele care au loc pe mare, precum și îndeplinirea obligațiilor sale de raportare.

Parlamentul subliniază că sprijinirea persoanelor aflate în pericol pe mare este o obligație legală și solicită ca agenția de frontieră să angajeze persoane însărcinate cu monitorizarea drepturilor fundamentale, în conformitate cu regulamentul său.

Raportul solicită integrarea României și Bulgariei în Schengen

Raportul solicită, de asemenea, integrarea deplină a Bulgariei și a României în zona de liberă circulație, observând că ambele țări au îndeplinit cerințele pentru aderarea la spațiul Schengen.

Croația a îndeplinit, de asemenea, cerințele, astfel cum a remarcat Comisia în timpul vizitei sale în această țară din noiembrie 2020.

Raportoarea Tanja Fajon (S&D, Slovenia) a declarat: „Pe fondul pandemiei de COVID-19, spațiul Schengen a fost îngenunchiat. În loc să faciliteze libera circulație, controalele la frontierele interne au devenit noua normalitate. Încrederea reciprocă a fost înlocuită de neîncrederea reciprocă.

Prea multe persoane mor încă pe țărmurile noastre, returnările violente și încălcările drepturilor omului continuă să existe la frontierele noastre. Schengen nu mai este adecvat scopului.

Este nevoie urgentă de reforme semnificative, cu norme mai clare și un rol mai puternic al instituțiilor UE. Restaurarea și consolidarea spațiului Schengen trebuie să fie singura cale de urmat.”