Parlamentul European dezbate miercuri și va da un vot asupra propunerii Comisiei Europene privind introducerea certificatelor digitale verzi, urmând să stabilească mandatul de negociere cu Comisia și Consiliul UE pentru forma finală a certificatului de călătorie.

Certificatul verde digitalFoto: Comisia Europeana

Eurodeputații se vor pronunța de asemenea asupra unei rezoluții depuse de grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, prin care se propune ca statele membre să asigure testarea gratuită pentru COVID-19.

Comisia Europeană a subliniat în mod repetat că certificatul digital verde nu va fi o precondiție pentru călătorii, nu va introduce vaccinarea obligatorie și nu va avea un caracter discriminatoriu.

Certificatul verde digital va avea trei componente:

  • o dovadă a vaccinării
  • un test cu rezultat negativ – pentru cei care nu au reușit sau nu vor să se vaccineze
  • o dovadă că o persoană a trecut prin boală și s-a recuperat după infecția cu Sars-CoV-2

Europarlamentarul Sophia in ’t Veld din grupul Renew Europe condus de Dacian Cioloș a inițiat o rezoluție prin care propune ca testele pentru depistarea SARS-COV-2 să fie gratuite, așa cum sunt vaccinurile.

Rezoluția a fost semnată de mai mulți europarlamentari din grupul Renew, inclusiv din România (Ramona Strugariu, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță).

„Pentru a evita inegalitatea și discriminarea dintre cetățenii și rezidenții UE vaccinați și nevaccinați, atât testarea, cât și vaccinarea ar trebui să fie gratuite”, susțin inițiatorii rezoluției.

Dezbaterile s-au încheiat la ora 13:00, le poți urmări mai jos.

Citește și: