Opozitia si asociatiile ecologiste germane au cerut sambata abandonarea energiei nucleare, pe fondul temerilor legate de un accident major in Japonia, dupa explozia inregistrata la centrala Fukushima 1, relateaza AFP.

Zeci de mii de persoane au format un lant umanitar in sud-vestul Germaniei intre o centrala nucleara din Neckarwestheim (una dintre cele mai vechi din tara) si Stuttgart. Organizatorii spun ca la aceasta actiune au participat 60.000 de oameni.

"Riscurile energiei nucleare nu pot fi aparate si trebuie sa renuntam la aceasta energie cat mai rapid posibil", a declarat liderul partidului social democrat SPD, Sigmar Gabriel, pentru Spiegel Online.

El a pledat pentru "o reevaluare la nivel international a politicii nucleare". "Trebuie stopata constructia de centrale in zone de razboi sau de criza", a adaugat el.

Liderul grupului parlamentar al Verzilor, Jurgen Trittin, a cerut "inchiderea imediata a centralelor cele mai vechi, precum Biblis, Neckarwestheim si Brunsbuttel", intr-un interviu acordat Handelsblatt Online.

Die Linke, care face parte din stanga radicala, a cerut si el abandonarea energiei atomice pe plan international.

Cancelarul Angela Merkel a convocat mai multi ministri pentru o reuniunea de criza consacrata problemei nucleare, care va incepe sambata seara.

Parlamentul a prelungit in toamna lui 2009 durata de viata a 17 reactoare nucleare.