Comisia Europeană va veni într-o săptămână-două cu o propunere legislativă, prin care să se creeze o platformă comună la nivel european, în contextul discuțiilor despre un certificat european de vaccinare anti-Covid-19, a anunțat la RFI liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș.

Dacian CiolosFoto: Martin Bertrand / AFP / Profimedia Images

Cioloș a explicat ce ar trebui să presupună un eventual certificat european de vaccinare: ”Aș vrea să fie câteva lucruri foarte clare. Vorbim despre un certificat care să certifice ceva ce s-a făcut și nu de un pașaport care să dea un drept, deci ăsta e un lucru foarte important de reținut, nu un pașaport care să dea un drept limitat celor care au pașaportul, ci un certificat care să certifice un anumit lucru”.

În opinia sa, certificatul european de vaccinare ar trebui ”să ateste sau că ai fost vaccinat sau că ai un test PCR negativ sau că ai anticorpi, pentru că ai făcut boala, ai avut infecția, ai manifestat-o și ai dezvoltat anticorpi. Și toate aceste trei lucruri ar trebui să-ți permită să certifici că poți să circuli fără alte restricții. Deci nu doar vaccinarea. Și un test PCR pe care l-ai făcut și poate ține loc de certificat și un certificat medical de test care să arate că ai anticorpi. Asta e solicitarea pe care Parlamentul a făcut-o”, a adăugat europarlamentarul român.

”Acum trei zile am discutat cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, care mi-a confirmat că în foarte scurt timp, o săptămână-două, CE va veni cu o propunere legislativă, prin care să se creeze o platformă comună la nivel european, la care să se conecteze toate statele membre care vor produce aceste certificate pe baza testelor pe care le fac sau a vaccinărilor pe care le fac în țară. Un astfel de certificat făcut la Ploiești să fie recunoscut și la Paris și în Copenhaga și în Madrid și peste tot în Europa, să poți să circuli cu el prin aeroporturi, pe la frontiere, pentru că va fi în baza de date la nivel european”.