Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Europarlamentar francez: Oamenii doresc sa poata alege sa nu consume OMG-uri

Europenii vor putea cere guvernelor lor sa interzica organismele modificate genetic in culturi daca va fi adoptat un nou regulament european, declara raportoarea Corinne Lepage. Deputatii europeni de la comisia parlamentara pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara au dezbatut la inceputul saptamanii raportul liberalei franceze privind posibilitatea statelor UE de a restrictiona sau interzice cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor.

Initiativa modificarii nu a fost luata de Parlament, ci de Comisie, care a plecat de la ideea ca multe state nu vor sa cultive OMG-uri (organisme modificate genetic), deoarece cetatenii lor nu doresc acest lucru.

Conform unui sondaj Eurobarometru, europenii nu au incredere in cultivarea OMG-urilor. Noul regulament va permite tarilor, si, deci, populatiilor care vor cere acest lucru guvernelor lor, sa nu mai planteze OMG-uri. In momentul de fata exista tari care rezista - Austria si Ungaria - si nu sunt in perfecta conformitate cu dreptul comunitar, a declarat Corinne Lepage.

Ce doresc oamenii este sa poata alege sa nu consume OMG-uri. Ca acest lucru sa fie posibil trebuie sa existe zone in care nu se cultiva aceste plante. Modificarea directivei va face acest lucru posibil din punct de vedere juridic, a explicat europarlamentarul.

Proiecte europene pentru investitii la Administratia Porturilor Dunarii Maritime

Administratia Porturilor Dunarii Maritime (APDM) Galati deruleaza in 2011 mai multe proiecte cu bani europeni si de la bugetul de stat pentru investitii in infrastructura portuara, dar si pentru dotari cu nave de specialitate.

Potrivit directorului companiei, Mihai Ochialbescu, unul dintre programe, CODENAV, in valoare de peste 8,5 milioane euro, va asigura dotarea APDM cu nave de depoluare si de interventie in caz de poluare.

Un alt proiect, de peste opt milioane euro, finantat prin programe sectoriale europene, va consta in reconstruirea danelor 23 si 25 din portul Braila, contractul de finantare urmand a fi semnat pana la sfarsitul lunii martie.

Tot pana la sfarsitul lunii martie, va fi dat in folosinta terminalul de pasageri, care va deservi punctul vamal Schengen din portul Galati. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ un milion de euro, banii provenind de la Ministerul Transporturilor.

Exista de asemenea un proiect si pentru ranfluarea epavei Slatina, scufundata la dana 36 a portului Galati, efortul financiar pentru aceasta actiune ridicandu-se la 8,5 milioane euro.

Un alt proiect, de zece milioane euro, vizeaza reconstructia si modernizarea cheului la dana 31 si jumatate din dana 32 a portului Galati, la care se adauga si refacerea platformelor din portul Isaccea, grav afectate de inundatiile din 2005.

Cluj: Primul acoperis verde al unei institutii publice va fi inspirat dintr-un desen realizat de un elev

Primaria municipiului Cluj-Napoca va amenaja primul acoperis verde pe o institutie publica din Romania, in urma unui concurs de desene care se va desfasura in scoli si licee.

Desenul desemnat castigator va fi transformat in proiect si pus in practica cu ajutorul Asociatiei Constructorilor de Acoperisuri Verzi (ACAVR), prima asociatie de acest fel din tara.

Potrivit specialistilor, in momentul in care sunt foarte bine executate, aceste acoperisuri verzi nu pun nicio problema de infiltrare a apei in pereti. Costurile unui asemenea proiect pot fi intre 40 si 300 de euro pe metru patrat, iar plantele folosite trebuie alese impreuna cu specialistii, deoarece trebuie sa aiba anumite caracteristici.

Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania a declarat ca asociatia ar trebui sa dea niste premii, dar nu constructorilor, ci clientilor care au curajul sa adopte aceasta solutie. El a explicat ca una dintre cele mai spinoase probleme la construirea unui acoperis verde la o cladire veche este rezistenta acesteia la sarcina suplimentara pe care o presupune un asemenea proiect.

Unul dintre primele acoperisuri verzi din lume a fost construit in 1914, in Elvetia, la statia de tratare a apei de langa lacul Moos, iar din 1970, aceste solutii au inceput sa fie folosite pe scara larga in Germania.