​Comisia Europeană ar fi criticat din nou Planul românesc de Redresare și Reziliență (PNRR), a susținut, vineri, europarlamentarul PSD (S&D) Victor Negrescu, dar ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (fost europarlamentar USR-PLUS/Renew Europe), a afirmat că ministerul său și executivul european au un dialog normal, parte a procesului de negociere.

Cristian Ghinea și Victor NegrescuFoto: Hotnews
  • „Comisia Europeană a trimis un nou set de comentarii și critici dure față de PNRR-ul realizat de actualii guvernanți. De această dată, documentul se referă la reformele propuse și critică absența dialogului real cu patronatele, sindicatele și societatea civilă. Într-un mod absolut netransparent documentul este ținut la secret.
  • Din informațiile pe care le avem în prezent, executivul european pune sub semnul întrebării viabilitatea reformelor propuse dar și faptul că acestea slăbesc reziliența și coeziunea societății românești. Aceștia se arată surprinși și de costurile ridicate pentru serviciile de consultanță, achiziția de mobilier sau personalul suplimentar angajat în realizarea reformelor în contextul în care în paralel se propun tăieri de personal din sistemul bugetar.
  • Cei de la USR și PNL nu pot negocia viitorul românilor în spatele ușilor închise și nu se mai pot ascunde în spatele Bruxelles-ului în mod mincinos. Au propus reforme neoliberale și măsuri de austeritate pe care nu le-a mai recomandat și nu le-a solicitat nimeni. Ce este clar este că în afară de anumiți consultanți, toată lumea este nemulțumită de acest plan. Sindicatele, patronatele și majoritatea societății civile critică la unison PNRR-ul și modul în care a fost realizat. În acest context, guvernanții nu au legitimitatea de a negocia la secret aceste reforme”, a afirmat Victor Negrescu, pe Facebook.

În replică, ministrul Ghinea a declarat, la rândul său:

  • „O nouă săptămână, un nou fake PSD despre PNRR. Procesul de evaluare al PNRR presupune multiple cereri de clarificare, la care răspundem în scris sau în teleconferințe (au fost zilnice în ultimele săptămâni). Este un proces normal de lucru și parte din procesul de evaluare/negociere.
  • Ce spun Ciolacu și Negrescu sunt prostii, inclusiv pe fond: dimpotrivă, Comisia cere reforma care să repare dezastrul lasat de PSD la buget. Asta negociem în aceste zile. Ciolacu este ca piromanul care se agită să taie furtunul pompierilor care vin la incendiul declanșat de el. Așa cum am anunțat calendarul, Planul României este în proces de evaluare și detaliere acolo unde e necesar. Etapă care se va finaliza în iulie. La începutul lui septembrie vom lucra împreună cu Comisia la actele delegate de punere în aplicare. E o prostie și afirmația că va fi ultimul plan aprobat, nici vorbă, va fi o tranșă de state în septembrie, nu e concurs de viteză și așa cum bine a afirmat Președintele Iohannis, este bine să detaliem totul acum ca să meargă bine implementarea. Marele mize ale PNRR - alocările foarte mari pentru autostrăzi, pentru educație, pentru spitale, pentru păduri, pentru mediul de afaceri sunt rezolvate.
  • Spunem oamenilor clar: răbdare și decență, pentru a clarifica toate aspectele tehnice. Avem în față proiectul de țară al României.
  • Evident, nu de la PSD cerem răbdare și decență, că nu au nici una nici alta. E un efort comun al MIPE și al Comisiei, ceva obișnuit cu toate statele membre. Show-ul politic al PSD pe seama PNRR e doar penibil!”.