Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a susținut miercuri, în hemiciclul de la Bruxelles, un discurs cu ocazia Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului. „Dacă a înţelege nu este posibil, a cunoaşte e necesar” - a transmis Sassoli, citând din Primo Levi, scriitor italian de origine evreiască, supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz.

Ziua internaţională de comemorare a HolocaustuluiFoto: europarl.europa.eu

„Astăzi ne amintim că în urmă cu 76 de ani porțile Auschwitz-Birkenau au fost deschise, dezvăluind ororile genocidului nazist. Ce s-a întâmplat în acel lagăr de concentrare și în toate celelalte fabrici ale morții împrăștiate peste tot prin Europa ne impune o responsabilitate și obligația de a veghea și de a păstra vie memoria victimelor. Așa cum a scris Primo Levi, ”Dacă a înţelege nu este posibil, a cunoaşte e necesar”. A ne aminti este deci o datorie, pentru ca ceea ce s-a întâmplat să nu se mai poată întâmpla din nou, căci altfel asta ne plasează de fiecare dată în fața părții mai întunecate a umanității, pierderea completă a celui mai elementar sentiment de compasiune”, a spus David Sassoli.

Vezi întreg discursul lui David Sassoli în video-ul de mai jos.

27 ianuarie a fost declarată în 2005 de Națiunile Unite drept Ziua internaţională de comemorare a victimelor genocidului comis de regimul nazist și colaboratorii acestuia.

Pe 27 ianuarie 1945, Auschwitz-Birkenau, cel mai mare lagăr de exterminare nazist, a fost eliberat de trupele sovietice.