Puterea de care dispun rețelele de socializare, criticată în Parlamentul European / Acestea trebuie reglementate pentru a apăra democrația, spun eurodeputații

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 11 februarie 2021, 15:46 Actualitate | MEET Your MEP


Vera Jourova
Foto: Martin Bertrand / AFP / Profimedia Images
Eurodeputații au solicitat miercuri exercitarea controlului democratic asupra giganților tehnologici pentru a garanta libertatea de exprimare, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

În cadrul unei dezbateri cu secretarul de stat pentru afaceri europene, Ana Paula Zacarias, din partea președinției portugheze a Consiliului, și cu vicepreședinta Comisiei, Věra Jourová, aproape toți vorbitorii au criticat vasta putere a rețelelor de socializare și impactul lor îngrijorător asupra politicii și libertății de exprimare.

Citând diverse decizii luate de rețele pentru a cenzura conținutul sau conturile, mulți eurodeputați au subliniat lipsa unor norme clare care să reglementeze astfel de decizii și lipsa transparenței în practicile giganților tehnologici. Aceștia au îndemnat Comisia să abordeze această chestiune în Actul legislativ privind serviciile digitale și în Actul privind piețele digitale, precum și ca parte a Planului de acțiune pentru democrație.

Majoritatea vorbitorilor s-a concentrat asupra necesității de a oferi securitate juridică pentru situațiile când este eliminat conținut online și de a se asigura că astfel de decizii aparțin autorităților responsabile din punct de vedere democratic, și nu companiilor private, pentru a proteja libertatea de exprimare.

Printre alte subiecte abordate s-au numărat:

 • Necesitatea de a apăra democrația și valorile UE prin combaterea dezinformării și a eforturilor intensificate de subminare a acestora sau de incitare la violență;
 • Utilizarea tehnologiei pentru a îmbunătăți, mai degrabă decât a limita, discursul politic, abordând în același timp problema proliferării discursurilor de incitare la ură și a discriminării online;
 • Transparența algoritmilor, utilizarea datelor cu caracter personal și restricționarea (sau interzicerea) practicilor de adresare de conținut personalizat;
 • Problemele cauzate de apariția monopolurilor tehnologice și impactul acestora asupra pluralismului mass-mediei, precum și asupra pluralismului în discursul public;
 • Falsa dihotomie între sferele online și offline și necesitatea unor norme care să acopere toate aspectele vieții;
 • riscurile sistemice, precum și daunele societale și economice pe care platformele majore le pot cauza sau exacerba.

Context

În octombrie 2020, în recomandările sale referitoare la Actul legislativ privind serviciile digitale, Parlamentul a subliniat că responsabilitatea pentru asigurarea respectării legii trebuie să revină autorităților publice și că, în cele din urmă, deciziile ar trebui să aparțină unui sistem judiciar independent, și nu unei entități comerciale private.

Alegerile europene din 2019 au fost protejate împotriva dezinformării prin intermediul unui plan de acțiune al UE și al Codului de bune practici al Comisiei Europene pentru platforme. Cu toate acestea, în contextul Planului de acțiune pentru democrație, Comisia a confirmat că măsurile de auto-reglementare trebuie înlocuite cu o combinație de măsuri obligatorii și de co-reglementare pentru a proteja în mod adecvat drepturile fundamentale ale utilizatorilor și pentru a reglementa moderarea conținutului.

Parlamentul s-a pronunțat recent, de asemenea, împotriva deteriorării drepturilor fundamentale, a situației îngrijorătoare a libertății mass-mediei în UE și a campaniilor de dezinformare online desfășurate de actori străini și naționali.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1242 vizualizari

 • -8 (12 voturi)    
  si telefonia (Joi, 11 februarie 2021, 15:50)

  DiDiRo [utilizator]

  e tot retea de socializare. Va innebunit pe toti shtrumful saltimbac?
  • -1 (3 voturi)    
   Facebook si ilegalitatile (Joi, 11 februarie 2021, 16:58)

   Joe1 [utilizator] i-a raspuns lui DiDiRo

   Sunt multe cazuri de raportari catre Facebook a promovarii ilegale a nazismului, amenintari, stiri false la care rapoartele grupului Facebook se intorc inapoi cu motivatia ca nu incalca politica Facebook.

   Ei bun, daca incalca legile dar Facebook considera ca trebuie sa le apere, inseamna ca grupul Facebook incalca cu buna stiinta legile.

   Daca mai adaugi si spyyware-ul pe care-l practica pe toate platformele lor FB, Instagram, Whatsapp, Messenger, vanzarile de date, influentarea alegerilor devine evident ca acest MONOPOL pare sa afecteze democratiile.
   • 0 (2 voturi)    
    gogutz3 (Joi, 11 februarie 2021, 18:26)

    DiDiRo [utilizator] i-a raspuns lui Joe1

    esti imbrakat frumos dar pe dinlauntru gaunos!
 • +2 (2 voturi)    
  Simplu (Joi, 11 februarie 2021, 16:03)

  Ord [utilizator]

  eliminarea butonului "share" pentru profilele publice ce au mai mult de 1k followeri. Cine vrea sa le distribuie postarile sa le faca old school cu copy/paste.
 • +1 (1 vot)    
  reglementate (Joi, 11 februarie 2021, 19:04)

  Fu Thien Zbang [utilizator]

  drastic!
 • 0 (0 voturi)    
  Twitter-Trump (Joi, 11 februarie 2021, 21:37)

  FortApache [utilizator]

  S-au speriat cand Twitter a inchis definitiv contul lui Trump...asta e problema lor.

  S-a experimentat pentru prima data in lume ca o platforma are putere mai mare decat presedintele USA...faza cu ascunsul dupa cuvinte precum "democratie" nu va mai tine mai mult un an de acum inainte...e care pe care deja!!!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by