Europarlamentarul Siegfried Mureșan a solicitat marți ca Uniunea Europeană să sprijine România pentru a obține mai ușor finanțare prin programul „InvestEU” destinat companiilor și creării de locuri de muncă.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Uniunea Europeană trebuie să sprijine România să obțină mai ușor finanțare prin „InvestEU”, a afirmat Siegfried Mureșan în plenul Parlamentului European.

Acesta a notat că programul „InvestEU” poate reprezenta un instrument suplimentar foarte important pentru atragerea de investiții, pe lângă cele 80 de miliarde de euro pe care țara noastră urmează să îi primească de la UE în următorii ani.

„Uniunea Europeană alocă din Bugetul Uniunii Europene o garanție de 26 de miliarde de euro pentru 'InvestEU'. Datorită aceste garanții pusă la dispoziție prin 'InvestEU', Banca Europeană de Investiții și investitorii privați își vor permite să finanțeze proiecte de investiții mai riscante în statele membre ale Uniunii Europene, pe care în mod normal nu le-ar finanța; spre exemplu, credite în condiții foarte avantajoase pentru IMM-uri sau investiții în proiecte ecologice”, a explicat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul a subliniat că aceste investiții provin din surse din afara bugetului Uniunii Europene, în marea lor majoritate din sectorul privat și că rolul Bugetului UE este doar de a garanta investițiile și de a acoperi eventualele pierderi în cazul în care unele proiecte nu au succes.

„Din păcate, România se numără printre țările Uniunii Europene cu piețe financiare mai puțin dezvoltate și care au mai puțină experiență în a gestiona astfel de instrumente financiare de tipul 'InvestEU'. Tocmai de aceea, am cerut astăzi în plenul Parlamentului European ca instituțiile europene să ofere mai mult sprijin tehnic țărilor ca România pentru a ne ajuta să obținem mai ușor finanțare prin 'InvestEU', a afirmat Mureșan.

Acesta a punctat de asemenea că se dorește ca programul să genereze investiții în Uniunea Europeană de 373 de miliarde de euro în următorii 7 ani.