Parlamentul European a votat marți seară acordul comercial al UE cu Regatul Unit, cel mai probabil în favoarea sa, chiar dacă rezultatele nu vor fi cunoscute oficial decât miercuri, potrivit AFP.

Foto:

Rezultatul acestui scrutin, pe fondul tensiunilor persistente dintre Londra şi Bruxelles, nu este pus la îndoială, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, salutând el însuşi în cursul serii un vot pentru "cel mai ambiţios acord încheiat vreodată de UE cu o ţară terţă".

Acest tratat "poate fi baza pe care construim o nouă relație UE-Marea Britanie care să prevadă viitorul", a adăugat el.

"Mă aștept ca textul să fie votat cel puțin cu o majoritate de trei sferturi", a declarat social-democratul german Bernd Lange.

Rezultatul va fi anunțat miercuri la ora 9:00 (07:00 GMT).

Deputații europeni au dat undă verde acestui acord încheiat in extremis pe 24 decembrie și a cărui aprobare devenise urgentă: aplicarea provizorie a textului, în vigoare de la începutul anului, se încheie vineri, iar Regatul Unit exclude orice prelungire.

Majoritatea eurodeputaților, precum și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinția portugheză a Consiliului UE au subliniat că regretă retragerea Marii Britanii, dar au pledat pentru votul în favoarea Acordului comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit. Aceștia au adăugat că este cea mai bună opțiune în vederea atenuării celor mai grave efecte ale retragerii și pentru a asigura integritatea pieței unice.

Referindu-se la măsurile unilaterale ale Marii Britanii care încalcă Acordul de retragere și protocolul privind Irlanda de Nord, majoritatea vorbitorilor au susținut că acordul comercial va oferi instrumente juridice suplimentare pentru a preveni și a proteja împotriva devierii unilaterale de la obligațiile agreate de ambele părți.

După patru luni de examinare intensă, eurodeputații au subliniat de asemenea că Parlamentul European va continua să joace un rol activ în monitorizarea atentă a îndeplinirii complete a obligațiilor de către Marea Britanie.