Europarlamentarii vor dezbate azi o moțiune care ar declara întreaga Uniune Europeană drept o „zonă a libertății” pentru persoanele LGBT, relatează Euronews.

​Parlamentul EuropeanFoto: europarl.europa.eu

Rezoluția a fost în mare parte propusă ca răspuns la creșterea atitudinilor anti-LGBT în țări membre ale blocului comunitar precum Polonia și Ungaria.

Peste 100 de municipii din Polonia s-au declarat din 2019 „libere de ideologia LGBT”, inițiativă susținută de politicienii partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS).

Documentul care urmează să fie dezbătut miercuri afirmă că drepturile fundamentale ale persoanelor LGBT au fost de asemenea „afectate sever” în Ungaria, țară care a interzis de facto adopțiile de către cupluri de același sex.

Moțiunea a fost propusă de către Intergroup LGBTI, un grup transpartinic din Parlamentul European care afirmă că are suficiente voturi pentru adoptarea rezoluției. Europarlamentarii vor vota joi asupra acesteia.

Liesje Schreinemacher, vicepreședinte al Intergroup LGBTI și membră a formațiunii Renew Europe, afirmă că introducerea rezoluției a fost făcută pentru a coincide în mare parte cu a doua aniversare a momentului când prima rezoluție anti-LGBT a fost adoptată în Polonia.

„Nu vom reuși fără angajament politic și voință puternică”, a declarat Schreinemacher, cerând autorităților locale din întreaga Europă să susțină obiectivele rezoluției.

„Această rezoluție este un semnal politic pentru actorii anti-LGBT din Europa că actele lor de ură și discriminare sunt intolerabile”, a afirmat și europarlamentarul suedez Malin Björk.

Anul trecut Uniunea Europeană a respins acordarea de granturi mai multor orașe poloneze care s-au declarat „zone libere de LGBT”.

Acestea afirmă că doresc doar să apere valorile tradiționale catolice însă activiștii pentru drepturile minorităților sexuale afirmă că mutarea este una profund discriminatorie.