Au început înscrierile pentru proiectele care vor să candideze la Premiul Charlemagne pentru Tineri anul acesta, un proiect anual care recompensează tinerii ce promovează valorile europene și integrarea la nivelul UE.

Ceremonia de decernare din 2018Foto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

Parlamentul European și orașul german Aachen decernează Premiul Charlemagne pentru Tineri în fiecare an proiectelor care au o puternică latură europeană, persoanele cu vârsta între 16 și 30 de ani fiind eligibile pentru concurs.

Cele trei proiecte câștigătoare vor fi alese din rândul a 27 de candidaturi nominalizate de jurii naționale din fiecare stat membru al blocului comunitar.

Primul loc este premiat cu 7.500 de euro, al doilea cu 5.000 și locul 3 cu 2.500 de euro.

Proiectele trebuie să vizeze unul din următoarele domenii pentru a fi eligibile:

  • să promoveze cooperarea europeană și internațională
  • să încurajeze un sentiment comun de identitate și integrare europeană
  • să fie un model pentru tinerii care locuiesc în Europa
  • să ofere exemple practice de europeni care locuiesc împreună ca o comunitate

Perioada de înregistrări va fi deschisă până la 22 februarie 2021.

Ceremonia de acordare a premiilor din 2020 nu a putut avea loc din cauza pandemiei de COVID-19. Juriile naționale au ales candidaturile dar câștigătorii la nivel european nu sunt deocamdată cunoscuți.

Aceștia sunt anunțați și invitați în fiecare an în Aachen astfel că atât câștigătorii de anul trecut cât și cei de anul acesta își vor primi premiul în 2021.

În 2019 premiul întâi a fost câștigat de o emisiune radio pentru studenți și tineri profesioniști - Radiophonica IT. Al doilea a mers la proiectul finlandez Young European Citinzenship, un proiect educativ despre culturile europene și procesele de luare a deciziilor în cadrul UE. Al treilea premiu a fost acordat organizației austriece Musulmani împotriva antisemitismului.

Poți afla mai multe despre premiu pe pagina web a acestuia.