România are nevoie de un salt spectaculos în procesul de modernizare iar acest lucru se poate întâmpla doar dacă autoritățile vor dubla capacitatea de absorbție a fondurilor europene în ciclul bugetar 2021-2027, a afirmat joi europarlamentarul Iuliu Winkler.

Iuliu WinklerFoto: Arhiva personala

„Nu cred că ne mai putem permite să ieșim din termene și să pierdem bani europeni. Cred că aceasta este principala provocare a Guvernului Cîțu să intre într-o asemenea filosofie care să nu mai permită pierderea niciunui ban din finanțările europene”, a declarat liderul UDMR Hunedoara la Deva.

„Ca să realizăm acest obiectiv este nevoie să dublăm absorbția fondurilor europene”, a precizat Winkler, explicând că acest lucru nu va putea fi obținut doar „prin efortul și performanța guvernului sau a ministerelor, ci trebuie un efort comun în care să fie cuprinse și comunitățile locale, autoritățile publice locale și județene”.

În opinia europarlamentarului, sunt necesare modificări legislative pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor europene:

„În primul rând cred că trebuie făcute modificări la legea achizițiilor publice. (…) Este inadmisibil ca o procedură de achiziții publice să dureze un an și jumătate, după care vine, bineînțeles și procedura judecării contestațiilor, pentru că a contesta deciziile de atribuire a proiectelor a devenit o obișnuință în România”, a spus Winkler.

Potrivit acestuia, modificarea legii achizițiilor publice ar trebui să fie însoțită de crearea unui mecanism în cadrul justiției prin care procesele de contestație să fie judecate cu celeritate, iar perioada să nu depășească mai mult de 90 de zile.

Winkler a făcut de asemenea apel la continuarea procesului de descentralizare, care ar trebui să aducă mai multă eficiență în administrație și implicit mai multă eficiență în realizarea de proiecte cu bani europeni.

Liderul UDMR a amintit faptul că Parlamentul European a adoptat Mecanismul European de Redresare și Reziliență prin care țării noastre îi vor reveni 30,4 miliarde de euro, din care 13,7 miliarde sunt granturi, iar 16,7 sub formă de împrumuturi.

Europarlamentarul a mai spus că banii din Mecanismul de Reziliență trebuie cheltuiți în proporție de 20% pentru proiecte de digitalizare, iar 37% pentru proiecte care vizează dezvoltarea economiei verzi, restul banilor urmând să fie investiți în proiecte din domeniul competitivității, a coeziunii teritoriale, dar și în cele de tineret.