Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Polonia blocheaza pozitia UE in negocierile internationale privind climatul, refuzand orice nou angajament

Polonia se opune oricarui nou angajament de reducere a gazelor cu efect de sera, blocand astfel pozitia Uniunii Europene in negocierile internationale asupra climatului. Premierul polonez Donald Tusk i-a comunicat aceasta pozitie ministrului Mediului, in timp ce acesta participa la o reuniune cu omologii sau la Luxemburg. Polonia refuza orice angajament dincolo de reducerea cu 20% aprobata in 2008 in cadrul planului de actiune al UE. Varsovia urmeaza sa reprezinte Uniunea Europeana la summitul asupra Climatului organizat la finele lui noiembrie - inceputul lui decembrie la Durban, in Africa de Sud.

"Este dezamagitor", a comentat comisarul european insarcinat cu Climatul, Connie Hedegaard. Ea a subliniat si pozitia izolata a Poloniei, notand ca "marea majoritate a statelor UE au acceptat foaia de parcurs" a Comisiei privind reducerea suplimentara a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Pozitia guvernului polonez nu este insa o surpriza pentru partenerii sai europeni. Producatoare de carbuni si dependenta de aceasta energie fosila, foarte poluanta, pentru electricitate, Polonia a acceptat cu foarte multe reticente planul de actiune adoptat in 2008. O foaie de parcurs cu noi etape si tinte a fost discutata marti la Luxemburg. Ea isi propunea sa ofere coerenta actiunii Uniunii Europene in limitarea incalzirii climatice la 2 grade Celsius in 2050. Au fost propuse trei etape: o reducere cu 40% in raport cu nivelul din 1990 pana in 2030, cu 60% pana in 2040 si cu 80% pana in 2050. Potrivit lui Connie Hedegaard, fost ministru danez al Climatului si Energiei, aceste propuneri vor putea fi repuse pe tapet in martie 2012, cand Danemarca va asigura presedintia europeana. UE s-a angajat pentru 2020 sa scada cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera, sa utilizeze in proportie de 20% energii regenerabile si sa realizeze economii de energie de 20%. Uniunea si-a redus emisiile de gaze cu efect de sera cu circa 16% in 2010 si a crescut cota de energie regenerabila la aproximativ 10%.

Dar a inregistrat intarzieri foarte mari in economisirea de energie, care nu a fost decat de 3%, in conditiile in care statele membre nu sunt supuse la nicio constrangere.

Fondul Mondial pentru Natura: Poluarea si defrisarea padurilor, cele mai grave probleme de mediu resimtite de romani

Poluarea si defrisarea padurilor reprezinta principalele probleme de mediu resimtite de romani, se arata intr-un studiu realizat pro bono de catre compania Synovate pentru filiala din Romania a Fondului Mondial pentru Natura (World Wide Fund for Nature). Studiul arata ca mai mult de jumatate dintre romani sunt ingrijorati de soarta padurilor. 81% dintre persoanele intervievate in cadrul studiului s-au declarat deranjate de poluare. 8 din 10 romani condamna poluarea aerului, a solului, a padurilor si a apei si considera poluarea industriala, chimica si a noxelor drept principalele surse ale poluarii. Mizeria, gunoaiele- deseurile in general sunt probleme care ii afecteaza pe cea mai mare parte dintre respondenti.

Noua legislatie privind deseul menajer: Costuri si strategii

Pina in acest an Romania nu a avut o obligatie nationala pentru reciclarea deseului menajer. Noua legislatie care va intra in vigoare pina la finalul anului, respectiv transpunerea Directivei Cadru Deseuri in legislatia nationala, va obliga Romania sa recicleze 50% din deseul menajer incepind cu anul 2020; acelasi document obliga extinderea colectarii selective la nivel national pe cel putin 4 fluxuri: hartie, plastic, sticla si metal.

Totusi Romania a avut inca din 2005 reglementari care prevad tinte de reciclare pentru ambalaje si deseuri de ambalaje - primul flux de deseuri reglementat. Tintele acestea cresc in fiecare an, anul acesta tinta globala a ajuns la 48%, iar tintele pe tip de material: hartie carton - 60%, plastic 22,5%, PET 42%, Metal 50%, Aluminiu - 17%, lemn 15%.