"Am subestimat dificultățile legate de producția în masă (...) Am fost prea optimiști și fără îndoială prea încrezători în livrările în timpul dorit ale dozelor comandate", a recunoscut încă o dată șefa Comisiei, în fața deputaților europeni.
După conceperea rapidă a vaccinurilor anti-Covid, "industria trebuie să se adapteze la ritmul inedit al științei (...) Avem nevoie de o coordonare sporită în ceea ce privește ingredientele necesare (...) pentru a ne asigura că vom fi în siguranță iarna viitoare, în ciuda variantelor" de coronavirus care apar, a subliniat ea, citată de AFP.
Comisia, care a negociat precomenzile în numele celor 27, a devenit centrul criticilor în urma unor întârzieri importante în livrările primelor trei vaccinuri aprobate, din cauza dificultăților legate de capacitatea de producție a uzinelor din Europa.
"Unul dintre blocaje este legat de moleculele de sinteză (...) Vaccinurile conțin până la 400 de ingrediente, producția implică până la 100 de companii. Am creat un grup de lucru pentru a stimula producția (...) cu obiectivul de a identifica problemele și de a le rezolva", a precizat von der Leyen.
În paralel cu acest grup de lucru sub autoritatea comisarului pentru Piața internă Thierry Breton, Bruxellesul va lansa în cadrul unei noi agenții (HERA) un program public-privat împreună cu industria farmaceutică și institutele de cercetare pentru a se pregăti mai bine în eventualitatea unor viitoare crize sanitare.
"Bătălia împotriva virusului nu este un sprint, este un maraton care cere rezistență și tenacitate. Trebuie să anticipăm imediat (...) lansând planul nostru de pregătire împotriva noilor variante", prin întărirea "secventării rapide" și a "partajării sistematice" a datelor, a continuat ea.
Mulți dintre europarlamentari au subliniat că UE a luat deciziile corecte, în special în ceea ce privește abordarea europeană comună în ceea ce privește vaccinarea și apărarea drepturilor cetățenilor ei.
Soluțiile pentru ieșirea din criză trebuie să fie identificate în spirit de solidaritate, între statele membre dar și la nivel mondial, au subliniat deputații. UE are o responsabilitate față de restul lumii și trebuie să vegheze ca vaccinurile să fi distribuite echitabil în lume, au adăugat eurodeputații, reamintind că „nimeni nu este în siguranță atât timp cât lumea nu este în siguranță”, potrivit unui comunicat de presă al PE,
Prezent la dezbaterea de la Bruxelles, Traian Băsescu a cerut companiilor farma să renunțe la drepturile de proprietate intelectuală în ceea ce privește vaccinurile anti-Covid, acuzându-le că sunt „primele la încasat bani, dar ultimele la respectarea contractelor”.
"am creat un grup de lucru pentru a stimula productia"..
"va lansa in cadrul unei noi agentii (HERA) un program public-privat impreuna cu industria farmaceutica"..
Cu aproape 1 an intarziere fata de USA, se pare ca UE a priceput ca ar fi fost foarte util sa fi urmat exemplul administratiei Trump, guvernul republican reactionand foarte rapid cu un grup de lucru la Casa Alba si cu un parteneriat public-privat cu industria farma.
Europa nu a avut nici pe departe ceva asemanator cu "operatiunea Warp Speed" lansata de presedintele Trump, asa ca s-a afundat in balbaieli si agitatie sterila, totul terminat cu un imens scandal legat de proasta negociere a contractelor cu farma.
USA a dezvoltat in cateva luni chiar doua vaccinuri viabile performante la peste 90% si astazi am fi depins de Rusia si China daca nu erau americanii si Warp Speed-ul lui Trump.
Pana si Biden a afirmat public inainte de instalare ca trebuie recunoscut succesul administratiei republicane in privinta vaccinurilor.
Nu avem pe cine trebuie in fruntea Comisiei, s-a vrut "o femeie" dar e mototoala si clar depasita in multe situatii, o marioneta manevrata de Berlin si de Paris.
Vine cu scuze lamentabile, infantile, de parca ar fi vorba de examene la scoala :"am fost prea optimisti".
Treaba dnei puse sefa la Comisie este sa fie "realista", sa aiba suficienta minte ca sa inteleaga predictii si diferite scenarii (inclusiv pesimiste) pe care i le propun expertii (daca si-a ales bine echipele de experti).
Cand e vorba de vaccinuri si de Rusia, Comisia UE este in esec, indiscutabil, e dovedit.
Germania si Franta vad ca ne tarasc spre esec si cu China, din simple egoisme nationale, asta dupa ce se bat in piept cu caramida solidaritatii UE.
Europa are nevoie de o guvernare performanta si suverana, sustinuta de identitate culturala puternica si de efort masiv militar si tehnologic.
Doar asa va putea concura cu alde China, USA, Rusia sau alte noi puteri.
BioNTech a facut apoi contract cu gigantul Pfizer pentru "development, clinical research, overseeing the clinical trials, logistics, finances and for worldwide manufacturing"
Germania si Turcia au vaccinul fabricat direct de BioNTech, pentru China e fabricat de Fosun (o firma chinezeasca care are contract cu BioNTech) si pentru restul lumii e fabricat de Pfizer.
Parafrazand pe Apple: "Designed by BioNTech in Germany. Made in USA"
PS: Trump a pariat pe mai multe vaccinuri dar a subliniat ca acesta e cel mai avansat:
https://www.cnbc.com/2020/07/22/trump-applauds-government-contract-with-pfizer-and-biontech-says-he-thinks-vaccine-is-a-winner.html
El spera ca o vaccinare cat mai rapida il va ajuta sa castige alegerile.
PS2: Producerea unei doze de vaccin Pfizer/BioNTech dureaza circa 110 ZILE. De aceea trebuiau facute comenzi cat mai din timp.
PS3: Pfizer a anuntat recent ca va scurta la 60 zile lantul de productie al vaccinului.
Fara sa-i dea vreun nume anume, UE a precontractat vreo doua miliarde de doze, adica suficient cat sa vaccineze toata populatia statelor UE o data si jumatate. Chiar si dupa aia, a mai contractat inca cateva sute de milioane de la Pfizer, dupa ce-au iesit rezultatele studiilor clinice si s-a aflat cat de eficient e vaccinul.
Pfizer, care-a livrat grosul pana acum, a anuntat o scadere temporara a livrarilor, pentru ca si-a facut fabrica din Europa santier, ca sa poata mari capacitatea de productie. Prin martie ne putem astepta la o revenire la ritmul initial planificat al livrarilor, si o livrare din urma a cantitatii de vaccin care nu se livreaza acuma.
Productia sufera peste tot in lume, nu doar in Europa. Cum a fost la inceput cu testele, pentru care nu exista capacitate de productie suficienta nici pentru teste in sine nici pentru substantele folosite la fabricare, asa e acuma cu vaccinurile. Aia cu testele s-a rezolvat in cateva luni. Foarte probabil si asta cu vaccinurile se va rezolva la fel.
In SUA, warp speed, din cauza de cum a fost organizata, a cauzat haos in centrele de vaccinare. Acolo, coordonatorii warp speed sunt cei care decid si anunta calendarul livrarilor - dar doar pe cate o saptamana inainte. Cand nu stii cate doze capeti peste 3 sau 4 saptamani, cand e nevoie de rapel, n-ai nici o baza rezonabila pentru planificare.
In Europa situatia e mai buna. Producatorii livreaza direct si anunta in avans calendarul livrarilor direct la consumatori/statele membre. Aia permite o planificare mai buna in timp - stii cat sa vaccinezi in fiecare zi ca sa ai tot timpul de rapel.
Problema, peste tot, e aceeasi: cererea mai mare decat oferta.
UE e o birocratie mare care se misca corespunzator de incet. Ti-ar conveni mai mult sa fie agila precum guvernul federal din SUA, si sa ne alegem cu un clown ca Trump la butoane?
Contactul cu realitatea ... ala e util si cand scrii cate-un comentariu pe-aici pe HN.
ce a facut ue in schimb? au incheiat niste contracte si atat, fara nicio masura de siguranta, niciun risk management. amatorism si incompetenta de ultima speta ....