Naţionaliştii ungari îşi vor uni forţele cu partide de aceeaşi factură din Italia şi Polonia pentru a reorganiza politica de dreapta europeană, a anunţat vineri premierul ungar Viktor Orban, potrivit Reuters.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

„Suntem în legătură cu prim-ministrul polonez (Mateusz Morawiecki) și cu Matteo Salvini. Aceste trei țări - Polonia, Italia și Ungaria - vor încerca să reorganizeze dreapta europeană. Ne vom vedea în curând și ne vom planifica viitorul împreună”, a declarat vineri Viktor Orban într-un interviu acordat Radio Kossuth.

Întrebat despre cooperarea cu Partidul Popular European, premierul ungar a declarat că „a fost bine și frumos dar a fost destul”, precizând că în ultimii ani Fidesz s-a distanţat de Partidul Popular European (PPE) în chestiunii precum fiscalitatea, migraţia şi gestionarea pandemiei de COVID-19.

Fidesz a părăsit joi Partidul Popular European, la două săptămâni după ce formaţiunea politică ungară a ieşit şi din grupul europarlamentar al PPE, denunţând adoptarea unei reforme a statutului acestui grup condus de către eurodeputatul german Manfred Weber.

Partidul Popular European urma să se reunească în viitorul apropiat pentru a decide excluderea Fidesz, cerută de preşedintele său, polonezul Donald Tusk, şi de 13 partide membre, adunate în jurul unui nucleu dur constituit de ţările din Benelux şi din state scandinave.

Fără a mai aştepta o decizie, Fidesz, deja suspendat sine die din martie 2019, a preluat iniţiativa şi a anunţat singur plecarea.

Citește și: