Parlamentul European a dat undă verde Mecanismului de Redresare și Reziliență / Siegfried Mureșan: Misiunea noastră s-a încheiat. Banii sunt de acum la dispoziția statelor membre

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 10 februarie 2021, 10:49 Actualitate | MEET Your MEP


Siegfried Muresan
Foto: siegfriedmuresan.eu
Raportul legislativ privind Mecanismul European de Redresare și Reziliență a fost adoptat marți seara în plenul Parlamentului European cu 582 voturi „pentru”, 40 „împotrivă” și 69 abțineri. În urma acestui vot, mecanismul va intra oficial în vigoare devenind legislație europeană, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL / PPE), coraportor al Parlamentului European asupra Mecanismului.

Raportul privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, coordonat de europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL / PPE) din poziția de coraportor, prevede alocarea a 672,5 miliarde de euro în următorii trei ani, bani pe care țările membre îi vor folosi pentru finanțarea planurilor naționale de redresare și reziliență. Suma totală pe care o va primi România din acest mecanism este de aproximativ 30,5 miliarde de euro.

„Votul de ieri, din plenul Parlamentului European, a reprezentat etapa finală pentru adoptarea Mecanismului de Redresare și Reziliență. Urmează publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, după care mecanismul devine literă de lege. Din acest moment, misiunea noastră, la nivelul Parlamentului European, a fost încheiată. Banii sunt de acum la dispoziția statelor membre. Fiecare stat va depune acum în mod oficial propriul plan național de redresare și reziliență pe care Comisia Europeană va trebui să-l aprobe într-un termen de două luni”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, citat într-un comunicat.

Mecanismul va avea șase direcții prioritare de finanțare:
 • digitalizarea
 • ecologizarea
 • competitivitatea și coeziunea economică (sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, a industriei, a antreprenorilor)
 • coeziunea socială și teritorială
 • întărirea instituțiilor publice (inclusiv modernizarea și creșterea capacității spitalelor pentru a gestiona mai bine pandemia)
 • proiecte pentru tineret.

Raportul adoptat marți cuprinde „posibilitatea de a finanța din acest mecanism toate tipurile de investiții pe care România și le-a propus în Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt investiții care vor contribui la îmbunătățirea vieții de zi cu zi a fiecăruia dintre noi”, a arătat Mureșan.

Raportul prevede acordarea unui avans de 13% din alocarea totală prevăzută prin mecanism statelor membre. „Inițial Consiliul Uniunii Europene propusese un avans – adică o prefinanțare – de 10% din suma totală. Acest procent a crescut la 13%, ca urmare a propunerii Parlamentului European făcută la solicitarea mea, pe care am apărat-o de-a lungul întregului proces de negociere”, potrivit europarlamentarului liberal.

Acest lucru înseamnă că, de îndată ce Planul Național de Redresare și Reziliență al României va fi aprobat oficial, prefinanțarea primită de țara noastră din acest mecanism va fi 3,95 miliarde de euro, față de 3,04 miliarde cât era prevăzut inițial.

„Am mai inclus în raportul legislativ cerința ca țările membre să facă o autoevaluare cu privire la riscurile pe care investițiile din acest mecanism le pot avea asupra securității cibernetice a Uniunii Europene. Am vrut să fim siguri că nu vor fi finanțate proiecte care pun în pericol securitatea cibernetică europeană. De exemplu, banii nu ar trebui folosiți pentru investiții în rețelele 5G de către companii ostile din țări din afara Uniunii Europene împotriva voinței noastre.

Nu în ultimul rând, am introdus o clauză de revizuire după 2 ani. Astfel, vom putea aduce modificări mecanismului dacă observăm că anumite aspecte pot fi îmbunătățite”, a mai spus Siegfried Mureșan.​

 • Eider GARDIAZABAL RUBIAL (S&D, Spania), unul dintre negociatorii principali, a declarat: „MRR este răspunsul corect la impactul provocat de virus. Acesta are două obiective. Pe termen scurt, redresarea, prin sprijinirea venitului național brut, a investițiilor și a gospodăriilor. Pe termen lung, acești bani vor genera schimbări și progrese în vederea îndeplinirii obiectivelor noastre digitale și climatice. Ne vom asigura că măsurile vor reduce sărăcia și șomajul, și vom ține seama de impactul diferențiat al crizei în funcție de gen. Sistemele noastre de sănătate vor deveni, de asemenea, mai reziliente”.
 • Dragoș PÎSLARU (Renew, România), unul dintre principalii eurodeputați implicați, a declarat: „Destinul Europei este în mâinile noastre. Avem datoria de a asigura redresarea și reziliența tinerilor și copiilor noștri, care se vor afla în centrul redresării. Unul dintre cei șase piloni ai Mecanismului de redresare și reziliență este dedicat în special acestora, ceea ce înseamnă investiții în educație, reforme ghidate de nevoile acestora și sprijin pentru a-i ajuta să dobândească competențele de care vor avea nevoie. Nu dorim ca generația următoare să fie o generație izolată”.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1444 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  cuvinte mari... (Miercuri, 10 februarie 2021, 11:26)

  hanu [utilizator]

  ...pentru ceea ce in efect reprezinta un quantitative easing masiv. Cu alte cuvinte, pe termen lung, inflatie serioasa, care este si ea un instrument de taxare...

  Era infinit mai bine daca se aplica direct sistemul "helicopter money" cu plati directe la cetateni (ex fiecare cetatean primeste 5000 eur) decat plati care vor ajunge top down in diverse sifoane, studii de fezabilitate, sisteme de pile, etc.

  Este cutremurator ca lumea vede tiparirea (virtuala) de bani drept un lucru bun... sunt manevre politice low maintenance pentru ca vulgul chiar crede ca undeva exista un alchimic izvor nesecat de bani si ca BCE e aia rea ca nu prea vrea sa ii dea drumul :))


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by