Parlamentul European adoptă inițiativa privind deconectarea digitală de la locul de muncă: „Dreptul de a se deconecta al angajaților trebuie să devină un drept fundamental la nivelul UE”

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 21 ianuarie 2021, 20:28 Actualitate | MEET Your MEP


Deconectare de la munca
Foto: songyuth unkong / Alamy / Alamy / Profimedia
Parlamentul European cere un act legislativ la nivelul Uniunii care să garanteze lucrătorilor dreptul de a se deconecta digital de la muncă fără repercusiuni negative. Europarlamentarii au votat joi, în sesiune plenară, o inițiativă în acest sens. Viitoarea legislație UE va trebui să clarifice și condițiile privind munca la distanță. „Este timpul să actualizăm drepturile lucrătorilor astfel încât să corespundă noilor realități ale erei digitale”, a transmis raportorul pe acest dosar, eurodeputatul maltez Alex Agius Saliba (S&D).

 • Obiceiul de a fi mereu conectați duce la un risc crescut de depresie, anxietate și epuizare profesională (burnout)
 • Viitoarea legislație a Uniunii va defini cerințele minime pentru munca la distanță
 • Nu vor exista repercusiuni negative pentru lucrătorii care-și exercită „dreptul de a se deconecta”
Eurodeputații îi cer Comisiei Europene să propună o lege care să le permită persoanelor care lucrează digital să se deconecteze de la muncă în afara programului de lucru. Legislația ar mai trebui să stabilească cerințe minime pentru munca de la distanță și să clarifice condițiile de muncă, orele de lucru și perioadele de odihnă.

Inițiativa legislativă a Parlamentului European a fost adoptată joi cu 472 voturi pentru, 126 împotrivă și 83 abțineri, potrivit unui comunicat remis de PE.

Potrivit eurodeputaților, utilizarea pe scară tot mai largă a instrumentelor digitale în scopuri profesionale a dus la apariția unei culturi de a fi „conectați în permanență”. Acest lucru are un impact negativ asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată a angajaților.

Munca de acasă a fost esențială pentru a proteja anumite locuri de muncă și companii în timpul crizei generate de COVID-19. Totuși, efectele combinate ale unui program de lucru prelungit și ale unor exigențe mai mari au condus la creșterea numărului de cazuri de anxietate, depresie, epuizare și de alte probleme legate de sănătatea fizică și mentală.

Eurodeputații consideră că dreptul de a se deconecta este un drept fundamental, care le permite lucrătorilor să nu se ocupe de sarcinile de serviciu în afara orelor de muncă, fie că e vorba de telefoane, corespondență electronică sau alte forme de comunicare digitală. Acest lucru se aplică inclusiv vacanțelor și altor forme de concediu.

Statele membre sunt încurajate să ia toate măsurile necesare pentru a le permite lucrătorilor să își exercite acest drept, inclusiv prin acorduri colective între partenerii sociali. Statele trebuie să garanteze că lucrătorii nu vor fi supuși discriminării, criticilor, concedierii sau altor măsuri nefavorabile din partea angajatorilor.


Raportorul Alex Agius Saliba (S&D, Malta) a declarat în urma votului:

„Nu putem abandona milioane de lucrători europeni care sunt epuizați de presiunea de a fi mereu disponibili și de ore de lucru prea lungi. Acum este momentul să le stăm alături și să le oferim ceea ce merită: dreptul de a se deconecta. Acest lucru este vital pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Este timpul să actualizăm drepturile lucrătorilor astfel încât să corespundă noilor realități ale erei digitale.”


Context

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, ponderea muncii la distanță a crescut cu aproape 30%. Se preconizează că cifra va rămâne ridicată sau chiar va crește pe viitor.

Cercetările Eurofound indică o probabilitate de peste două ori mai mare ca persoanele care lucrează în mod obișnuit de acasă să lucreze în plus față de cele maximum 48 de ore săptămânale prevăzute, comparativ cu persoanele care lucrează în spațiile de lucru ale angajatorilor.

Aproape 30% dintre persoanele care lucrează de acasă declară că lucrează și în timpul liber, zilnic sau de mai multe ori pe săptămână, comparativ cu sub 5% din lucrătorii care-și desfășoară activitatea la birou.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


6267 vizualizari

 • -6 (10 voturi)    
  Evolutie (Joi, 21 ianuarie 2021, 21:36)

  VOX. [utilizator]

  Pe vremuri, sclavii aveau picioarele in lanturi. Acum sunt "conectati digital".

  Salut initiativa parlamentului european de a mai slabi lanturile, din cand in cand!
  • -6 (6 voturi)    
   foarte bine (Joi, 21 ianuarie 2021, 22:48)

   AltJ [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   ar trebui sa urmeze si deconectarea grupului de mind-control FB+Whatsapp+Instagram de la datele private.
 • +1 (17 voturi)    
  o tampenie (Joi, 21 ianuarie 2021, 21:39)

  c2 [utilizator]

  Astia vor sa lucram ca la stat unde esti platit cat stai la munca nu dupa rezultate.

  Ca programator in loc sa pot lucra flexibil ca pana acum (in ritmul meu, cand sunt mai productiv, in functie de nevoile echipei si de termenele asumate, etc) si sa se aprecieze rezultatul muncii mele la sfarsit va trebui sa lucrez dupa program fix sau monitorizat (ca nu cumva sa ma extenuez, saracul de mine!)

  Sub pretextul ca ma protejeaza de fapt vor sa ma controleze.
  • +2 (10 voturi)    
   Nu confunda un drept cu o (Joi, 21 ianuarie 2021, 23:49)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui c2

   obligatie!

   Va veti adapta usor. ;)


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by