Parlamentul European solicită ca UE să pedepsească persoanele implicate în aterizarea forțată a unui avion de pasageri la Minsk pe 23 mai, precum și în arestarea jurnalistului belarus disident Roman Protasevici.

Afiș ce denunță arestarea jurnalistului belarus Roman Protasevici, în sediul PE de la Strasbourg Foto: Roses Nicolas/ABACA / Abaca Press / Profimedia
  • Parlamentul European condamnă cu fermitate aterizarea forțată a avionului la Minsk și detenția jurnalistului belarus Roman Protasevici și a Sofiei Sapega
  • Deturnarea zborului Ryanair a constituit un act de terorism de stat, afirmă eurodeputații
  • UE trebuie să sancționeze persoanele implicate
  • PE solicită suspendarea Belarusului de la evenimentele sportive internaționale, cum ar fi campionatele europene și mondiale și Jocurile Olimpice de la Tokyo

Într-o rezoluție adoptată joi cu 626 de voturi pentru, 16 împotrivă și 36 de abțineri, eurodeputații condamnă cu fermitate „deturnarea zborului Ryanair” ca act de „terorism de stat” și solicită eliberarea imediată și necondiționată a lui Roman Protasevici și a Sofiei Sapega, precum și a tuturor celorlalți prizonieri politici din Belarus.

Lista sancțiunilor UE trebuie extinsă

Rezoluția îndeamnă Consiliul UE să sancționeze cât mai curând posibil persoanele și entitățile din Belarus implicate în devierea forțată și răpirea celor doi.

„De asemenea, statele membre ale UE trebuie să acționeze de urgență cu un nou pachet de sancțiuni împotriva celor care au participat sau au fost complici la fraudele electorale de anul trecut și la încălcările ulterioare ale drepturilor omului în Belarus”, afirmă textul.

Procurorii, judecătorii și cei ce lucrează în structurile de aplicare a legii care au un rol în represiune ar trebui să se afle pe lista de sancțiuni, precum și agenții care lucrează pentru regim în domeniul dezinformării, mass-mediei și propagandei, cum ar fi Marat Markov, cel care l-a intervievat pe Roman Protasevici pe canalul de stat ONT pe 2 iunie, mai spun europarlamentarii în rezoluție.

În plus, eurodeputații solicită măsuri economice și sectoriale rapide care să vizeze principalele industrii din Belarus, în special sectorul țițeiului și al produselor petroliere, al potasei, al oțelului și al prelucrării lemnului. „Sprijinul financiar acordat regimului trebuie strict refuzat, precum și orice noi linii de credit pentru băncile țării, iar investițiile în infrastructură sau în întreprinderi economice trebuie oprite. Instituțiile financiare europene trebuie împiedicate să achiziționeze obligațiuni sau orice alt instrument financiar emis de guvernul belarus și de instituțiile publice afiliate”.

Belarusul ar trebui suspendat din organismele și evenimentele sportive internaționale

Rezoluția solicită, de asemenea, ca Belarusul să fie suspendat din organismele sportive internaționale și de la evenimentele internaționale, inclusiv de la campionatele europene și mondiale, precum și de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Eurodeputații îndeamnă, de asemenea, Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) să retragă drepturile de difuzare a viitorului turneu de fotbal EURO 2020 televiziunii de stat belaruse și să le aloce gratuit televiziunii independente Belsat.

În mod similar, textul abordează o gamă largă de alte aspecte legate de relațiile UE-Belarus.

Înainte de vot, eurodeputații au dezbătut, de asemenea, represiunea sistemică continuă și încălcările drepturilor omului din Belarus cu Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, marți, 8 iunie. Urmăriți dezbaterea completă aici și extrase din dezbatere aici.