Daca omori un om, te numesti criminal si faci puscarie. Daca omori un animal, nimeni nu-ti face nimic. Daca bati un om, ii provoci vatamare corporala. Daca bati un animal, se spune ca ii faci educatie. Daca gasesti un om bolnav pe strada si il duci la spital, te numesti "bunul samaritean". Daca faci acelasi lucru cu un animal, oamenii te considera excentric si se uita la tine ca la un ciudat. Astazi medicina face minuni atat pentru oameni, cat si pentru animale.

Barza Jack in rezervatieFoto: Hotnews

HotNews.ro va prezinta povestile extraordinare ale doctorului Radu Boncea, un veterinar un pic trasnit, pentru care viata fiecarei necuvantatoare este nepretuita. Totodata, veti descoperi oameni speciali care respecta animalele la fel de mult ca pe semenii lor.

Povestea "Barzului Jack"

Barza Jack, sau mai bine zic, 'Barzul Jack', cum in spune stapana, a fost gasit pe drumul dinspre Constanta spre Bucuresti, cu o aripa rupta. "Acum o saptamana (la inceputul lunii iunie, n.r.), eram pe drum, undeva pe la Fetesti. Barza statea pe marginea drumului. Am vazut ca are o aripa rupta, asa ca m-am intors, am luat-o, am prins-o destul de greu, dar bine ca am prins-o. Am pus-o in masina. Am gazduit-o undeva peste noapte, dupa care, a doua zi, am ajuns cu ea la cabinet. Era slabita, abia mergea", povesteste Diana Dumitrache.

Cand a ajuns la cabinet, lucrurile stateau cu mult mai rau decat i s-au parut Dianei in prima instanta. "A venit cu o aripa rupta, fractura de humerus, cu necroza. Aripa se mai tinea doar un pic in piele. Din nefericire s-a impus amputarea. Nu aveam niciun fel de alta solutie. Am facut proteze la tot felul de pasari si au functionat cu succes. Insa la aripa nu mai aveam ce face. Am amputat aripa de la articulatia umarului. Acum mai are doar o plaga in curs de vindecare. Insa, fara aripa nu mai are un viitor. Nu mai poate sa zboare, nu mai poate sa migreze. Aici este problema", ne-a spus doctorul Radu Boncea.

Diana Dumitrache stia si ea acest lucru, asa ca a cautat un camin pentru barza. "Am cautat pe internet, am dat mai multe telefoane, si am gasit o Asociatie pe undeva pe langa Sibiu, care se ocupa de berze care au suferit diverse accidente. Au grija de ele. Din cate am inteles acolo mai sunt deja vreo 7-8 berze care au fie aripi rupte, fie le lipseste un picior. Cel putin acolo va sta cu prietenii ei. Chiar astazi o ducem acolo", povestea Diana, la inceputul acestei luni.

Drumul pana la Sibiu a fost lung. La adapost, 'barzul Jack' a fost la inceput timid, dar datorita varstei a impus imediat respect: "Pasarea a ajuns la noi, este foarte bine. La inceput a stat cam retrasa, dupa care s-a adaptat. Un alt mascul a venit la el suparat, dar; datorita varstei, fiind cel mai batran, l-a pus imediat la punct. In adapost avem in prezent zece berze. Una dintre ele are piciorul amputat si are nevoie de o proteza. Orice ajutor este bine venit", ne-a declarat Miruna Gritu, membru Asociatia Prietenii Berzelor.

"Adapostul pentru berze a fost construit in 2007, iar pana a cum au fost gazduite aici 43 de berze. Cateva au murit, restul au fost reintegrate in natura. Cand prietenii au gasit prima barza cu piciorul rupt, mi-au adus-o mie. Asa s-a nascut aceasta asociatie. Adapostul este in spatele unei sere, l-am construit din banii nostrii. Nu este mare lucru, dar le ofera berzelor posibilitatea sa supravietuiasca peste iarna. Acum am obtinut un teren mai mare, de 2.000 mp, la 7 km de Sibiu. Din nefericire merge foarte greu. Singura sursa de venit sunt cei 2 la suta din impozitul de venit, redirectionat catre noi de cativa prietenii", povesteste Miruna Gritu.

Pentru informatii despre Asociatia Prietenii Berzelor si donatii dati click aici.

Chiar daca nu va mai zbura niciodata, 'Barzul Jack' a scapat cu viata. Anual, zeci de berze sunt lovite de masini sau electrocutate. Doar cateva au sansa pe care a avut-o aceasta vietate, sa fie gasite de un om cu suflet bun si sa incapa pe mainile unui doctor priceput.

Doctorul Radu Boncea a treminat facultatea de Zootehnie in 1999 si Facultatea de Medicina Veterninara in 2006. A lucrat la diferite cabinete veterinare si a fost medicul animalelor de la Circul Globus. Din septembrie 2010 si-a deschis propriul cabinet. De-a lungul carierei a operat sute de animale printre care: iguane, serpi, papagali, broaste testoase, dihori, nurci, camile, tigri, pasari de tot felul, cai, caini, pisici, etc. Peste 98 la suta au fost salvate.