Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a declarat, marti, la Slatina, ca SUA vor instala in orizontul anului 2015 la Deveselu un sistem strict defensiv de interceptari care nu va avea niciun fel de efecte negative asupra populatiei, mediului si culturilor agricole, relateaza Mediafax.

El a mai spus ca amplasarea acestui sistem implica instalarea in fosta baza aeriana a unui numar redus de persoane, respectiv 150-200, numar care va putea creste in anumite situatii.

Secretarul de stat in MAE a mai afirmat ca sistemul a fost construit astfel incat sa nu aiba niciun fel de efecte negative asupra populatiei si sa nu ii afecteze pe oameni, care "vor putea sa munceasca si sa traiasca normal" in acea zona.

"In relatia cu SUA aceasta participare a Romaniei va contribui la consolidarea relatiilor bilaterale", a spus secretarul de stat in MAE, care a precizat ca acest sistem este unul "strict defensiv".

Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu si subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, care conduc delegatiile Romaniei si SUA ce negociaza Acordul privind amplasarea, in Romania, a unor elemente ale sistemului american antiracheta se afla, marti, in Olt, pentru a discuta cu autoritatile locale implicatiile deciziei de amplasare a acestui sistem in fosta baza aeriana de la Deveselu.

Potrivit unor comunicate de presa transmise de MAE si MApN, vor fi discutate ratiunile si implicatiile deciziei de amplasare la unitatea militara 01871 Deveselu a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta.

CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antiracheta sa fie in fosta baza aeriana de la Deveselu din judetul Olt, seful statului mentionand ca baza ramane sub comanda romaneasca.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca sistemul antiracheta este unul defensiv, ca nu este destinat ofensivei, el subliniind ca elementele scutului antiracheta nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse.