Poluarea fonica in orasele mari: Cel mai zgomotos este Bucuresti, iar cel mai linistit este Iasi

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 22 februarie 2011, 13:56 Actualitate | Mediu


Harta zgomotului in Capitala
Foto: Primaria Bucuresti
In orasele mari exista zone care depasesc 80 decibeli-db(A),in conditiile in care valorile limita din timpul zilei, acceptate de legislatia in vigoare in Romania, pentru zonele rezidentiale, sunt pana in 50 db(A),informeaza Enviro Consult. Potrivit acestuia, Bucurestiul este cel mai zgomotos oras, avand cea mai mare pondere, circa 85%, din populatie expusa la poluarea fonica. Capitala este urmata de Constanta cu 76% din populatie afectata de zgomotele puternice si de Cluj cu 64%. La polul opus topului de mai sus, cel mai linistit oras este Iasi, cu doar 16% din populatie afectata de zgomot.

Vezi aici harta de zgomot a Capitalei .

Potrivit Enviro Consult, calculul poluarii fonice are la baza raportul dintre numarul de locuitori dintr-un oras expusi la un nivel de zgomot de peste 55 db(A) si numarul total de locuitori ai orasului, inmultit cu 100. "La nivel national, in orasele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2.900.000 de persoane expuse la zgomot peste limita prevazuta in standardele de auditare, ceea ce inseamna ca pentru mai mult de 60% din populatie calitatea vietii este afectata considerabil de poluarea fonica", a declarat Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult, auditor in domeniul masurariilor acustice.

Topul poluarii fonice:

 • Bucuresti- 85% din populatie afectata
 • Constanta- 76% din populatie afectata
 • Cluj-Napoca- 64% din populatie afectata
 • Brasov, Ploiesti- 61% din populatie afectata
 • Galati- 55% din populatie afectata
 • Timisoara- 49% din populatie afectata

Valorile limita din timpul zilei, acceptate de legislatia in vigoare in Romania, pentru zonele rezidentiale, sunt pana in 50 db(A). In zona aeroporturilor, strazilor principale si cailor ferate de 70 db(A), iar in sectoarele industriale de 65 db(A).

 • Cele mai zgomotoase zone ale capitalei sunt Bulevardul Magheru (zona Nottara), Zona Oltenitei, Bulevardul Ferdinand (zona Iulia Hasedeu), Bulevardul Ghencea si Pantelimon (zona Morarilor).

"Unele dintre cele mai linistite strazi din Bucuresti le putem intalni in spatele blocurilor din Drumul Tabereri, Rahova, 1 Mai sau in cartiere ca Primaverii si Giulesti (...)Traind zi de zi intr-un spatiu poluat fonic, ajungem sa nu mai percepem zgomotul, insa el ne afecteaza in continuare simturile. Zgomotul accentueaza problemele cardiace, creaza stari de neliniste si agresivitate, insomnii etc. Asa ajungem ca, aflati undeva la munte, sa ni se para ca linistea de acolo este ireala, insa aceea este normalitatea", considera Bogdan Lazarovici.

Pana la jumatatea anului viitor, 25 de orase din Romania, toate cu o populatie de peste 100.000 de locuitori, trebuie sa prezinte autoritatilor europene hartile de zgomot. Precedentul termen de auditare a fost sfarsitul lui 2007, referindu-se doar la orasele cu peste 250.000 de locuitori (Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Ploiesti, Timisoara). Directivele europene prevad ca, pana la finele anului viitor, toate orasele din Uniunea Europeana cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie sa dispuna de o harta de zgomot, care sa indice nivelul poluarii fonice.

Legislatia europeana prevede ca fiecare harta de zgomot sa fie actualizata la fiecare 5 ani, aici intrand in calcul nu numai orasele, ci si reteaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau santierele navale.

 • Enviro Consult, companie specializata in masurarea zgomotului, are contracte incheiate cu o serie de primarii din tara, companiile feroviare si societati private.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11732 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Restul e tacere... (Marţi, 22 februarie 2011, 15:04)

  Iesean [anonim]

  In Iasi e atita liniste pentru ca nu mai misca nimic in orasul asta. Au avut grija Nechita&Co. sa distruga tot in orasul acesta frumos.
  • +1 (1 vot)    
   Cum nu misca (Marţi, 22 februarie 2011, 15:10)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Iesean

   Ia incearca sa mergi cu masina prin centru sau prin podu ros la amiaza, sa vezi cum misca ...
   Nu spun ca Nichita nu e un primar tembel, dar de aici pina la a spune ca nu misca nimic in Iasi e cale lunga
   • 0 (0 voturi)    
    Ce treaba are traficul? (Miercuri, 23 februarie 2011, 10:24)

    stefan [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    Ce treaba are traficul cu faptul ca primarul nu face nimic constructiv pentru oras? Ma mir cum de Iasul e printre cele mai linistite avand in vedere cati caini sunt. Veniti seara in Mircea sa vedeti ce liniste e. De fapt mi-am dat seama de ce nu e zgomotos: pentru ca toate strazile sunt pline de gropi si se merge incet. Imi dau seama acum ca asta a fost strategia lui Nichita de la bun inceput: multe gropi ca sa nu sufere de urechi populatia. Un adevarat geniu. Si cei care l-au votat, la fel.
   • 0 (0 voturi)    
    comparatii (Miercuri, 23 februarie 2011, 11:09)

    eu [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    nu misca nimic in Iasi. poate esti tu iesean dar nu misca nimic in iasi... poate in comparatie cu Botosani sau Vaslui misca dar comparatiile nu se fac asa
 • +2 (6 voturi)    
  cacofonii (Marţi, 22 februarie 2011, 15:13)

  i am disappoint [utilizator]

  In Brasov clopotele, tocile si boxele bisericilor se aud non-stop, de parca ar veni turcii peste noi.
  Nu ar trebui si ei sa se incadreze in niste parametri de "poluare fonica" urbana?
 • -1 (3 voturi)    
  De ce ? (Marţi, 22 februarie 2011, 18:22)

  Nelushchi D-tru. [anonim]

  Salvarile merg cu sirenele deschise la puterea maxima la orice ora din zi si din noapte, indiferent daca soseaua este goala. Au dispozitie de la cineva ca sa ne faca creierii praf? N-am vazut niciodata vreun echipaj de militie oprind o salvare ca sa controleze daca au pacient sau sa vada daca au comanda sa se duca la vreo urgenta. Oare Arahat este strain de asta sau vrea sa transforme Bucurestiul in Beirut.
 • +1 (1 vot)    
  Bucuresti - Regie loc LINISTIT???? (Marţi, 22 februarie 2011, 18:24)

  Tiberiu [anonim]

  Cu cand am terminat eu facultatea acum cinci ani, in Regie auzeai zi si noapte, din cel putin trei surse simultan, muzica de la colegii de camin si de la barurile de la parterul caminelor. Sa se fi lasat linistea intre timp sau s-au stricat aparatele de masurat decibelii de la zgomot cand au ajuns pe acolo?
 • +1 (1 vot)    
  poluarea (Marţi, 22 februarie 2011, 20:49)

  viorica [anonim]

  Este ingrozitor sa traiesti in Bucuresti si sa locuiesti pe o artera principala.Poluarea fonica a atins un nivel maxim si din cauza primarului-derbedeu si a autoritatilor care nu iau masuri pentru atenuarea poluarii si pentru pedepsirea celor care polueaza fonic.Parerea mea este ca cel mai mare zgomot facut in mod deliberat apartine motociclistilor care participa la curse in timpul noptii si soferilor care claxoneaza indelung si absolut degeaba in timpul zilei atunci cand sunt ambuteiaje.Exista vreo lista pentru diminuarea poluarii fonice,pe care s-o semnam?
 • -1 (3 voturi)    
  la categoria poluare fonica (Marţi, 22 februarie 2011, 22:19)

  dorel [anonim]

  intra si behaelile de la iRealitatea TV si A3 ?
 • +2 (2 voturi)    
  Acum pricep... (Marţi, 22 februarie 2011, 22:56)

  Ionuţ [anonim]

  ... ieşean fiind, de ce mi se ridică părul de fiecare dată când ajung în Bucureşti.
  • 0 (0 voturi)    
   paralela (Miercuri, 23 februarie 2011, 11:12)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Ionuţ

   de oftica cand vezi cum trebuie sa se miste lucrurile ? o fi iasul frumos nimic de zis dar nu e suficient pt a putea trai acolo... la polul opus o fi Bucurestiul din unele puncte de vedere infect dar sigur complenseaza prin alte beneficii
   • 0 (0 voturi)    
    Adevărat (Miercuri, 23 februarie 2011, 13:22)

    Ionuţ [anonim] i-a raspuns lui eu

    E dificil dpdv economic, job şamd. Nu vreau să pornesc o polemică inutilă, dar eu unul totuşi prefer liniştea chiar şi când arde.
    • 0 (0 voturi)    
     hehe (Miercuri, 23 februarie 2011, 14:34)

     redscorpion [utilizator] i-a raspuns lui Ionuţ

     Iasiul este linistit cand mergi pe jos...Da, asa e. Numai sofer sa nu fii, in rest numai de bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Cititi art 2, al. 28 si 29 din legea nr. 61/1991 (Miercuri, 23 februarie 2011, 13:31)

  zz [anonim]

  Alineatele 28 si 29 din Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice - actualizata la 9.11.2008 fac referire la tulburarea linistii publice!

  (vezi http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_13720/Legea-nr-61-1991-pentru-sanctionarea-faptelor-de-incalcare-a-unor-norme-de-convietuire-sociala-a-ordinii-si-linistii-publice-actualizata-la-9112008.html)

  Se face o confuzie intre cele 2 alineate. Va rog sa le cititi cu atentie!!

  28) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;
  29) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice situate in imobile cu destinatia de locuinte sau in imediata vecinatate a acestora;


  Concluzie: Al. 28 se refera la persoanele fizice (ex: vecini de bloc) nu au voie la nici o ora perturbe linistea publica, fara drept, prin drept intelegandu-se o autorizatie.

  Persoanele juridice (ex: firme de notariat, cabinete medicale, baruri) nu au voie intre 22,00 si 8,00. (vezi al.29)
 • 0 (0 voturi)    
  Un prim pas, (Joi, 24 februarie 2011, 12:32)

  Stepanida [utilizator]

  ar fi o hotarare de consiliu care sa interzica un anumit gen de muzica,care polueaza atat fonic cat si cultural.Cel putin,in Centrul Vechi,Oprescu si Consiliul General,ar trebui sa interzica aceasta muzica.
 • 0 (0 voturi)    
  Un pic de off topic (Joi, 24 februarie 2011, 14:25)

  Mirobo [anonim]

  Constatam zilele trecute ca ,desi sunt iesean ,nu am fost decat o singura data angajat de o firma din Iasi din totalul celor 17 ani de vechime in munca.In rest firme din Botosani,Vaslui( da Vaslui),Galati,Bucuresti.Deci remarca unui concitadin ca mare lucru nu se intampla in frumosul nostru oras universitar este cumva indreptatita.
  Iar daca mai luam in considerare si faptul ca Iasiul este al doilea oras ca marime al tarii chiar ca e bine din acest punct de vedere,al poluarii,sa nu ai mare activitate economica.
  PS: ii deplang pe bucuresteni si constanteni de calvarul pe care trebuie sa-l indure zilnic,dar acesta e pretul platit de societatea asa-zis moderna.
 • 0 (0 voturi)    
  Reamintesc ca inainte de 1989... (Joi, 24 februarie 2011, 15:26)

  mcris [utilizator]

  era interzis claxonatul in Bucuresti...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by