Mass-media liberă și independentă este vitală pentru societățile democratice, susțin eurodeputații, solicitând Comisiei și Consiliului să o apere cu fermitate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dezbaterea a fost organizată ca urmare a preocupărilor exprimate după ce Klubradio din Ungaria a fost închis, a propunerii de introducere a unei noi taxe asupra veniturilor obținute de mass-media din publicitate în Polonia, precum și a noilor rapoarte privind ingerințele politice în mass-media slovenă.

În noiembrie 2020, Parlamentul a adoptat rezoluția referitoare la consolidarea libertății mass-mediei: protecția jurnaliștilor în Europa, discursurile de incitare la ură, dezinformarea și rolul platformelor.

În dezbaterea de miercuri cu comisara Jourová și secretarul de stat portughez Zacarias, majoritatea eurodeputațiilor au subliniat importanța libertății mass-mediei pentru democrație și societățile democratice și au insistat asupra faptului că trebuie garantată independența acesteia față de interferențele politice. Aceștia au solicitat Comisiei să depună mai multe eforturi pentru a proteja jurnaliștii din Europa și pentru a opri guvernele să acționeze în condiții de impunitate, iar Consiliului să finalizeze procedurile prevăzute la articolul 7 în ceea ce privește Ungaria și Polonia. Unii au afirmat, de asemenea, că ar trebui activat mecanismul de condiționalitate privind statul de drept.

Mai mulți eurodeputați au respins dezbaterea ca fiind părtinitoare din punct de vedere politic și lipsită de informații cu privire la situația din statele membre în cauză, susținând că unii au manifestat o intoleranță față de opinii diferite de propriile opinii.