Europarlamentarii au subliniat că Parlamentul European va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziție în cazul în care Comisia Europeană nu își va îndeplini obligațiile de a implementa noul mecanism de condiționare a fondurilor comunitare de respectarea statului de drept.

​Parlamentul EuropeanFoto: europarl.europa.eu

Parlamentarii de la Bruxelles l-au întrebat în cadrul ședinței plenare de joi pe Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și resurse umane, de ce Comisia nu a folosit încă mecanismul pentru a proteja bugetul UE de încălcări ale principiului respectării statului de drept.

Aceștia au subliniat că noile reguli au intrat în vigoare de la 1 ianuarie și aproape toți europarlamentarii care au luat cuvântul au reiterat că proviziile mecanismului sunt obligatorii din punct de vedere legal, spre deosebire de concluziile Consiliului European asupra problemei care nu au efecte juridice.

Mai mulți vorbitori au afirmat că blocul comunitar trebuie să folosească mecanismul pentru a-și respecta promisiunile, îndeplini așteptările cetățenilor și evita pierderea credibilității.

Adevărații beneficiari ai fondurilor europene trebuie protejați, au subliniat europarlamentarii, mulți respingând afirmațiile comisarului Hahn care a declarat că este nevoie de mai mult timp pentru finalizarea măsurilor cuprinse în mecanism înainte ca acesta să poată fi folosit.

Hahn a afirmat de asemenea că măsurile trebuie să țină cont de hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene asupra subiectului (așteptată cândva în luna mai) după ce Ungaria și Polonia au atacat joi mecanismul la instanța UE.

Parlamentul urmează să voteze o rezoluție asupra acestui subiect în ședința sa plenară programată pentru 24-25 martie.