Astronomii rusi au calculat data eventuala a coliziunii dintre asteroidul Apophis si Terra, care ramane insa foarte putin probabila, a anuntat miercuri Leonid Sokolov, profesor la facultatea de mecanica celesta a Universitatii din Sankt-Petersburg, citat de agentia RIA Novosti.

"In 13 aprilie 2029, Apophis se va apropia de Terra la o distanta de circa 37.000 sau 38.000 de kilometri. El poate intra in coliziune cu Terra in 13 aprilie 2036", a precizat Sokolov.

Alti cercetatori, printre care si expertii Institutului de astronomie aplicata ai Academiei de Stiinte a Rusiei, considera insa aceasta coliziune drept foarte putin probabila.

Descoperit in 19 iunie 2004, asteroidul Apophis poarta numele zeului fortelor haosului din mitologia egipteana. Are un diametru de 270 de metri si urmeaza o orbita apropiata de cea a Pamantului. In 2004, mai multe voci au spus ca Apophis se va zdrobi de Terra in 2029, degajand o energie de 34 de ori mai mare decat cea a bombei nucleare care a lovit Hiroshima. Ulterior, cercetatorii au respins aceasta ipoteza, afirmand insa ca o eventuala coliziune este posibila mai tarziu.

Potrivit Agentiei spatiale americane (NASA), citata de profesorul Sokolov, 11 obiecte din spatiu ar putea intra in coliziune cu Pamantul in secolul XXI, dintre care patru inainte de 2050.