Europarlamentarul PMP Traian Băsescu cere Comisiei Europene, respectiv șefului politicii externe a UE Josep Borrell și comisarului european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi, „să declanșeze cu prioritate o politică externă agresivă, destinată a crea presiune asupra Moscovei, având ca obiectiv retragerea trupelor Federației Ruse din toate enclavele aflate pe teritoriul statelor din Parteneriatul Estic”.

Foto:

Traian Băsescu a postat pe pagina sa de Facebook intervenția avută vineri în cadrul Adunării Parlamentare EURONEST ce a avut în dezbatere Parteneriatul Estic (politica Uniunii Europene dedicată celor 6 țări din vecinătatea estică: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina).

„Parteneriatul Estic este una din cele mai generoase inițiative politice a Uniunii Europene. Uniunea a cheltuit sume importante de bani pentru reforma instituțională, investiții în infrastructură, susținerea societății civile. Mai mult, cei mai mulți dintre cetățenii acestor țări pot circula în Uniunea Europeană fără viză, iar mărfurile din aceste țări au acces liber pe Piața Uniunii.

Problema este, care este viitorul acestor țări și viitorul Parteneriatului Estic atâta timp cât toate aceste ţări, fără excepție, au pe teritoriul lor conflicte mai mult sau mai puțin înghețate generate de prezența trupelor de ocupaţie ale Federației Ruse pe teritoriul lor.

Prin prezența sa militară Federația Rusă poate genera oricând destabilizarea acestor țări, dărâmând tot ceea ce noi am construit cu mulți bani proveniți de la cetățenii noștri.

De aceea eu cer Comisiei Europene, Înaltului Reprezentant Josep Borrell și Comisarului pentru Vecinătate şi Extindere domnului Oliver Verhelyi, să declanșeze cu prioritate o politică externă agresivă, destinată a crea presiune asupra Moscovei, având ca obiectiv retragerea trupelor Federației Ruse din toate enclavele aflate pe teritoriul statelor din Parteneriatul Estic.

PS - Statele din Parteneriatul Estic sunt: Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Ucraina, Georgia şi Belarus. Belarus este singurul stat din Parteneriatul Estic fără trupe ruseşti pe propriul teritoriu”, a fost mesajul transmis de Traian Băsescu.