Parlamentul European cere ridicarea temporară a protecției drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva COVID-19 pentru a impulsiona vaccinarea contra Covid-19 la nivel european.

Vaccinuri anti-covid in Uniunea EuropeanaFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Într-o rezoluție adoptată joi cu 355 voturi pentru, 263 împotrivă și 71 abțineri, Parlamentul propune începerea negocierilor pentru o derogare temporară de la Acordul TRIPS al OMC privind brevetele, pentru a îmbunătăți accesul global la produse medicale legate de COVID-19 la prețuri accesibile și pentru a aborda constrângerile de producție la nivel mondial și deficitele de aprovizionare, informează un comunicat al PE.

Acordarea de licențe voluntare (atunci când dezvoltatorul vaccinului decide cui și în ce condiții brevetul poate fi licențiat pentru a permite fabricarea), transferul de know-how și tehnologie către țări cu industrii producătoare de vaccinuri reprezintă cea mai importantă modalitate de a extinde și de a accelera producția mondială pe termen lung.

SUA și Marea Britanie ar trebui să elimine rapid barierele de export a vaccinurilor

Pentru a aborda blocajele în producție, Parlamentul solicită UE „să elimine rapid barierele la export și să își înlocuiască propriul mecanism de autorizare a exporturilor cu cerințe privind transparența exporturilor”.

La rândul lor, SUA și Regatul Unit ar trebui „să elimine imediat interdicția de export a vaccinurilor și a materiilor prime”, afirmă eurodeputații. Sunt necesare 11 miliarde de doze pentru imunizarea a 70% din populația lumii și doar o fracțiune din această cantitate a fost deja produsă.

În cele din urmă, Parlamentul solicită ca viitoarele contracte de achiziție în avans să fie pe deplin divulgate, în special pentru vaccinurile de nouă generație, și ca aceste contracte să includă cerințe de transparență pentru furnizori.

Doar 0,3% dintre vaccinuri au ajuns în țările sărace

Întrucât marea majoritate a celor 1.6 miliarde de doze de vaccin administrate până în prezent au ajuns în țările industrializate producătoare de vaccinuri și doar 0,3% în cele 29 țări cele mai sărace, UE trebuie să sprijine producția din Africa, subliniază aceștia.

Un alt instrument important pentru furnizarea de vaccinuri pentru economiile cu venituri reduse este mecanismul global de distribuire a vaccinurilor, COVAX, către care Parlamentul încurajează contribuțiile.

Orice decizie privind renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală va fi luată de Consiliul TRIPS al OMC, care s-a reunit la 8-9 iunie, ocazie cu care Comisia a prezentat propunerea europeană ce nu conține o solicitare de derogare de la patente. În cadrul unei dezbateri care a precedat adoptarea rezoluției, mai multe grupuri politice au pledat în favoarea unei astfel de derogări.