Mii de narcise salbatice au inflorit intr-o poiana situata la poalele Masivului Retezat, intre localitatile hunedorene Salasu de Sus si Nucsoara, in zona urmand sa se desfasoare sambata si duminica o noua editie a Festivalului Narciselor, relateaza Agerpres.

"Sunt cateva mii de narcise inflorite, iar multe au boboci care vor inflori pana duminica. Vremea calduroasa de afara este benefica pentru aceste flori", a declarat, vineri, primarul comunei Salasu de Sus, Sorin Marica.

Festivalul Narciselor este singura perioada din an in care turistii pot aduna cate un buchet mic de narcise din poiana aflata la marginea comunei Salasu de Sus, fara sa fie sanctionati de reprezentantii autoritatilor locale.

Organizatorii Festivalului Narciselor au pregatit pentru sambata dupa-amiaza mai multe manifestari dedicate promovarii traditiilor locale, de la obiecte utile in gospodarie, pana la specialitati culinare.

"Sezatoarea salasenilor" va avea loc la sediul Administratiei Parcului National Retezat din satul Nucsoara, iar turistii care vor ajunge acolo vor putea sa cumpere din produsele traditionale pregatite de localnici, inclusiv vestitii "virsli de Salas" - un fel de carnati subtiri extrem de condimentati.

Festivalul Narciselor va continua duminica in fata Primariei din Salasu de Sus cu un spectacol folcloric in care vor sustine recitaluri interpreti cunoscuti de muzica populara.

Poiana Narciselor de la Salasu de Sus se intinde pe o suprafata de aproape 20 de hectare, accesul spre acest obiectiv turistic fiind posibil cu masina, pe un drum asfaltat, cu plecare din DN 66 Simeria - Petrosani.

Primele narcise au fost aduse la Salasu de Sus de un cetatean olandez, in anul 1900, florile adaptandu-se foarte bine la conditiile de mediu. Localnicii au apreciat parfumul si forma narciselor, le-au protejat, iar in timp florile si-au extins arealul si in natura, in spatiul dintre satele Salasu de Sus si Nucsoara, aproape de poarta de intrare in Parcul National Retezat. Narcisele salbatice sunt mai mici decat cele obisnuite si s-au integrat in flora spontana din zona Retezatului.