Europarlamentarii spun că Certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid este un instrument pentru a ne regăsi libertatea și fac apel la țările din bloc să îl pună în aplicare până pe 1 iulie, potrivit unui comunicat al PE.

Certificatul digital european pentru Covid-19Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Certificatul urmărește să permită călătorii mai simple și mai sigure, oferind dovada că cineva a fost vaccinat, a avut un test Covid negativ, sau și-a revenit după boală. Infrastructura necesară este disponibilă și 23 de țări sunt pregătite tehnic; nouă dintre acestea emit și verifică deja cel puțin un tip de certificat.

Certificatul european va contribui la o ridicare graduală a restricțiilor

Într-o dezbatere plenară din 8 iunie, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania) a spus că libertatea de mișcare este foarte apreciată de cetățenii europeni și că negocierile legate de Certificatul Covid „au fost încheiate în timp record”. „Dorim să transmitem acest mesaj cetățenilor europeni că facem tot ce ne stă în putință pentru a restabili libertatea de mișcare”.

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a adăugat: „Certificatul, care va fi gratuit, va fi eliberat de toate statele membre și va fi acceptat peste tot în Europa. Acesta va contribui la o ridicare graduală a restricțiilor.”

Cetățenii UE îl vor pentru vacanțe

Certificatul Covid este „primul pas spre renunțarea la restricții și asta e o veste bună pentru mulți oameni din Europa - oameni care călătoresc pentru serviciu, familii care locuiesc în zone de graniță, și pentru turism” a spus deputata Birgit Sippel (S&D, Germania). Aceasta a adăugat că de-acum depinde de țările UE să armonizeze regulile privind călătoritul.

„Toți cetățenii din Uniunea Europeană se așteaptă pe bună dreptate să folosească acest sistem la începutul verii, iar statele membre trebuie să se conformeze”, a spus Jeroen Lenaers (PPE, Olanda). Acest lucru înseamnă nu doar implementarea tehnică a certificatului, ci mai mult: „Cetățenii europeni doresc [...] să vedem în fine coordonare și predictibilitate la granițele noastre interne.”, a adăugat acesta.

Sophie in 't Veld (Renew, Olanda) a cerut statelor membre să garanteze că UE se redeschide. „Europenii își doresc cu ardoare să-și recapete libertatea. Cred că merită amintit că nu virusul le-a răpit dreptul la liberă circulație în Europa. De fapt mozaicul de reguli naționale le face imposibilă deplasarea.”

Persoanele care nu au fost vaccinate vor avea dreptul să circule în Europa, cu restricții

Cornelia Ernst (Stânga, Germania) afirmă că Parlamentul și Comisia au fost în prima linie în a apăra drepturile cetățenilor în timpul negocierilor cu statele membre: „Trebuie să apărăm drepturile tuturor - nu doar ale turiștilor”, a spus aceasta.

Tineke Strik (Verzii/ALE, Olanda) a subliniat importanța non-discriminării și protejării datelor și a spus că acest certificat respectă pe deplin aceste cerințe. Statele membre trebuie să aplice noul sistem armonizat, iar deputații europeni vor monitoriza ca non-discriminarea să fie respectată.

Joachim Stanisław Brudzinski (CRE, Polonia) a spus că certificatul „trebuie să faciliteze libera circulație, nu să o condiționeze”. Persoanele care nu au fost vaccinate vor avea dreptul să circule în Europa, cu restricții cum ar fi teste, auto-izolare sau carantină. El a subliniat că „această reglementare nu poate fi privită ca ceva ce face vaccinarea obligatorie”.

Christine Anderson (ID, Germania) a exprimat îndoieli dacă certificatul poate restabili libera circulație și respectarea drepturilor oamenilor. Deputata și-a făcut cunoscută îngrijorarea că oamenii ar putea fi forțați să se vaccineze. Acest lucru ar putea duce la „un certificat care să ateste faptul că ai drepturi”. Nu ar trebui să fie o portiță pentru a cere vaccinarea, a conchis aceasta.

Peste un milion de persoane au primit deja certificatul digital privind Covid emis la nivelul Uniunii Europene, a anunţat marţi comisarul european pentru justiţie Didier Reynders.

Platforma privind certificatele digitale COVID, implementată în România cu suportul STS, va fi finalizată până la data de 1 iulie a acestui an, a declarat, marți, directorul Serviciului, Ionel-Sorin Bălan. Certificatul va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane: cele vaccinate împotriva COVID-19, cele care au trecut recent prin boală și cele care au un test PCR negativ.