Filmul ”Colectiv” al regizorului Alexander Nanau (coproducție România/Luxemburg) a câștigat premiul LUX 2021 al Parlamentului European, a anunțat președintele legislativului, David Sassoli, într-o ceremonie ținută miercuri la Strasbourg.

Premiul Publicului European de Film LUXFoto: Captura Facebook

”După perioada prin care am trecut, nevoia ca omenii să fie împreună, nu numai în spații menite pentru dezbateri, ci și în locuri precum cinematografele, este tot mai mare și mai necesară”, a spus Sassoli în ceremonia ce a fost ținută atât în Strasbourg, cât și online, potrivit unui comunicat al PE.

Celelalte două filme de pe lista scurtă a premiului au fost Încă un rând - de Thomas Vinterberg (coproducție Danemarca/Țările de Jos/Suedia) și Corpus Christi - de Jan Komasa (coproducție Polonia/Franța).

Clasamentul a fost stabilit prin combinarea votului publicului și al eurodeputaților, fiecare grup având o pondere de 50%.

Scurtă prezentare a celor trei pelicule ajunse în finală

Încă un rând al regizorului danez Thomas Vinterberg (titlul original Druk)

Ați auzit de teoria obscură a unui psiholog norvegian care susține că o cantitate mică de alcool în sânge ne face mai deschiși la minte, mai creativi și ne dă un sentiment de fericire? Patru profesori de liceu testează această teorie: la început, pare a fi o soluție la criza vârstei mijlocii, dar apoi lucrurile scapă de sub control. Filmul lui Vinterberg nu vorbește doar despre consumul de alcool, ci are un mesaj mai profund despre cum să înfruntăm suișurile și coborâșurile vieții și să fim sinceri în legătură cu ele.

Colectiv al regizorului român Alexander Nanau (titlul original Colective)

Acest documentar răscolitor este intitulat după numele unui club de noapte din București, unde în 2015 un incendiu tragic a ucis 27 de tineri, alți 180 fiind răniți. Documentarul urmărește o echipă de jurnaliști care investighează motivul pentru care 37 dintre victimele arsurilor au murit în spitale, deși rănile nu erau atât de grave încât să le pună viața în pericol. Ei dezvăluie nepotismul și corupția înfiorătoare, care costă vieți omenești, dar arată totodată că oameni hotărâți și curajoși pot răsturna sistemele corupte.

Corpus Christi al regizorului polonez Jan Komasa (titlul original Boże Ciało)

Filmul se bazează parțial pe povestea reală a unui tânăr condamnat care trăiește o experiență spirituală transformatoare și dorește să devină preot. Printr-o răsturnare neașteptată de situație, ajunge să conducă o parohie dintr-un sat polonez izolat. Pe măsură ce se derulează firul poveștii, el se confruntă cu un secret tragic care macină întreaga comunitate. Prin povestea acestui predicator carismatic, Komasa se întreabă ce anume creează o comunitate umană și de ce ne lăsăm influențați de lideri falși sau adevărați.