​Armata americana ar putea utiliza in operatiunile militare din Libia si avioane propulsate de biocombustibil, dupa ce in a doua parte a lunii martie a fost testat cu succes un avion F-22 care folosea o mixtura intre combustibili standard si unii obtinuti dintr-un derivat al mustarului, scrie Euractiv.com. US Air Force si-a propus ca peste cinci ani, jumatate din flota sa fie propulsata de combustibili obtinuti din diverse plante, insa multi atrag atentia asupra faptului ca solutia nu este nici pe departe atat de "verde" cum pare la prima vedere.

Pe 18 martie a fost testat cu succes un avion de lupta de F-22 Raptor care functiona cu amestec 50:50 de combustibil clasic si unul bio obtinut din planta Camelina Sativa, inrudita cu mustarul. Testul a iesit fara cusur, chiar si la viteze supersonice si nu ar fi exclus ca astfel de avioane sa patruleze si asupra Libiei.

In 2016 tinta US Air Force este ca jumatate din flota aeriana sa utilizeze biocombustibili, insa exista multe voci care spun ca acesti combustibili nu sunt atat de ecologici cum ar parea.

Astfel, sunt in prezent dispute pe marginea faptului ca pentru a cultiva plantele necesare producerii combustibililor sunt utilizate suprafete pe care ar fi putut fi cultivate plante foarte necesare in alimentatie. In plus, de la inceperea cultivarii si pana la obtinerea produsului final emisiile poluante rezultate din numeroasele procese nu sunt de neglijat.