Autoritatile portuare constantene asteapta, miercuri, sosirea primului vas care vine in Romania dintr-un port japonez dupa producerea accidentului nuclear de la Fukushima, acesta urmand sa treaca prin mai multe controale inca din raza Portului Constanta, relateaza Mediafax.

Nava "Free Knight" - pavilion Bahamas este asteptata sa soseasca in Portul Constanta Sud - Agigea miercuri seara, din portul japonez Shimitshu, via Singapore.

Vasul este incarcat cu 20.177 tone de laminate, care se vor afla in tranzit pe teritoriul Romaniei, destinatia finala fiind un combinat din Rusia.

Fiind vorba despre un potential pericol radioactiv, la bordul vasului vor fi facute mai multe verificari, de catre o echipa complexa formata din reprezentanti ai Capitaniei Zonale Constanta, Directiei de Sanatate Publica, Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentului, Directiei Vamale si Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera, primul control fiind facut inca de la intrarea navei in rada portului Constanta, cu echipamente portabile pentru detectarea radiatiilor.

Ulterior, daca nu vor fi descoperite probleme, iar valorile inregistrate vor fi conform normelor europene, vasul va fi dus in dana 117 a Portului Constanta Sud - Agigea. Acolo vor fi facute verificari ambientale, atat inainte de sosirea navei cat si dupa ce aceasta va ancora, pentru a se stabili daca parametri de mediu raman nemodificati.

Autoritatile portuare spun ca se asteapta sa nu intampine probleme deosebite, deoarece, de la plecarea din portul japonez Shimitshu, aflat la aproximativ 400 de kilometri de Fukushima, vasul a trecut si prin Singapore, fara sa fie semnalate radiatii. De altfel, vasul a fost inspectat la plecarea din portul Shimitshu si a primit un aviz din partea autoritatilor japoneze conform caruia si nava si incarcatura au fost testate radioactiv, iar rezultatele au fost negative.