Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Caras-Severin: Finantare europeana pentru un proiect de prevenire a inundatiilor in bazinul hidrografic Banat

Contractul de finantare din fonduri europene nerambursabile pentru proiectul "Planul pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor in bazinul hidrografic Banat" a fost semnat.

Proiectul in valoare totala de aproximativ 19,5 milioane lei este finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, in cadrul Axei Prioritare 5 - Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale, in zonele cele mai expuse la risc.

Proiectul vizeaza imbunatatirea managementului riscului la inundatii si isi propune o abordare la nivelul intregii suprafete a bazinului hidrografic Banat, respectiv, pe raurile Timis, Bega, Bega Veche, Aranca, Barzava, Caras, Nera, Cerna si afluentii directi ai Dunarii.

Prin acest proiect, se va elabora Planul pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor, care presupune intocmirea hartilor de hazard (inundabilitate), ce constituie baza de pornire, de catre Consiliile Judetene Caras-Severin, Timis, Arad, Gorj si Mehedinti.

De asemenea, realizarea acestor harti creeaza premisele pentru promovarea investitiilor pentru lucrari de aparare in zonele puternic afectate de inundatiile din ultima perioada.

CE a lansat cererea de propuneri de proiecte pentru finantari in domeniul retelelor trans-europene de energie pentru 2011

Comisia Europeana a lansat recent cererea de propuneri pentru acordarea de finantari nerambursabile in domeniul retelelor trans-europene de energie (TEN-E), pentru anul 2011, avand o suma maxima disponibila de 24,15 milioane euro. Data limita de depunere a propunerilor de proiecte este 28 februarie 2011.

In vederea definitivarii acestor decizii individuale (care vor fi notificate de Comisie), beneficiarii vor fi contactati, de catre reprezentantii Comisiei, pentru a discuta proiectul de decizie si pentru a completa eventual informatiile solicitate.

In Romania, tratarea strategica a infrastructurii energetice este esentiala. De aceea, mobilizarea tuturor factorilor responsabili pentru asigurarea investitiilor necesare, mai ales din fonduri europene, pentru dezvoltarea sectorului energetic reprezinta o necesitate.

Romania se implica in dezvoltarea unor proiecte transfrontaliere, prin sprijinirea procesului de investitii in domeniul energetic, sustinand dezvoltarea interconexiunilor cu statele vecine din UE (Bulgaria, Ungaria) si din spatiul extra-UE (Republica Moldova, Serbia, Ucraina, zona caspica).

Arkansas: Focurile de artificii au provocat, cel mai probabil, ploaia de pasari din Beebe, in care si-au pierdut viata aproape 5.000 de mierle

Focurile de artificii se afla, probabil, la originea mortii misterioase a 4.000 - 5.000 de pasari care au cazut din cer in Arkansas (sudul Statelor Unite), cu putin timp inainte de miezul noptii de 31 decembrie. Oamenii de stiinta sustin ca este putin probabil sa se ajunga vreodata la stabilirea exacta a cauzei decesului.

In micul orasel Beebe, in Arkansas, echipele de salubrizare, imbracate cu combinezoane si echipate cu masti de protectie, si-au petrecut week-end-ul strangand corpurile moarte ale pasarilor, raspandite pe o suprafata de aproximativ patru kilometri patrati.

Luni, a fost evocata posibilitatea ca vremea nefavorabila sa fi provocat acest fenomen. Altii au spus ca o pasare dezorientata le-ar fi antrenat pe celelalte intr-un plonjon fatal. S-a vorbit chiar si despre o sinucidere colectiva.

Corpurile "acopereau strazile, gradinile, aleile, erau peste tot", a declarat Robby King, un responsabil cu protectia faunei si florei din Beebe, un oras cu 5.000 de locuitori situat la nord-est de Little Rock.

Mierlele cu umeri rosii reprezinta o specie foarte raspandita in America de Nord, in Statele Unite traind intre 100 si 200 de milioane de exemplare, potrivit laboratorului de ornitologie Cornell din Ithaca, statul New York.