Parlamentul European transmite că este „profund îngrijorat” de recenta concentrare militară a Rusiei la frontiera cu Ucraina și de dezvăluirile privind agenții ruși din spatele exploziilor din Cehia.

​Parlamentul EuropeanFoto: europarl.europa.eu
  • Prețul unei invazii a Ucrainei de către Rusia ar fi semnificativ
  • Sprijin deplin pentru Cehia în disputa diplomatică cu Rusia
  • Autoritățile ruse și președintele Putin sunt pe deplin răspunzători pentru soarta lui Alexei Navalnîi

Într-o rezoluție adoptată joi, eurodeputații au „confirmat profunda îngrijorare cu privire la poziționarea forțelor militare ruse în apropierea frontierei cu Ucraina, precum și în Crimeea ocupată ilegal”, se arată înt-un comunicat al legislativului european.

În cazul în care concentrarea de forțe militare ar duce la o invazie a Ucrainei de către Rusia, UE trebuie să arate clar consecințele unei astfel de încălcări a dreptului internațional și a normelor internaționale, susțin eurodeputații.

Un astfel de scenariu trebuie să ducă la oprirea imediată a importurilor UE de petrol și gaze din Rusia, la excluderea Rusiei din sistemul de plată SWIFT și la înghețarea activelor și anularea vizelor pentru Europa ale tuturor oligarhilor apropiați de autoritățile ruse, subliniază europarlamentarii.

Agresiunea Rusiei în Cehia și situația lui Alexei Navalnîi

Rezoluția deplânge, de asemenea, faptul că angajați ai serviciilor de informații ruse au provocat explozia de la depozitul de armament din Vrbětice, Cehia, în 2014, în care au fost uciși doi cetățeni cehi.

Eurodeputații își exprimă „profunda solidaritate cu poporul și autoritățile din Cehia, precum și sprijinul lor ferm pentru Cehia în disputa diplomatică cu Rusia și pentru expulzarea proporțională de către ambele țări a personalului ambasadelor”.

De asemenea, Parlamentul European reiterează apelul pentru „eliberarea imediată și necondiționată a liderului opoziției ruse aflat în închisoare, Alexei Navalnîi, a cărui condamnare este motivată politic și contravine obligațiilor internaționale ale Rusiei în domeniul drepturilor omului”.

Textul reamintește autorităților ruse și președintelui Vladimir Putin că poartă întreaga răspundere pentru sănătatea și integritatea corporală a lui Alexei Navalnîi și că trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a-i proteja bunăstarea fizică și mentală.

Rezoluția PE - adoptată cu 569 de voturi pentru, 67 împotrivă și 46 abțineri - este disponibilă aici.