Pandemia de COVID-19 a schimbat prioritățile cetățenilor UE și a dus la creșterea încrederii față de blocul comunitar, arată un nou Eurobarometru comandat de Parlamentul European.

Uniunea EuropeanaFoto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mai mulți cetățeni au afirmat la sfârșitul lui 2020 că lucrurile se află pe calea bună la nivelul blocului comunitar decât în propriile țări și aproape 3 din 4 respondenți (72%) cred că planul de relansare economică al UE le va permite țărilor lor să își revină mai rapid de pe urma efectelor negative ale pandemiei.

72% din cetățenii UE cred că planul de revenire economică al blocului comunitar va ajuta țările lor

Optimismul față de planul de relansare al UE pe țări. Click aici pentru a vedea imaginea fullscreen.

Studiul realizat în lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut a descoperit de asemenea o creștere cu 10 puncte procentuale a numărului de cetățeni (50%) care au exprimat o opinie pozitivă despre UE comparativ cu toamna lui 2019 iar 66% din persoanele care au participat la sondaj s-au declarat optimiste cu privire la viitorul UE.

Evoluția favorabilității cetățenilor europeni față de UE. Click aici pentru imagine fullscreen.

Favorabilitatea față de UE pe țări. Click aici pentru a vedea imaginea fullscreen.

Însă opiniile rămân pesimiste în privința pandemiei: 53% din respondenți au declarat că situația economică din țara lor se va înrăutăți în următorul an și doar 1 din 5 cred că situația economică la nivel național se va îmbunătăți în 2021.

Cel mai probabil datorită acestor îngrijorări, cetățenii UE au formulat de asemenea o nouă prioritate pentru Parlamentul European: 48% vor ca lupta împotriva sărăciei și a inegalităților sociale să se afle în vârful listei de priorități.

Prioritățile cetățenilor UE. Click aici pentru a vedea imaginea fullscreen.

Principala prioritate a cetățenilor UE pe țări. Click aici pentru a vedea imaginea fullscreen.

Deși sondajul arată creșterea favorabilității față de UE la finalul anului trecut, mulți cetățeni ai blocului comunitar vor în continuare reforme: doar 27% susțin Uniunea în forma actuală în timp ce 44% „susțin mai degrabă UE” dar vor implementarea de reforme.

Alți 21% privesc blocul comunitar „mai degrabă cu scepticism” dar afirmă că și-ar putea schimba opinia dacă vor fi făcute „reforme radicale”.