​Ridicarea imunității lui Carles Puigdemont și a altor doi eurodeputați catalani separatiști a fost votată marți de Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European și va ajunge în sesiunea plenară în martie, potrivit unor surse parlamentare citate de AFP.

Carles PuigdemontFoto: RAYMOND ROIG / AFP / Profimedia

Solicitarea de ridicare a imunității lui Carles Puigdemont, Toni Comin și Clara Ponsati, acuzați în Spania de răzvrătire, a fost aprobată cu 15 voturi ”pentru”, 8 ”contra” și 2 abțineri, au spus sursele citate.

Acest caz va fi înaintat votului eurodeputaților în sesiunea plenară a Parlamentului European convocat între 8 și 11 martie. În cazul în care imunitatea parlamentară este ridicată, autoritățile din țara eurodeputatului decid dacă îi retrag mandatul sau nu.

Carles Puigdemont, Toni Comin și Clara Ponsati au fost aleși la europarlamentarele din mai 2019. Procedura de ridicare a imunității lor de eurodeputați a fost demarată în ianuarie 2020.

Vizat de un mandat de arestare emis de Spania pentru ”sedițiune” și ”deturnare de fonduri publice”, fostul președinte al Cataloniei, Carles Puigdemont s-a refugiat în Belgia pentru a scăpa de justiția spaniolă după încercarea de obținere a independenței regiunii din 2017.

Partidele separatiste şi-au consolidat luna aceasta majoritatea în parlamentul regional şi par în măsură să rămână la putere în Catalonia.

După mai mult de trei ani de la tentativa de secesiune eşuată, separatiştii au depăşit pentru prima dată 50% din voturi într-un scrutin regional. La ultimul din 2017, ei au totalizat 47,5%.

Cu 33 de locuri pentru Stânga Republicană din Catalonia (ERC), 32 pentru Împreună pentru Catalonia (JxC) al fostului lider regional Carles Puigdemont şi 9 pentru radicalii din CUP, ei şi-au consolidat majoritatea la 74 de locuri.

Acum însă vor trebui să depăşească divergenţele dintre ele pentru a încheia un acord de guvernare. Clasat înaintea JxC, candidatul ERC, Pere Aragones, apare în poziţie de forţă pentru a deveni următorul preşedinte al executivului regional.