Parlamentul European a aprobat certificatul digital UE privind COVID

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 9 iunie 2021, 10:58 Actualitate | MEET Your MEP


Pasaport verde Covid
Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia
Parlamentul European a aprobat miercuri, definitiv certificatul digital al UE privind COVID, menit să faciliteze călătoriile în interiorul UE și să contribuie la relansarea economică a blocului comunitar, anunță instituția.

Plenul PE a aprobat prin vot noile reglementări referitoare la certificatul COVID cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri (cetățenii Uniunii) și cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri (resortisanți ai țărilor terțe).

Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. El va include și un cod QR. Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea.

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. Deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație. În același timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.

Nu se pot impune restricții suplimentare decât în anumite situații


În cadrul negocierilor dintre instituții, eurodeputații au obținut un acord pentru ca țările Uniunii să nu poată impune restricții de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu excepția cazului în care [ele] sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice”.

Va trebui să se țină seama de dovezi științifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Măsurile trebuie notificate celorlalte state membre și Comisiei Europene cu 48 de ore înainte, dacă este posibil. Publicul trebuie să fie informat cu 24 de ore înainte.

Țările Uniunii sunt încurajate să asigure posibilități de testare ușor accesibile și la prețuri abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență. Suma este destinată statelor membre, astfel încât să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID.

Țările membre, obligate să accepte certificatele de vaccinare din celelalte state UE


Toate țările Uniunii trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, în schimb, dacă acceptă și certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naționale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgență pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Tote datele cu caracter personal trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor. Certificatele vor fi verificate offline și nu se vor păstra date cu caracter personal.

„Astăzi, Parlamentul a confirmat ritmul de restabilire a liberei circulații și a unui spațiu Schengen pe deplin funcțional, în timp ce continuăm să luptăm împotriva acestei pandemii. Certificatul digital al UE privind COVID va funcționa începând cu 1 iulie și va asigura călătorii sigure și coordonate în această vară. Statele UE sunt încurajate să se abțină de la impunerea de restricții suplimentare, cu excepția cazului în care acest lucru este strict necesar și proporțional, și este un semnal pozitiv că unele țări eliberează deja certificatul”, a declarat președintele Comisiei pentru libertăți civile, Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES), raportor.
Următorii pași

Textul trebuie acum să fie adoptat oficial de Consiliu și publicat în Jurnalul Oficial. El urmează să intre în vigoare imediat și să se aplice începând cu 1 iulie 2021.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3625 vizualizari

 • -1 (17 voturi)    
  QR (Miercuri, 9 iunie 2021, 11:07)

  Mazeta [utilizator]

  Citat: „Deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație.”

  Întrebare: Cine, cum și unde va putea circula în UE fără QR-code?
  • +4 (12 voturi)    
   desi nu meriti raspuns la retorica marca Sputnik (Miercuri, 9 iunie 2021, 12:11)

   Cetateanu' [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   oricine poate calatori, conform regulilor UE. Fara cod QR te supui regulilor stabilitela nivel local (test negativ, carantina etc), simplu. Nu se ingradeste dreptul de a te plimba in ce tara vrei...
  • +2 (8 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 9 iunie 2021, 12:48)

   _0N_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Raspuns: ca si pana acum orice persoana circula in UE cu buletinul (daca este cetatean UE) sau cu pasaport+viza (daca nu este din UE). In plus, in functie de restrictiile locale si situatia epidemiologica din tara de origine vei prezenta test Covid / certificat de vaccinare (daca e recunoscut in tara respectiva) traduse in limba tarii vizitate + o eventuala carantina 10-14 zile.

   Mai simplu si mai ieftin te vaccinezi gratuit si cu acel cod QR eviti hartogaraia in plus / alte cheltuieli / eventuala carantina. Ai grija ca Sputnik / Sinovac nu-s autorizate in UE ;)
  • +3 (3 voturi)    
   Probabil... (Miercuri, 9 iunie 2021, 12:52)

   Thexy [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ... ca peste tot in UE, cu perioada de carantina la intrarea in tara de destinatie.
  • +3 (9 voturi)    
   Poti sa circuli unde vrei si fara (Miercuri, 9 iunie 2021, 13:01)

   panda_rosu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Dar vei sta in carantina in tara destinatie, poate si la intoarcere
 • -1 (11 voturi)    
  Sa vedem dupa alea 12 luni ce se-ntampla (Miercuri, 9 iunie 2021, 12:00)

  Zummm [utilizator]

  Daca ne baga un valul X in toamna o sa-l tot prelungeasca. Ca si starea de urgenta A CONDUCATORILOR PREA IUBITI
 • +1 (13 voturi)    
  Tatoo (Miercuri, 9 iunie 2021, 12:23)

  Socrate2021 [utilizator]

  Eu o sa imi tatuez codu QR pe antebrat. Sa stim o treaba.
 • -2 (8 voturi)    
  libertatea de circulație (Miercuri, 9 iunie 2021, 12:36)

  di livio [utilizator]

  în veci pomenirea ei, muri ea de covrig... nu purta botniță și umbla noaptea prin parc
  • -2 (4 voturi)    
   hehe (Miercuri, 9 iunie 2021, 14:27)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   Ai reusit sa-ti procuri masca sau tot cu botnita behai, pangolinule rusesc? Jo napot psd=Jo napot rusia...
 • +3 (9 voturi)    
  Intre timp si in alta lume normala. (Miercuri, 9 iunie 2021, 13:22)

  baimarean [utilizator]

  Pașaportul pe baza de vaccin este interzis
  In Texas.
  • +1 (3 voturi)    
   oarecum (Miercuri, 9 iunie 2021, 15:35)

   CalugaruVaxile [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

   legea, asa cum o citii eu, zice ca se aplica la clienti (oferirea unui serviciu catre client nu poate fi conditionata de pasaportul verghe). Ce e rau, e ca nu se mentioneaza nimic referitor la angajati. Acum ca sint angajatori care te obliga sa te intorci la birou, ma tem ca or sa te oblige sa te vaccinezi. Vezi procesul cu Memorial Hermann in Houston
 • -2 (6 voturi)    
  De ce vaccinare impotriva Covid (Miercuri, 9 iunie 2021, 14:56)

  CalugaruVaxile [utilizator]

  dar nu si impotriva TBC?? Sau Polio? Ca astea nu-s la moda? Eu cred ca daca tot s-a facut un pas inspre siguranta sanitara, macar sa se faca de maniera sistematica. Adica de ce sa am linga mine, in avion, un individ purtator de TBC? Si ca tot sintem la avioane: daca tot le spune sa lase un loc liber intre pasageri, sa-si revizuiasca politica de "zburam cu tribuna II". Prin anii '70 scaunele alea erau ceva mai mari si mai distantate. Puneti-le cum erau.
  • 0 (0 voturi)    
   Crezi ca (Miercuri, 9 iunie 2021, 22:11)

   gie [utilizator] i-a raspuns lui CalugaruVaxile

   Intereseaza pe cineva, dintre lideri sanatatea cuiva? Nicidecum. Interesul este in politizare, birocratie, diminuarea libertatii, impunerea unor masuri, samd.
   Doamne ajuta-ne!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by