Criterii UE pentru călătorii sigure și curate, o adeverință comună de vaccinare și o marcă UE de certificare a igienei trebuie incluse într-o nouă strategie UE privind turismul, potrivit PE.

Zbor cu avionul pe timp de pandemieFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Rezoluția referitoare la o strategie a UE pentru un turism sustenabil, adoptată joi cu 577 de voturi pentru, 31 împotrivă și 80 abțineri, constată că epidemia de COVID-19 a paralizat sectorul turismului din UE, 6 din 27 milioane de locuri de muncă fiind în pericol. Eurodeputații subliniază că sectorul turismului și al călătoriilor reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul UE. Prin urmare, aceștia îndeamnă țările UE să îl includă în planurile lor de redresare și să ia în considerare reducerea temporară a TVA-ului pentru aceste servicii.

Turism „sigur și curat”

Ca urmare a pandemiei, călătorii doresc „un turism sigur, curat și mai sustenabil”, afirmă Parlamentul, solicitând statelor membre să pună în aplicare fără întârziere criterii comune pentru călătorii în condiții de siguranță. Acestea ar trebui să includă un protocol comun și nediscriminatoriu al UE privind siguranța sanitară pentru testarea înainte de plecare și să stabilească faptul că cerințele de carantină ar trebui să rămână un instrument de ultim resort.

O adeverință comună de vaccinare ar trebui să faciliteze călătoriile și să acționeze ca o alternativă la testele PCR și la cerințele de carantină, susțin eurodeputații. O nouă adeverință ar trebui să respecte normele privind protecția vieții private și a datelor și ar putea fi pusă în practică de îndată ce există dovezi suficiente că cei care au fost vaccinați nu transmit virusul.

Rezoluția îndeamnă, de asemenea, Comisia să introducă o marcă UE de certificare a igienei, care ar putea asigura standarde minime de prevenire și control al coronavirusului și ar putea contribui la restabilirea încrederii consumatorilor în sectorul turismului și al călătoriilor.

Dincolo de pandemie

Eurodeputații susțin portalul „Re-open EU” și îndeamnă statele membre să trimită Comisiei informații clare atunci când aplică sau elimină restricțiile privind libera circulație.

Ei îndeamnă, de asemenea, Comisia să privească dincolo de pandemie și să înlocuiască strategia din 2010 privind turismul UE, pentru a menține poziția Europei ca destinație turistică principală. În cele din urmă, textul invită Comisia să înființeze o Agenție Europeană pentru Turism, care să sprijine ecosistemul turistic, să promoveze marca europeană, să furnizeze UE cele mai recente date factuale privind turismul, să ajute întreprinderile mici să acceseze fonduri UE și să ajute sectorul turismului să se pregătească pentru crize viitoare.

„Prezentul raport solicită un efort cu adevărat european pentru relansarea turismului în regiunile cele mai afectate ale continentului. Adeverință de vaccinare și marca sanitară au fost luate în considerare, dar în prezent este necesară o coordonare europeană adecvată pentru regimurile de testare care nu impun costuri suplimentare pentru cetățenii europeni. UE trebuie să accelereze urgent campania de vaccinare în întreaga Europă și să instituie instrumente financiare adecvate pentru a sprijini tranziția verde și digitală”, a declarat raportoarea PE Cláudia Monteiro de Aguiar.