Eurodeputaţii USR PLUS invită cetăţenii să contribuie la redactarea unui manifest privind Viitorul Europei

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 9 mai 2021, 19:22 Actualitate | MEET Your MEP


Ciolos
Foto: Facebook
Delegaţia USR PLUS în Parlamentul European a prezentat duminică, de Ziua Europei, viziunea USR PLUS pentru Europa de mâine şi propunerile partidului pentru Conferinţa privind Viitorul Europei, redactate sub forma unui manifest la care sunt invitaţi şi cetăţenii să contribuie, se afirmă într-un comunicat al formaţiunii, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, manifestul este punctul de plecare în Conferinţa privind Viitorul Europei, care va dura cel puţin un an şi care va stabili direcţiile UE pentru următorii ani.

Preşedintele Renew Europe şi copreşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a afirmat că acum intrăm într-o etapă în care trebuie făcut în aşa fel încât în deciziile la nivel european să se poată implica mai mult cetăţenii.

„Discuţia despre viitorul Europei este importantă atât din perspectiva priorităţilor europene care trebuie puse pe masă - şi cetăţenii sunt invitaţi să-şi exprime opinia - dar şi din perspectiva funcţionării UE: cum trebuie împărţită puterea de decizie la nivel european, cum să facem să avem o voce mai bine auzită şi ascultată la nivel internaţional. Intrăm acum într-o etapă în care trebuie să facem în aşa fel încât în deciziile la nivel european să se poată implica mai mult cetăţenii. Să vorbim de o Uniune Europeană a cetăţenilor, pentru că, din punctul meu de vedere, în următorii ani, dacă nu vom avea o Uniune Europeană în care să aibă încredere cetăţenii, nu vom avea deloc o Uniune Europeană sau, oricum, ea nu va fi eficientă. Noi, în Parlamentul European, ne-am bătut ca un cuvânt cheie să-l aibă cetăţenii, nu doar politicienii, aleşii oamenilor din PE sau din parlamentele naţionale, nu doar membrii guvernelor statelor membre”, a declarat Dacian Cioloş.

Şi europarlamentarul Alin Mituţa a subliniat importanţa manifestului lansat duminică de către USR PLUS.

„Manifestul lansat astăzi de USR PLUS are rolul de a sintetiza ideile cu care intrăm în Conferinţa privind Viitorul Europei. Aceste idei sunt doar un început pentru o dezbatere amplă pe care vrem să o avem cu cetăţenii. UE are un impact imens în viaţa de zi cu zi a tuturor europenilor, din moment ce 70% din legislaţia aplicabilă în oricare dintre statele membre provine, de fapt, de la nivelul instituţiilor europene. Soluţiile propuse de noi? De exemplu, pe partea de implicare efectivă a cetăţenilor, USR PLUS propune să existe un de exerciţiu de consultare de genul Conferinţei nu o dată la 10 ani sau la 5 ani, ci în fiecare an. Iar opiniile cetăţenilor să nu fie doar o chestiune de bifat, ci să fie luate în consideraţie foarte serios. În ceea ce priveşte schimbările la nivel de arhitectură instituţională, noi propunem introducerea dreptului de iniţiativă legislativă pentru PE şi considerăm că este nevoie de mai multă transparenţă în modul de desemnare în funcţiile importante la nivel european”, a arătat eurodeputatul Alin Mituţa.

Europarlamentul Nicu Ştefănuţă a menţionat ca idei de inclus în manifest introducerea unui standard comun de sănătate sau recurgerea în viitor la achiziţii comune pentru medicamentele care nu se găsesc în anumite state.

„Dacă ar fi să caracterizez aceşti aproape doi ani de când am preluat mandatele oferite de români, aş spune că am încercat să profităm de orice oportunitate pentru a întări vocea României în UE. În ceea ce priveşte viitorul Europei, UE nu poate fi un gigant financiar, un loc din care doar vin fondurile europene, şi să fie în anumite situaţii un mignon legislativ. Consider că se impune clarificarea unor competenţe şi instrumente. Există o aşteptare a cetăţeanului ca atunci când statul lui nu este pregătit sau nu poate să răspundă, UE să intervină în costum de salvator. Văd o Uniune a solidarităţii în Sănătate şi o Uniune a Sănătăţii, stabilind şi un standard comun de sănătate. Cum ar fi să avem un standard minim european de sănătate? Cum ar fi ca nimeni să nu fie lăsat în urmă? Cum ar fi să facem achiziţii comune pentru medicamentele care nu se găsesc în anumite state?”, a declarat Nicu Ştefănuţă.

Totodată, eurodeputatul Dragoş Tudorache s-a referit la politica de extindere a Uniunii.

„În ceea ce priveşte extinderea UE, trebuie să avem o politică ambiţioasă de extindere pentru cele două zone care geografic şi istoric fac parte din Europa: Balcanii şi ţările din Parteneriatul estic. Moldova este şi ea pe lista de priorităţi a noastră, a României, şi va trebui să luptăm în fiecare zi, nu trebuie şi nu ne putem permite să uităm de Moldova”, a precizat Dragoş Tudorache.

Manifestul Viitorul Europei reprezintă punctul de plecare al delegaţiei USR PLUS din Parlamentul European în dezbaterile Conferinţei privind viitorul Europei. Mai multe informaţii pot fi găsite şi pe site-ul Viitorul Europei, care de asemenea a fost lansat duminică şi pe care cetăţenii pot transmite schimbările pe care le văd necesare în UE. USR PLUS va organiza dezbateri pe fiecare temă în parte la care vor fi invitaţi membri, miniştrii USR PLUS, parlamentari şi aleşi locali, se mai afirmă în document.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1004 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  chiar averm voie? (Duminică, 9 mai 2021, 20:03)

  martel55 [utilizator]

  daca vrem altceva decat oimigariue non euroepeana, trai in grupuri in loc d ecupluri, pastrarea proprietati in loc de cedarea ei catre stat c ain comunism, libertatea de a decide ce tratemente medicale acceptam si ce nu vom avea voie sa spunem?sau vom fi amenintati cu socaterea in afara legii asa cum ameninta useristii cel ptuin 10% din electorat?
 • +1 (3 voturi)    
  Hahaha, "viitorul Europei" (Duminică, 9 mai 2021, 20:20)

  newlook [utilizator]

  "...Conferinţa privind Viitorul Europei, care va dura cel puţin un an..."
  ===================

  (Poate ca in anul asta, ioropienii invata sa faca macar masti de unica folosinta.)

  In orice caz suna bine, un an de dineuri, "cine de lucru", "mic-dejunuri de lucru", "pranzuri de lucru", "cocteiluri de lucru", conferinte cu "cine sociale", "pranzuri brainstorming", alte "cine de lucru"...

  Iar peste alti cativa ani, un alt "___exit", la fel de surprinzator ca Brexit.
 • 0 (0 voturi)    
  Uite aici idei (Duminică, 9 mai 2021, 20:32)

  O_Tannenbaum [utilizator]

  1. Desfiintarea totala a oricarei forme de prescriere a infractiunilor
  2. Repunerea reala in practica a referendumului ca forma de exprimare a vointei popoarelor
  3. Acordarea statelor membre a dreptului de a ignora o directiva europeana atunci cind contravine intereselor nationale
  4. Restringerea la minimum a "drepturilor omului " pentru infractori
  5. In cazul infractiunilor soldate cu viol, grava vatamare corporala sau moartea unei persoane, acordarea victimei - sau familiei victimei - a dreptului de a decide o parte din pedeapsa aplicata agresorului si care urmeaza a se executa in totalitate.

  Punem pariu ca din toate astea nu vor face nimic?
 • -1 (5 voturi)    
  Dar viitorul Romaniei ? (Duminică, 9 mai 2021, 20:35)

  Radu I [utilizator]

  Cum poti vorbi de jncrederea romanilor in UE cand Romania este catalogata ca o tara de mana a doua.
  Dupa nenumarate promisiuni, nici astazi Romania nu este o tara cu drepturi depline a UE. S-au facut degeaba investitii pentru a fi primiti in Schengen, pentru ridicarea MCV- ului. Romania nu a fost ajutata sa poata accesa fondurile europene ce i se cuveneau, din cauza unei clase politice incompetente si umile.Tara a ajuns o destinatie a deseurilor UE de toate tipurile, cu o industrie distrusa, o tara de consum cu mana de lucru ieftina si umilita .Parlamentarii romani UE si unii politicieni nu vad aceste lucruri si bat apa in piua cu viitorul Europei.
 • +1 (3 voturi)    
  Europa unita (Duminică, 9 mai 2021, 20:45)

  Harald2 [utilizator]

  aduce multe beneficii tuturor cetatenilor ei. Nimeni nu le poate contesta (au facut-o britanicii si acum isi dau seama de eroare).

  Dar trebuie sa aiba grija in ce masura imprumuta absurditatile pe care le vedem peste ocean (inventiile legate de noul gen, discriminarea pozitiva a minoritatilor sexuale etc). In primul rand pentru ca sunt niste anormalitati sociale. Si in al doilea rand pentru ca reprezinta o slabiciune pe care vecinii de la est nu o vor lasa neexploatata.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by