Șoferii români de camion vor fi invitați la mijlocul lunii iulie să vorbească în Comisia de Petiții a Parlamentului European despre problemele pe care le au pe șoselele din Uniune, după cazul lui Mihai Spătaru care a fost ucis cu o sabie într-o parcare în Franța.

TIR in traficFoto: Hotnews

Anunțul făcut joi de europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe, care a interpelat Comisia Europeană, autorităţile franceze şi Consulatul român cu privire la cazul şoferului român de TIR, Mihai Spătaru, care a fost ucis cu o sabie, într-o parcare din Franţa.

  • ”Deși autoritățile franceze au anunțat prinderea a doi suspecți în acest caz, la doar două săptămâni distanță un nou incident grav s-a petrecut într-o altă parcare apropiată de frontiera cu Marea Britanie, iar tragedia a fost evitată doar grație prezenței de spirit a unui alt șofer român - de data aceasta, ținta atacului fusese un conducător de tir din Belarus, pe care infractorii înarmați cu săbii l-au gazat întâi. Comentariile șoferilor români pe rețelele sociale arată multiple astfel de rețete infracționale, majoritatea violente care se petrec în parcările și pe drumurile din Uniunea Europeană”, arată un comunicat al lui Vlad Gheorghe.

Potrivit acestuia, este clar că este vorba de un fenomen și nu un caz izolat.

  • ”Acesta este principalul argument pe care l-am folosit în discuția cu colegii din Comisie privind petiția depusă de șoferii români. Am luat legătura cu inițiatoarea petiției, doamna Adriana Mureșan și cu alți șoferi români care fac curse internaționale de camion și se confruntă cu aceleași probleme. Coroborate cu reacții întârziate din partea autorităților locale sau chiar cu lipsa de reacție, aceste incidente pot duce la adevărate tragedii. Este păcat că a fost nevoie să moară un tânăr șofer român ca aspectele să devină de interes la nivelul instituțiilor europene”, a declarat europarlamentarul USRPLUS.
  • ”Aleșii în Parlamentul European au atribuții și circumscripția lor este întreaga Uniune, este de datoria noastră să intervenim, să încercăm să sprijinim autoritățile locale și să contribuim la rezolvarea situațiilor care pun în pericol în orice fel cetățenii europeni. Mai ales în timp ce-și fac treaba, sunt la serviciu și asigură un trai decent familiilor lor, ca în cazul șoferilor de camioane ce traversează zilnic întreaga Europă și transportă bunurile de care ne folosim cu toții”, a explicat Vlad Gheorghe.

În petiția semnată deja de 25 000 de persoane, inițiatoarea Adriana Mureșan și Asociația Voluntari în Europa se referă la criminalitatea din parcările Europei în care doar furturile de motorină şi combustibil ajung la suma de 8,2 milioane de euro pe an, iar viețile şoferilor sunt în pericol. Petiționarii denunță pasivitatea autorităților locale și cer intervenția Parlamentului European: ”Deşi mai multe asociaţii de transport din diverse ţări au semnalat de ani buni aceste probleme, ele continuă fără să se intervină eficient şi efectiv pentru stoparea asalturilor. Solicităm Parlamentului Uniunii Europene să ia măsuri urgente de modificare a legislaţiei în domeniu pentru a garanta siguranţa şoferilor şi a bunurilor materiale. Regulamentul (UE) nr. 885/2013 referitoare la locuri de parcare sigure și securizate pentru camioane și vehicule comerciale este ineficient şi inaplicabil atât timp cât astfel de cazuri au loc”, se arată în petiție.

Odată cu adoptarea Pachetului de Mobilitate, Uniunea Europeană s-a angajat să garanteze parcări certificate și sigure în care șoferii de camioane să-și petreacă timpul de odihnă, însă din cca 5000 de parcări doar 57 în toată UE sunt cu adevărat sigure, iar alte 550 ar putea fi modificate să ajungă la standardele dorite cu o investiție minimă.

Șoferul român a fost ucis sub privirile soției

Mihai Spătaru avea 39 de ani și era șofer de TIR. În noaptea de sâmbătă spre duminică, el se afla într-o parcare de pe autostrada N28 din Franţa, împreună cu soţia sa. La un moment dat, i-a spus soţiei că merge la toaletă, iar înainte va verifica încărcătura. Când a ajuns în spatele camionului, a fost atacat cu sabia de un bărbat care îi fura din încărcătura mașinii. A fost înjunghiat de două ori, iar agresorul a fugit. Cazul a fost semnalat de Le Figaro și a provocat revoltă în rândul colegilor șoferului.

Incidentul a fost relatat pe Facebook și de către Ilie Matei - "Omul șoselelor", un coleg al șoferului, care povestește că niciun șofer nu a intervenit în ajutorul lui Mihai Spătaru, deși soția acestuia a strigat după ajutor.

  • "Soția omului, disperată, a bătut la usile colegilor noștri aflati în aceeași statie peco parcați pentru a primi ajutor în acele clipe groaznice. Niciun coleg nu a raspuns apelului disperat al femeii, ba, mai mult, au tras perdelele și si-au continuat odihna!
  • Băieții mei...sunteți niste lași, mâine puteti fi următorii care mor ca niste câini, fără ca nimeni să intervină pentru voi !! Asta ar trebui să vă dea de gandit !!
  • Un singur coleg cu o dubă de 3.5 a intervenit ajutând cu ce a putut pe colega noastră
  • Mai trist decât atât, poliția și ambulanța au venit după o oră și jumătate și doar au constatat decesul colegului nostru, nemaiputând interveni cu nimic pt salvarea lui", a relatat colegul bărbatului.